Μικροσκοπικά θραύσματα από μικροπλαστικά βρίσκουν τον δρόμο τους και φτάνουν βαθιά μέσα στο σώμα μας σε ανησυχητικές ποσότητες, σε μεγάλο βαθμό μέσω των τροφών και των ποτών μας. Οι επιστήμονες, λοιπόν, βρήκαν πρόσφατα ένα απλό και αποτελεσματικό τρόπο για να τα απομακρύνουν από το νερό.
Μια ομάδα από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Guangzhou και το Πανεπιστήμιο Jinan στην Κίνα πραγματοποίησε δοκιμές τόσο σε μαλακό όσο και σε σκληρό νερό της βρύσης (το οποίο είναι πιο πλούσιο σε μέταλλα), προσθέτοντας νανοπλαστικά και μικροπλαστικά (NMPs). Στη συνέχεια έβρασαν το υγρό και το φίλτραραν για τυχόν ιζήματα.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, έως και το 90% των NMPs αφαιρέθηκαν με τη διαδικασία του βρασμού και του φιλτραρίσματος, αν και η αποτελεσματικότητα διέφερε ανάλογα με τον τύπο του νερού. Φυσικά, το μεγάλο όφελος είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να το κάνουν χρησιμοποιώντας αντικείμενα που έχουν ήδη στην κουζίνα τους.
«Αυτή η απλή στρατηγική με το βραστό νερό μπορεί να αφαιρέσει τα NMPs από το οικιακό νερό της βρύσης και έχει τη δυνατότητα να μετριάσει την ανθρώπινη πρόσληψη NMPs μέσω της κατανάλωσης νερού χωρίς κίνδυνο», γράφουν οι ερευνητές στη μελέτη που δημοσιεύθηκε Environmental Science & Technology Letters.
Σε ποιο νερό της βρύσης βρέθηκαν -και αφαιρέθηκαν- τα περισσότερα μικροπλαστικά
Η μεγαλύτερη συγκέντρωση NMPs αφαιρέθηκε από δείγματα του σκληρού νερού βρύσης, το οποίο σχηματίζει φυσικά μια συσσώρευση αλάτων (ή ανθρακικού ασβεστίου) καθώς το νερό θερμαίνεται. Αυτή η ουσία συνήθως εμφανίζεται μέσα στους βραστήρες κουζίνας και σχηματίζεται στην επιφάνεια του πλαστικού καθώς οι αλλαγές στη θερμοκρασία αναγκάζουν το ανθρακικό ασβέστιο να ωθηθεί εκτός του διαλύματος, παγιδεύοντας αποτελεσματικά τα πλαστικά θραύσματα σε μια κρούστα.
Ακόμη και σε μαλακό νερό, όπου διαλύεται λιγότερο ανθρακικό ασβέστιο, αφαιρέθηκε από το νερό περίπου το 1/4 των NMPs. Τυχόν κομμάτια πλαστικού επικαλυμμένου με ανθρακικό ασβέστιο θα μπορούσαν στη συνέχεια να αφαιρεθούν μέσω ενός απλού φίλτρου όπως το πλέγμα από ανοξείδωτο χάλυβα που χρησιμοποιείται για τη στράγγιση του τσαγιού, υποστηρίζουν οι ερευνητές.
Προηγούμενες μελέτες έχουν μετρήσει θραύσματα πολυστυρενίου, πολυαιθυλενίου, πολυπροπυλενίου και τερεφθαλικού πολυαιθυλενίου σε πόσιμο νερό της βρύσης, το οποίο καταναλώνουμε καθημερινά σε διάφορες ποσότητες. Για να δοκιμάσουν τη στρατηγική τους, οι ερευνητές πρόσθεσαν ακόμη περισσότερα νανοπλαστικά σωματίδια, τα οποία μειώθηκαν αποτελεσματικά σε αριθμό.
«Η κατανάλωση βρασμένου νερού είναι προφανώς μια βιώσιμη μακροπρόθεσμη στρατηγική για τη μείωση της παγκόσμιας έκθεσης σε NMPs. Το να πίνεις βραστό νερό, ωστόσο, συχνά θεωρείται τοπική παράδοση και επικρατεί μόνο σε λίγες περιοχές», σημειώνουν οι επιστήμονες.
Το μέλλον στην έρευνα για τη μείωση των μικροπλαστικών
Η ερευνητική ομάδα ελπίζει ότι η κατανάλωση βρασμένου νερού μπορεί να γίνει πιο διαδεδομένη πρακτική καθώς τα πλαστικά συνεχίζουν να κυριαρχούν στον κόσμο. Αν και δεν είναι ακόμα σίγουρο πόσο βλαβερό είναι αυτό το πλαστικό για το σώμα μας, σαφώς δεν είναι το πιο υγιεινό. Τα πλαστικά έχουν ήδη συνδεθεί με αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου και την αντίσταση του οργανισμού στα αντιβιοτικά.
Η ομάδα πίσω από αυτήν την τελευταία μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη για περισσότερη έρευνα σχετικά με το πώς το βρασμένο νερό θα μπορούσε να κρατήσει τα τεχνητά υλικά έξω από το σώμα μας και ίσως να αντιμετωπίσει ορισμένες από τις ανησυχητικές επιπτώσεις των μικροπλαστικών.
«Τα αποτελέσματά μας επικύρωσαν μια εξαιρετικά εφικτή στρατηγική για τη μείωση της έκθεσης του ανθρώπου σε NMP και έθεσαν τα θεμέλια για περαιτέρω έρευνες με πολύ μεγαλύτερο αριθμό δειγμάτων», καταλήγουν οι συγγραφείς.