Μια μαμά της οποίας το συκώτι χειροτέρευε συνεχώς, σε σημείο που οι γιατροί να το αποκαλούν «μηχανή παραγωγής όγκων» έγινε ένας από τους λίγους ανθρώπους στον κόσμο που έλαβαν όργανο από δότη που ήταν επίσης λήπτης μεταμόσχευσης.
Η Mandy Ambert υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση όταν εντοπίστηκαν δύο όγκοι στο συκώτι της μετά τη διάγνωση της αυτοάνοσης πάθησης, πρωτοπαθούς χολικής χολαγγειίτιδας. Η επέμβαση θα ήταν η πρώτη του είδους της που θα πραγματοποιούσε το νοσοκομείο και μόλις η ενδέκατη σε όλο τον κόσμο.
Μετά από συζητήσεις με το προσωπικό του νοσοκομείου Queen Elizabeth του Μπέρμιγχαμ, η 67χρονη επέλεξε να προχωρήσει στη διαδικασία που είναι γνωστή ως «ντόμινο», στην οποία κάποιος λαμβάνει όργανο από έναν δότη, ο οποίος ήταν επίσης λήπτης μοσχεύματος ήπατος. Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο και παρά τη εξεζητημένη φύση της, όλα πήγαν καλά και η Mandy έχει πλέον επιστρέψει στο αγαπημένο της γκολφ, το σκουός και στις βόλτες με τον σκύλο της.
Η πρώην φυσιοθεραπεύτρια, που ζει στο Newcastle-under-Lyme, είπε στη Mirror: «Όλο αυτό ήταν απίστευτα ισοπεδωτικό. Όταν έρθει η πρώτη επέτειος από τη μεταμόσχευση, θα γιορτάσω ότι τα πήγα καλά και ότι έχω μέλλον μπροστά μου. Γνωρίζω πολύ καλά ότι υπάρχουν δύο οικογένειες, που την ίδια μέρα θα κλαίνε, επειδή θα είναι η επέτειος του θανάτου του γιου ή της κόρης τους».
Πώς η 67χρονη κατέληξε στη μεταμόσχευση – «ντόμινο»
Η Mandy, η οποία έχει δύο εγγόνια, ενημερώθηκε ότι το συκώτι της είχε γίνει «μηχανή παραγωγής όγκων» τον περασμένο Ιούλιο, αφού βρέθηκαν δύο καρκινικές μάζες. Αυτό προκλήθηκε από την πρωτοπαθή χολική χολαγγειίτιδα με την οποία διαγνώστηκε το 2007 παρόλο που δεν είχε συμπτώματα της πάθησης.
Η Mandy διαχειριζόταν το αυτοάνοσο νόσημά της με φαρμακευτική αγωγή μέχρι την επιδείνωση του ήπατος της, όπως εντοπίστηκε σε αξονική τομογραφία, μετά από έναν ετήσιο έλεγχο ρουτίνας παρακολούθησης του καρκίνου. Πριν βρεθεί ο δότης, η πρώην φυσιοθεραπεύτρια έκανε χημειοθεραπεία.
«Υπήρχαν δύο όγκοι και δεν μπορούσαν να τους αφαιρέσουν. Τότε ο γιατρός μου είπε ότι η μόνη λύση ήταν να κάνω μεταμόσχευση. Ήταν υπέροχο όταν έμαθα ότι υπήρχε ένας κατάλληλος δότης. Ωστόσο, η προειδοποίηση για την εγχείρηση ήταν ότι αυτός ο δότης είχε κάνει μεταμόσχευση ήπατος. Αυτό σήμαινε ότι αυτό το ήπαρ είχε περάσει από το ένα άτομο στο άλλο και μετά σε εμένα», περιγράφει η Mandy.
Ενημερώθηκε ότι η μεταμόσχευση ήταν μια διαδικασία απειλητική για τη ζωή. Κινδύνευε να εμφανίσει μεγάλη αιμορραγία ή να εμφανιστεί θρόμβος στα αιμοφόρα αγγεία της.
«Έμαθα ότι αυτή ήταν μια μοναδική κατάσταση. Είχα πολλές ερωτήσεις σχετικά με πιθανά ζητήματα, αλλά ένιωσα σίγουρη ότι η ομάδα με φρόντιζε. Ο χειρουργός είχε χειρουργήσει και το αρχικό περιστατικό και ήταν καθησυχαστικός. Προφανώς είχαν μια μαζική, διεπιστημονική συνάντηση της ομάδας σχετικά με αυτό και μου είπαν πως πιθανότατα θα έχω μεγαλύτερη προδιάθεση για απόρριψη του μοσχέυματος, λόγω του αριθμού των ληπτών που έχει περάσει αυτό το συκώτι».
Μεταμόσχευση: Η σημασία της δωρεάς οργάνων
Τελικά, η χειρουργική επέμβαση της Mandy τον Απρίλιο πήγε καλά και τώρα επαινεί την ομάδα στο νοσοκομείο Queen Elizabeth. Έχει επιστρέψει στην ενεργό ζωή της και πλέον θέλει να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο σχετικά με τη δωρεά οργάνων επειδή η διαθεσιμότητα ορισμένων οργάνων παραμένει σπάνια.
Οι οικογένειες που χάνουν αγαπημένα τους πρόσωπα μπορούν να επιλέξουν να μην δωρηθούν τα όργανά τους, ακόμη και μετά τον θάνατό τους. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα κι αν το άτομο αυτό ήταν στο μητρώο δωρεάς οργάνων κατά τη διάρκεια της ζωής του.
«Ήμουν πάντα στο μητρώο δωρητών. Ένας δότης, ένα άτομο μπορεί να σώσει περισσότερες από εννέα ζωές. Αυτό είναι τρελό. Μερικά όργανα μπορεί να χωριστούν, να χρησιμοποιηθούν διαφορετικά μέρη», εξηγεί η Mandy.
Η Mandy υποστηρίζει τώρα την έκκληση του University Hospital Birmingham Charity για χρηματοδότηση της τεχνολογίας “liver in a box” και έχει προσφέρει υποστήριξη σε ασθενείς που περιμένουν για μεταμόσχευση.
Η επικεφαλής του τμήματος συγκέντρωσης χρημάτων της φιλανθρωπικής οργάνωσης, Charlotte Schofield, δήλωσε: «Η ιστορία της Mandy είναι απίστευτη και δείχνει πόσο καταπληκτικοί είναι οι γιατροί στο Queen Elizabeth Hospital που μπορούν να πραγματοποιήσουν αυτή τη διαδικασία. Το UHB Charity υποστηρίζει τους ασθενείς και τις οικογένειές τους στη διαδικασία μεταμόσχευσης».