Υπάρχει ένας μπλε σπόρος που χρησιμοποιείται ως παραδοσιακό φάρμακο εδώ και αιώνες και λέγεται ότι προσφέρει διάφορα οφέλη για την υγεία, από τη θεραπεία των πονοκεφάλων και του βήχα έως τη θεραπεία του άσθματος και της αϋπνίας. Ποιος είναι και πώς ωφελεί την υγεία;
Ποιος είναι ο μπλε σπόρος και ποια η διατροφική του αξία
Το φυτό της παπαρούνας (Papaver smoniferum) χρησιμοποιείται ως παραδοσιακό φάρμακο εδώ και αιώνες. Εγγενές στην Ανατολική Μεσόγειο, τα άνθη του έχουν διάφορα χρώματα -κυρίως λευκό και κίτρινο. Οι σπόροι που παράγουν αυτά τα λουλούδια είναι μικροί, στρογγυλοί και γαλαζωποί, μαύροι ή ανοιχτό έως σκούρο γκρι ανάλογα με το πού καλλιεργούνται. Ο παπαρουνόσπορος χρησιμοποιούνται σε αρτοσκευάσματα και παραδοσιακά πιάτα παγκοσμίως.
Διατροφική αξία του παπαρουνόσπορου
Όπως οι περισσότεροι σπόροι, έτσι και ο παπαρουνόσπορος είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες, φυτικά λίπη και διάφορα άλλα θρεπτικά συστατικά. Μια κουταλιά της σούπας (9 γραμμάρια) παρέχει:
- Θερμίδες: 46
- Πρωτεΐνη: 1,6 γραμμάρια
- Λίπος: 3,7 γρ
- Υδατάνθρακες: 2,5 γραμμάρια
- Φυτικές ίνες: 1,7 γραμμάρια
- Μαγγάνιο: 26% της Ημερήσιας Αξίας (DV)
- Χαλκός: 16% του DV
- Ασβέστιο: 10% του DV
- Μαγνήσιο: 7% του DV
- Φώσφορος: 6% του DV
- Ψευδάργυρος: 6% του DV
- Θειαμίνη: 6% του DV
- Σίδηρος: 5% του DV
Ο παπαρουνόσπορος είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε μαγγάνιο, ένα ιχνοστοιχείο σημαντικό για την υγεία των οστών και την πήξη του αίματος. Αυτό το μέταλλο βοηθά επίσης το σώμα να χρησιμοποιεί αμινοξέα, λίπη και υδατάνθρακες. Έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε χαλκό, ένα ορυκτό που απαιτείται για τη δημιουργία συνδετικού ιστού και τη μεταφορά σιδήρου.
Οι σπόροι μπορούν να συμπιεστούν για να παραχθεί λάδι παπαρουνόσπορου, το οποίο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε ωμέγα-6 και ωμέγα-9 λιπαρά. Περιέχει επίσης μικρές ποσότητες του απαραίτητου α-λινολενικού οξέος (ALA). Η έρευνα συνήθως συνδέει δίαιτες πλούσιες σε αυτά τα λίπη με τη βελτίωση της συνολικής υγείας και τον χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Τέλος, ο παπαρουνόσπορος και το έλαιο του είναι μια καλή πηγή πολυφαινολών -ένα είδος αντιοξειδωτικού που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για παθήσεις όπως τα καρδιακά νοσήματα.
Τα οφέλη του παπαρουνόσπορου για την υγεία
Ο παπαρουόσπορος συχνά λέγεται ότι προσφέρει διάφορα άλλα οφέλη, όπως η προώθηση της πέψης, η τόνωση της υγείας του δέρματος και των μαλλιών και η θεραπεία του πονοκεφάλου, του βήχα και του άσθματος. Αν και λείπουν άμεσες μελέτες, ορισμένες έρευνες συνδέουν μεμονωμένες θρεπτικές ουσίες ή ενώσεις του σπόρου παπαρούνας με ορισμένες από αυτές τις επιδράσεις.
- Μπορεί να περιέχει αναλγητικές ενώσεις
- Μπορεί να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς και του δέρματος
- Μπορεί να βοηθήσει την πέψη
- Μπορεί να προστατεύσει από ορισμένες ασθένειες
- Μπορεί να ενισχύσει τη γονιμότητα
1. Μπορεί να περιέχει αναλγητικές ενώσεις
Το φυτό παπαρούνας περιέχει μορφίνη, κωδεΐνη, θηβαΐνη και άλλα αλκαλοειδή οπίου γνωστά για τις αναλγητικές, ηρεμιστικές και επιδραστικές στον ύπνο ιδιότητες τους. Αυτές οι ενώσεις βρίσκονται συχνά σε φαρμακευτικά φάρμακα που προορίζονται για αυτές τις χρήσεις.
Ο σπόρος των Φαραώ που θωρακίζει το ανοσοποιητικό – Προστατεύει από χοληστερίνη και άνοια
Αυτά τα αλκαλοειδή υπάρχουν συνήθως στο γαλακτώδες λευκό υγρό του λοβού παπαρούνας. Ο παπαρουνόσπορος δεν περιέχει φυσικά ενώσεις οπίου αλλά μπορεί να μολυνθεί με αυτές κατά τη συγκομιδή ή ως αποτέλεσμα ζημιάς από παράσιτα. Έτσι, πριν φτάσει στα ράφια των σούπερ μάρκετ, συνήθως καθαρίζεται για να απαλλαχθεί από τυχόν αλκαλοειδή του οπίου με τα οποία μπορεί να έχει έρθει σε επαφή.
Ωστόσο, είναι δυνατό να βρείτε και να αγοράσετε άπλυτους σπόρους παπαρούνας που περιέχουν υψηλότερα επίπεδα αυτών των οπιοειδών. Οι άπλυτοι σπόροι παπαρούνας προτείνονται συχνά ως φυσική εναλλακτική λύση σε ορισμένα φάρμακα. Ωστόσο, οι άπλυτοι σπόροι παπαρούνας ενέχουν αρκετούς κινδύνους για την υγεία, ο πιο σοβαρός από τους οποίους είναι ο τυχαίος θάνατος. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να καταναλώνονται μόνο υπό ιατρική επίβλεψη.
2. Μπορεί να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς και του δέρματος
Το έλαιο παπαρουνόσπορου είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη, τα οποία μπορεί να είναι ευεργετικά για την καρδιά και το δέρμα. Έρευνες δείχνουν ότι οι δίαιτες πλούσιες σε ακόρεστα λιπαρά μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού έως και 17%. Η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με ακόρεστα μπορεί να είναι ιδιαίτερα επωφελής.
Λάβετε υπόψη ότι οι δίαιτες με υψηλή αναλογία ωμέγα-6 προς ωμέγα-3 μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο φλεγμονής και ασθενειών. Ως εκ τούτου, ίσως είναι καλύτερο να αποφεύγετε την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ελαίων πλούσιων σε ωμέγα-6, συμπεριλαμβανομένου του λαδιού παπαρουνόσπορου, σε τακτική βάση.
Πρόσθετες έρευνες δείχνουν ότι τα λίπη στο έλαιο παπαρουνόσπορου μπορούν επίσης να υποστηρίξουν την επούλωση των πληγών, καθώς και να αποτρέψουν τις βλάβες όταν εφαρμόζονται απευθείας στο δέρμα. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα.
3. Μπορεί να βοηθήσει την πέψη
Οι παπαρουνόσποροι είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, οι οποίες μπορεί να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου και να μειώσουν τη δυσκοιλιότητα.
4. Μπορεί να προστατεύσει από ορισμένες ασθένειες
Τα αντιοξειδωτικά σε αυτούς τους σπόρους μπορεί να προστατεύσουν το σώμα σας από κυτταρικές βλάβες και διάφορες ασθένειες.
Ο «μαγικός» σπόρος που μειώνει χοληστερίνη, πίεση, σάκχαρο και φλεγμονή και προστατεύει από καρκίνο
5. Μπορεί να ενισχύσει τη γονιμότητα
Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες που είχαν χρησιμοποιήσει προϊόντα που προέρχονται από παπαρουνόσπορο μπορεί να παρουσιάσουν βελτιωμένη γονιμότητα. Αν και αυτά τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα, απαιτείται περαιτέρω έρευνα.
Πηγές: Healthline, Journal of Drug Delivery & Therapeutics, PLOS Medicine, Lipids in Health and Disease, International Journal of Molecular Sciences, The New England Journal of Medicine