Site icon Όλο Υγεία

Μήπως τελικά δεν είναι κακό να τρώμε πολύ το βράδυ; Οι έρευνες φέρνουν την ανατροπή

βράδυ

Το ερώτημα εάν είναι κακό να τρώμε ένα μεγάλο δείπνο πριν πάμε για ύπνο απασχολεί πολύ κόσμο. Τι λένε οι επιστήμονες;

Είναι αλήθεια ότι ένα μεγάλο δείπνο μπορεί να κάνει την πέψη πιο βαριά και πιο δύσκολη, προκαλώντας μας αίσθημα κόπωσης. Αυτό, όμως, εξαρτάται και από διάφορους άλλους παράγοντες όπως, για παράδειγμα, τι τρώμε δηλαδή εάν υπάρχει πολύ πρωτεΐνη στο φαγητό ή εάν αυτό έχει πολύ λίπος.

Σχολιάζοντας το θέμα στην El Pais, η διατροφολόγος María José Castro Alija καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Βαγιαδολίδ στην Ισπανία  επισημαίνει ότι δεν υπάρχει μια απάντηση που να ταιριάζει σε όλους, γιατί αυτό εξαρτάται από τον κάθε άνθρωπο, τους βιολογικούς του ρυθμούς και αυτό που γνωρίζουμε ως χρονοδιατροφή. Όπως εξηγεί πρόκειται για τη μελέτη της διατροφής με βάση το βιολογικό ρυθμό του κάθε ατόμου.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια υπάρχουν άνθρωποι που είναι απογευματινοί και άλλοι πρωινοί τύποι. Η απάντηση λοιπόν στο ερώτημα εάν μπορούμε να τρώμε ένα μεγάλο δείπνο το βράδυ εξαρτάται από τον μεταβολισμό του κάθε ατόμου και το πώς γίνεται η πέψη του.

Είναι πλέον γνωστό ότι η παλιά θεωρία ότι η υπερβολική κατανάλωση φαγητού για δείπνο προκαλεί αύξηση βάρους, δεν υποστηρίζεται από τις τελευταίες μελέτες.

Τα αποτελέσματα της  μελέτης για το βραδινό

Μια πρόσφατη μελέτη ανέλυσε τη διαφορά στην απώλεια βάρους σε άτομα που έτρωγαν πλούσιο πρωινό και μετά έτρωγαν λιγότερο φαγητό κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε σύγκριση με άτομα που έτρωγαν πολύ λίγο για πρωινό και έτρωγαν περισσότερο όλη την ημέρα και των οποίων η μεγαλύτερη πρόσληψη τροφής ήταν το βράδυ.

Η αύξηση βάρους ήταν πρακτικά η ίδια και στις δύο ομάδες. Αυτό δείχνει ότι, όταν πρόκειται για απώλεια βάρους, το πότε τρώτε δεν είναι τόσο κρίσιμο.

Αυτό που φαίνεται να κάνει τη διαφορά είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η όρεξη και το αίσθημα κορεσμού. Ένα μεγαλύτερο πρωινό φαίνεται να μειώνει τις ορμόνες της όρεξης και να αυξάνει τις ορμόνες κορεσμού, περισσότερο από ό,τι όταν καταναλώνεται το μεγαλύτερο γεύμα την ώρα του δείπνου.

Αλλά αυτό που ήδη γνωρίζουμε επισημαίνει η καθηγήτρια είναι ότι, στη διατροφή, πρέπει να στοχεύσουμε σε προσωπικές λύσεις, αφού η μεταβολική απόκριση είναι διαφορετική από το ένα άτομο στο άλλο, όπως και ο ρυθμός παραγωγής ορμονών.

Έτσι, εάν ένα άτομο που έχει καταναλώσει ένα πλούσιο δείπνο πριν πάει για ύπνο είναι μια χαρά με αυτό, δεν υπάρχει πρόβλημα εκεί. Και αν αυτό το άτομο πηγαίνει στο γυμναστήριο για δύο ώρες κάθε μέρα ακριβώς πριν από το δείπνο, σημαίνει ότι καίει ένα σημαντικό ποσό ενέργειας και πρέπει να το αντισταθμίσει.

Υπάρχει η αντίληψη ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Ένα πλούσιο πρωινό μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα για μερικούς ανθρώπους όχι όμως για όλους. Αυτό είναι εμφανές στη διαλειμματική νηστεία στην οποία αλλάζουν τα προγράμματα διατροφής.

Σύμφωνα με την María José Castro Alija αυτοί οι γενικοί κανόνες που επικρατούσαν στον τομέα της διατροφής έχουν ξεπεραστεί. Αυτό που υποστηρίζουν πλέον οι επιστήμονες είναι ότι πρέπει να γίνεται μια μελέτη για κάθε άτομο ξεχωριστά και, ανάλογα με τους χρονοβιολογικούς του ρυθμούς, τα προγράμματά του και το πώς αισθάνεται συναισθηματικά, η διατροφική σύσταση πρέπει να διαφοροποιείται. Είναι κάτι πολύ πιο περίπλοκο από το να προσθέτεις και να αφαιρείς θερμίδες.

Άλλοι παράγοντες που παίζουν μεγάλο ρόλο είναι εάν το άτομο εξακολουθεί να αναπτύσσεται σωματικά, έχει μεγαλύτερη ανάγκη για πρόσληψη για κάποιο λόγο και πώς λειτουργεί η πεπτική του διαδικασία.

«Απλώς ο ισχυρισμός ότι είναι κακό να τρώτε ένα μεγάλο γεύμα λίγο πριν πάτε για ύπνο με τις τρέχουσες γνώσεις μας στη διατροφή, δεν μπορεί να πλέον να υποστηρίζεται απόλυτα», καταλήγει η καθηγήτρια.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά <a href="https://www.vita.gr/">Vita</a>, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες <a href="https://tv.pathfinder.gr/">pathfinder.gr</a>, <a href="https://dailypharmanews.gr/">dailypharmanews.gr</a>, liveit.gr, <a href="https://www.worldsecrets.gr/">worldsecrets.gr</a>, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Exit mobile version