Site icon Όλο Υγεία

Πρέπει να κάνετε μπάνιο κάθε μέρα; Η απάντηση των επιστημόνων θα σας εκπλήξει

ντους, μπάνιο

Είναι απαραίτητο να κάνετε μπάνιο και να πλένεστε πολύ συχνά; Τι λένε οι ειδικοί για την ιδανική συχνότητα με την οποία πρέπει να κάνουμε μπάνιο .

Αν ρωτήσετε άτομα από το περιβάλλον σας θα λάβετε σίγουρα διαφορετικές απαντήσεις. Κάποιοι είναι φανατικοί του ντους και κάνουν κάθε μέρα. Δεν μπορούν να ξυπνήσουν αν δεν μπουν στην μπανιέρα και δεν πιουν καφέ, ενώ κάποιοι δεν μπορούν να κοιμηθούν το βράδυ αν δεν κάνουν ντους.

Κάποιοι άλλοι πλένονται 3 φορές την εβδομάδα και κάποιοι άλλοι που μπορεί να έχουν δερματικά προβλήματα ή απλά αντιπαθούν τα βρεγμένα μαλλιά, κάνουν ντους μία φορά την εβδομάδα. Τι πιστεύουν, όμως, οι ειδικοί και γιατί όσοι λένε ότι δεν κάνουν συχνά μπάνιο αντιμετωπίζονται από τους άλλους με καχυποψία, ίσως και …αηδία;

Πριν λίγες εβδομάδες όταν ο Βρετανός τηλεπαρουσιαστής Τζόναθαν Ρος δήλωσε ότι πλένεται λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα έγινε πρωτοσέλιδο, ενώ χαμός είχε γίνει κι όταν η ηθοποιός Αμέρικα Φερέρα είχε δηλώσει σε μία συνέντευξή της ότι περιστασιακά παραλείπει το ντους.

Κάθε πότε πρέπει να κάνετε μπάνιο

Οι ειδικοί, ωστόσο, έρχονται να υποστηρίξουν τα άτομα που δεν κάνουν μπάνιο κάθε μέρα και λένε ότι το καθημερινό ντους βασίζεται περισσότερο σε ένα «κοινωνικό συμβόλαιο» παρά στην πραγματική ανάγκη.

Ενώ το συχνό πλύσιμο των χεριών είναι βασικό για να σταματήσει η εξάπλωση των μικροβίων, σύμφωνα με τους περισσότερους γιατρούς δεν υπάρχει κανένα όφελος για την υγεία από το καθημερινό ντους.

Στην πραγματικότητα, μπορεί ακόμη και να σας κάνει κακό, καθώς ξηραίνει το δέρμα σας και υπονομεύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα παλαιότερα χρόνια οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν νερό από τα μπολ και είχαν ένα πανί για το πρόσωπο και το σώμα. Όταν απέκτησαν τρεχούμενο νερό, άλλαξαν και οι συνήθειες.

«Αν πάμε 100 χρόνια πίσω, θα δούμε ότι οι άνθρωποι δεν έκαναν ντους κάθε μέρα, γιατί το ντους δεν ήταν κάτι φυσιολογικό» αναφέρει στο BBC η καθηγήτρια Kristen Gram-Hanssen από το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Aalborg στη Δανία. Και προσθέτει:

«Δεν κάνουμε ντους για λόγους υγείας. Κάνουμε ντους επειδή το θεωρούμε φυσιολογικό».

Την ίδια άποψη έχει και ο Dale Southerton, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, ο οποίος δηλώνει ότι «Πλένουμε το σώμα μας πολύ περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν. Η αλλαγή αυτή επήλθε κυρίως τα τελευταία 100 χρόνια και δεν ήταν προγραμματισμένη. Στην πραγματικότητα, φαίνεται ότι συνέβη σχεδόν τυχαία».

Οι ειδικοί σας συμβουλεύουν να σταματήσετε να κάνετε ντους από συνήθεια, αλλά να πλένεστε όταν το χρειάζεστε. Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάτε να πλένετε τα χέρια σας όπως κάνατε πάντα.

Δεν χρειάζεται να πλένεστε γιατί φοβάστε ότι κάποιος θα σας πει ότι μυρίζετε, λένε οι ειδικοί, οι οποίοι, ωστόσο, πιστεύουν ότι δεν μπορούν εύκολα να σας αλλάξουν άποψη για το πόσο συχνά πρέπει να κάνετε μπάνιο.

Οι κανόνες του ντους έχουν πλέον ενσωματωθεί στην κοινωνία μας. Το ντους έχει γίνει μία φυσιολογική ρουτίνα για πολλούς που είναι κοινωνικά και σωματικά άβολο πια να πλένονται λιγότερο συχνά, ενώ ελάχιστοι είναι οι άνθρωποι που σκέφτονται να κάνουν λιγότερες φορές ντους για περιβαλλοντικούς λόγους και για οικονομία στο νερό.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Exit mobile version