Σε γενικές γραμμές, τα γονίδια -μαζί με τους περιβαλλοντικούς και τους παράγοντες του τρόπου ζωής- καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο που διατρέχει ένα άτομο για πλεονάζον βάρος ή παχυσαρκία στη ζωή του. Τώρα, όμως, μια νέα μελέτη αναδεικνύει έναν άλλο σημαντικό παράγοντα, ο οποίος φαίνεται πως μπορεί να επηρεάσει το βάρος και δεν είναι άλλος από τον μήνα της σύλληψης. Ποιοι μήνες σύλληψης -και κατ’επέκταση γέννησης- ευνοούν, λοιπόν, ένα υγιές βάρος στη μετέπειτα ζωή;
Γάμος: Στους άνδρες ή τις γυναίκες τριπλασιάζει τον κίνδυνο παχυσαρκίας; Τι αναφέρει νέα μελέτη
Ο μήνας που γεννηθήκατε μπορεί να καθορίσει αν θα είστε αδύνατοι μεγαλώνοντας, σύμφωνα με μελέτη
Στο παρελθόν, οι επιστήμονες έχουν συνδέσει την εποχή της γέννησης ενός ατόμου με διάφορα αποτελέσματα υγείας, μεταξύ των οποίων και το βάρος. Στη νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Metabolism, ανακάλυψαν ότι τα άτομα που συλλαμβάνονται σε πιο κρύες εποχές του χρόνου παρουσιάζουν υψηλότερη δραστηριότητα στον καφέ λιπώδη ιστό τους, τον τύπο λίπους που καίει θερμίδες για να παράγει θερμότητα. Αυτό οδηγεί σε αυξημένη ενεργειακή δαπάνη, χαμηλότερο ΔΜΣ και λιγότερη συσσώρευση λίπους γύρω από τα εσωτερικά όργανα.

Οι πιο κρύοι μήνες του έτους είναι συνήθως ο Δεκέμβριος, ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος, επομένως, οι άνθρωποι που γεννήθηκαν τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο είναι πιο πιθανό να είναι πιο αδύνατοι και να έχουν λιγότερο λίπος γύρω από τα όργανά τους σε σύγκριση με εκείνους των οποίων η σύλληψη έγινε τους θερμότερους μήνες -συνήθως ο Ιούλιος και ο Αύγουστος– και γεννήθηκαν τον Απρίλιο και τον Μάιο, σύμφωνα με τη μελέτη.
Πώς διεξήχθη η μελέτη για την εποχή της γέννησης και το βάρος
Η ερευνητική ομάδα δήλωσε ότι τα ευρήματά της υποδηλώνουν ότι η ατμόσφαιρα και ο καιρός μπορούν να επηρεάσουν την ανθρώπινη φυσιολογία. Οι ερευνητές από το Tohoku University Graduate School of Medicine στην Ιαπωνία ανέλυσαν 683 υγιείς άνδρες και γυναίκες, ηλικίας μεταξύ τριών και 78 ετών.
Ύπνος: Η κακή συνήθεια που αυξάνει τη φλεγμονή και αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο κατηγορίες ανάλογα με την εποχή του χρόνου που είχαν συλληφθεί. Ο διαχωρισμός ήταν μεταξύ:
- εκείνων των οποίων οι γονείς εκτέθηκαν σε χαμηλές θερμοκρασίες αμέσως πριν και κατά τη διάρκεια της σύλληψης -μεταξύ 17 Οκτωβρίου και 15 Απριλίου- και
- εκείνων των οποίων οι γονείς εκτέθηκαν σε υψηλότερες θερμοκρασίες μεταξύ 16 Απριλίου και 16 Οκτωβρίου.
Η ανάλυση αποκάλυψε ότι τα άτομα που είχαν συλληφθεί κατά τις ψυχρότερες εποχές εμφάνισαν υψηλότερη δραστηριότητα του καφέ λιπώδους ιστού. Αυτό συνδέθηκε με:
- αυξημένη ενεργειακή δαπάνη,
- αυξημένη θερμογένεση -διαδικασία με την οποία το σώμα παράγει θερμότητα καίγοντας θερμίδες
- χαμηλότερη συσσώρευση λίπους γύρω από τα όργανα και
- χαμηλότερο ΔΜΣ στην ενήλικη ζωή.
Ένας βασικός παράγοντας για τον προσδιορισμό της δραστηριότητας του καφέ λιπώδους ιστού ήταν η έκθεση των γονέων σε ένα μεγάλο εύρος ημερήσιας θερμοκρασίας -τη διαφορά μεταξύ της υψηλότερης και της χαμηλότερης θερμοκρασίας μέσα σε ένα 24ωρο- και τις χαμηλότερες μέσες θερμοκρασίες στο χρόνο αμέσως πριν τη σύλληψη.
Σχολιάζοντας τα ευρήματά τους, οι ερευνητές τόνισαν ότι τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η δραστηριότητα του καφέ λιπώδους ιστού είναι «προγραμματισμένη» από την έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες πριν από τη γονιμοποίηση. Προτείνουν ότι ο παράγοντας για αυτό μπορεί να προέρχεται κυρίως από την έκθεση του πατέρα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, παρά από τη μητέρα.
Πώς το κρύο επηρεάζει τον μεταβολισμό
Προηγούμενες μελέτες έχουν προτείνει ότι η έκθεση στο κρύο αφήνει ένα σήμα στο σπέρμα που, κατά τη γονιμοποίηση, πυροδοτεί την ανάπτυξη ενός εμβρύου που είναι καλύτερα προσαρμοσμένο στο μεταβολισμό και τις χαμηλές θερμοκρασίες «Η υγεία των γονέων κατά τη σύλληψη και την κύηση μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη και την υγεία των απογόνων», δήλωσε ο Raffaele Teperino, από το Γερμανικό Ερευνητικό Κέντρο για την Περιβαλλοντική Υγεία, σχολιάζοντας τη μελέτη και πρόσθεσε:
«Η μελέτη σε ανθρώπους δείχνει τώρα ότι τα ενήλικα άτομα που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των κρύων εποχών παρουσιάζουν μεγαλύτερη δραστηριότητα καφέ λιπώδους ιστού, αυξημένη ενεργειακή δαπάνη, χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος και χαμηλότερη συσσώρευση σπλαχνικού λίπους».
Παχύσαρκος 1 στους 4 ανθρώπους το 2035. Η παιδική παχυσαρκία αναμένεται να αυξηθεί κατά 100%
«Τα νέα ευρήματα υπογραμμίζουν για άλλη μια φορά τον κρίσιμο ρόλο του περιβάλλοντος προ της σύλληψης στη διαμόρφωση του μεταβολισμού των απογόνων και προσφέρουν προοπτικές για την κατανόηση της συνύπαρξης δύο παγκόσμιων προκλήσεων για την υγεία –της παχυσαρκίας και της υπερθέρμανσης», κατέληξε ο Teperino.
Πηγές: Daily Mail, Journal of Epidemiology. Nature Metabolism, The American Journal of Clinical Nutrition