Το να έχουμε καθαρά δόντια και δροσερή αναπνοή είναι πολύ σημαντικό. Είναι γνωστό άλλωστε ότι πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας 2 φορές την ημέρα. Υπάρχουν όμως πολλά άλλα βήματα που πρέπει να κάνουμε για να διατηρήσουμε την καλή στοματική υγιεινή.
Τέτοιες κινήσεις είναι το οδοντικό νήμα ή το στοματικό διάλυμα. Τελικά όμως, πόσο συχνά κάνουμε όλα αυτά που χρειάζονται για να διατηρήσουμε υγιή τα δόντια μας και να αποφύγουμε τις ασθένειες που σχετίζονται με κακή στοματική υγεία;
Ο οδοντίατρος Sameer Patel υποστηρίζει ότι η μη τήρηση των σωστών διαδικασιών βουρτσίσματος μπορεί να αποβεί μοιραία σε ορισμένες περιπτώσεις, καθώς η κακή στοματική υγιεινή μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο σε κακοσμία του στόματος και τερηδόνα -αλλά μπορεί επίσης να έχει αντίκτυπο στην καρδιακή υγεία.
«Όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν τη σημασία του οδοντικού νήματος για τη νευρολογική και καρδιακή υγεία», σημειώνει ο ιδρυτής της Elleven Dental στη Mail Online και εξηγεί:
«Το οδοντικό νήμα αφαιρεί την πλάκα κάτω από τη γραμμή των ούλων, η οποία μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών και να προκαλέσει πέτρα, καθώς και να μειώσει τον κίνδυνο της ουλίτιδας, της τερηδόνας και της πιθανότητας φλεγμονής στα ούλα, με αποτέλεσμα τον πόνο και την ερυθρότητα».
«Φροντίστε να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα καθημερινά για βέλτιστη υγεία των δοντιών και των ούλων σας, καθώς και για τη γενική σας ευεξία», προειδοποιεί αυστηρά ο ειδικός.
Έως και 69% αυξημένος κίνδυνος διαβήτη για όσους έχουν ουλίτιδα
Σύμφωνα με έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από το British Heart Foundation, όσοι έχουν μέτρια έως σοβαρή ουλίτιδα έχουν 69% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2.
Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι η μη χρήση οδοντικού νήματος ή έλλειψη φροντίδας των δοντιών θα μπορούσε να είναι θανατηφόρα. Κι αυτό γιατί η φλεγμονή που προκαλείται από την ασθένεια των ούλων (ουλίτιδα) μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία, συμπεριλαμβανομένων αυτών στην καρδιά, γεγονός που θα μπορούσε στη συνέχεια να οδηγήσει σε στεφανιαία νόσο.
Εάν έχετε ασθένεια των ούλων, διατρέχετε επίσης υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο Δρ. Patel είπε επίσης ότι πρέπει να φροντίζετε να βουρτσίζετε πάντα τα δόντια σας μόλις ξυπνάτε και δεν πρέπει ποτέ να περιμένετε μέχρι να φάτε πρωινό.
Αυτό συμβαίνει επειδή τα βακτήρια συσσωρεύονται στο στόμα μας κατά τη διάρκεια της νύχτας και η κατανάλωση τροφής πριν από το βούρτσισμα το πρωί μπορεί να τροφοδοτήσει τα βακτήρια και να σχηματίσει ένα οξύ που θα επιτεθεί στο σμάλτο των δοντιών.
Ωστόσο, ενώ είναι δεδομένο ότι πρέπει να βουρτσίζετε δύο φορές την ημέρα, οι οδοντιάτροι λένε ότι εάν επιμένετε να τα βουρτσίζετε μόνο μία φορά, τότε η καλύτερη στιγμή είναι το βράδυ, καθώς εάν κοιμηθείτε με πλάκα στα δόντια μπορεί αυτή να σκληρύνει, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να αφαιρεθεί άμεσα από οδοντίατρο.