Site icon Όλο Υγεία

Μνήμη: 4 ύπουλα σημάδια που δείχνουν ότι ίσως αρχίσατε να την χάνετε

μνήμη

Καθώς μεγαλώνουμε είναι λογικό να αρχίσουμε να ξεχνάμε, ωστόσο, υπάρχουν και κάποια σημάδια που αποτελούν ενδείξεις ότι η απώλεια μνήμης δεν είναι φυσιολογική

Είναι γνωστό ότι η ηλικία συνοδεύεται από απώλεια μνήμης. Μερικά παραδείγματα μπορεί να είναι να μην θυμόμαστε τα ονόματα των ανθρώπων που γνωρίζουμε, τα μέρη που πήγαμε, να επαναλαμβάνουμε πράγματα περισσότερες από μία φορές, να ξεχνάμε καθημερινές υποχρεώσεις ή να μπερδεύουμε τον χρόνο.

Όλα αυτά τα σημάδια θα αρχίσουν να εμφανίζονται καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, αλλά υπάρχουν κάποια άλλα συμπτώματα απώλειας μνήμης που δεν σχετίζονται με τη γήρανση αλλά με τις γνωστικές διαταραχές.

Μη φυσιολογικά σημάδια για την απώλεια μνήμης

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει την ικανότητα να μαθαίνει νέα πράγματα, αλλά όταν αυτό σταματήσει να γίνεται, μπορεί να αποτελεί λόγο ανησυχίας. Το να μην μπορείτε να μάθετε νέα πράγματα, όπως η χρήση της τεχνολογίας ή νέες εργασίες μπορεί να είναι σημάδι γνωστικής νόσου.

Τα 4 συμπτώματα ότι χάνετε τη μνήμη σας

  1. Οι εύκολες εργασίες σας φαίνονται βουνό
  2. Ξεχνάτε τις πρόσφατες συνομιλίες
  3. Ξεχνάτε οικεία μέρη
  4. Επαναλαμβάνετε ιστορίες σε πολύ σύντομα διαστήματα

1.Οι εύκολες εργασίες σας φαίνονται βουνό

Πολλοί άνθρωποι μπορεί να δυσκολεύονται να κάνουν καθημερινές και πολύ απλές εργασίες με τις οποίες δεν είχαν δυσκολευτεί ποτέ πριν. Αυτή είναι μια περίεργη αλλαγή και μπορεί να είναι ανησυχητική.

2.Ξεχνάτε τις πρόσφατες συνομιλίες

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να ξεχάσουν μια ολόκληρη συζήτηση πολύ γρήγορα. Ναι, είναι στη φύση του ανθρώπου να ξεχνάει πολύ παλιές συζητήσεις, αλλά όχι τις πιο πρόσφατες. Επίσης, μερικές φορές, αν προσπαθήσουμε πολύ, μπορούμε να θυμηθούμε ακόμη και παλιές συζητήσεις.

Σας ενδιαφέρει: Μήπως ξεχνάτε λέξεις ενώ μιλάτε; Δείτε πότε είναι σοβαρό

3.Ξεχνώντας οικεία μέρη

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να μην είναι σε θέση να θυμηθούν πολύ γνωστά μέρη, δρόμους ή τα ονόματά τους παρόλο που στο παρελθόν τα θυμόντουσαν με ευκολία. Συνήθως αυτά τα πράγματα είναι χαραγμένα στο ανθρώπινο μυαλό και η λήθη τους μπορεί να είναι ασυνήθιστο και ανησυχητικό φαινόμενο.

4.Επαναλαμβάνετε ιστορίες σε πολύ σύντομα διαστήματα

Οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ ή Άνοια επαναλαμβάνουν ιστορίες ξανά και ξανά και μετά ξεχνούν ότι τις είπαν. Αυτό είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα της οξείας γνωστικής έκπτωσης. Εάν το αγαπημένο σας πρόσωπο το κάνει επίσης αυτό, μπορεί να σημαίνει κάτι χειρότερο από την απώλεια μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά <a href="https://www.vita.gr/">Vita</a>, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες <a href="https://tv.pathfinder.gr/">pathfinder.gr</a>, <a href="https://dailypharmanews.gr/">dailypharmanews.gr</a>, liveit.gr, <a href="https://www.worldsecrets.gr/">worldsecrets.gr</a>, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Exit mobile version