Μηχανογραφικό: Πώς πρέπει να το συμπληρώσουν οι μαθητές – Τα σωστά κριτήρια

Μηχανογραφικο

 Η επιλογή σπουδών δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση για έναν μαθητή που δεν έχει προσλαμβάνουσες ούτε από το ακαδημαϊκό και, ακόμα περισσότερο, από το περιβάλλον της εργασίας!

Ας δούμε τι συμβουλεύουν τους μαθητές που έλαβαν φέτος μέρος στις Πανελλαδικές εξετάσεις σχετικά με το τι θα χρειαστεί να έχουν υπ’ όψιν τους πριν συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους, οι Σύμβουλοι Σπουδών & Σταδιοδρομίας, κ.κ. Μαίρη Μαρκετάκη και Κάτια Γαλήνα (mypathway.gr).

«Καταρχάς πρέπει να επισημάνουμε ότι όσοι καλούνται να πάρουν μια  απόφαση για το επαγγελματικό τους μονοπάτι είναι χρήσιμο να έχουν περάσει, με τη βοήθεια έμπειρου συμβούλου επαγγελματικού προσανατολισμού, από μία διαδικασία αυτογνωσίας: Ποιος είμαι;  Ποιες είναι οι δεξιότητες που με ξεχωρίζουν; Τι αγαπώ να κάνω μέχρι σήμερα; Πόση προσπάθεια θέλω να βάλω στις σπουδές μου;

Παράλληλα, πριν συμπληρώσουν τις σχολές προτίμησης, θα χρειαστεί να θέσουν στον εαυτό τους ερωτήματα όπως  “Πόσο καλά γνωρίζω το πρόγραμμα σπουδών των τμημάτων που επιλέγω; Γνωρίζω ότι είναι σημαντικό να απολαύσω τα 4, 5 ή 6 χρόνια της φοίτησής μου και να αξιοποιήσω στο έπακρο όλες τις δυνατότητες που μου δίνει η σχολή μου;

Αν η απάντηση στα παραπάνω είναι «ΝΑΙ», αν ο στόχος δεν είναι να μπείτε «κάπου» ή να αποκτήσετε «ένα πτυχίο», τότε οι υποψήφιοι φοιτητές και φοιτήτριες, είστε σε πολύ καλό δρόμο για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού.

Mηχανογραφικό

 

Τα κριτήρια για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού

Ωστόσο, πριν το κάνετε θα ήταν χρήσιμο να λάβετε σοβαρά υπ’ όψιν τα εξής σημεία:

. Αφιερώστε για τη συμπλήρωσή του  όσο γίνεται περισσότερο χρόνο. Προσπαθήστε να ασχοληθείτε με το μηχανογραφικό από ΣΗΜΕΡΑ και, ιδανικά, υποβάλετέ το λίγες ημέρες νωρίτερα από την καταληκτική ημερομηνία.Την τελευταία στιγμή, ίσως αντιμετωπίσετε κάποιο τεχνικό πρόβλημα που θα σας δυσκολέψει.

.Δείτε προσεκτικά τα προγράμματα σπουδών των σχολών που προτιμάτε και σας ταιριάζουν.

Μην ξεχνάτε ότι “τα επαγγέλματα του μέλλοντος” δεν τα γνωρίζει κανείς.  Προς το παρόν βρείτε το αντικείμενο σπουδών που σας ταιριάζει.  Είναι ο μόνος τρόπος για να οδηγηθείτε με ασφάλεια σε ένα μεταπτυχιακό, που, με τη σειρά του, θα σας ανοίξει θέσεις εργασίας που θα ταιριάζουν σ’εσάς.

. Δηλώστε με προτεραιότητα τα τμήματα της προτίμησής σας ακόμα κι αν πιστεύετε ότι δεν θα πετύχετε το στόχο σας.  Πάντα υπάρχει πιθανότητα σημαντικής πτώσης των βάσεων.

. Υπολογίστε προσεκτικά το σύνολο των μορίων που συγκεντρώσατε.  Κάθε πανεπιστημιακό τμήμα έχει ορίσει τους δικούς του συντελεστές βαρύτητας για κάθε μάθημα.  Γι’ αυτό, θα χρειαστεί να υπολογίσετε τα μόρια τόσες φορές όσα θα είναι και τα πανεπιστημιακά τμήματα που θα δηλώσετε.

.Λάβετε υπ’ όψιν τους περιορισμούς (π.χ. την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που έχει ορίσει κάθε τμήμα ή τις πόλεις όπου προτιμάτε να σπουδάσετε).

. Έχετε στο μυαλό σας ότι στις περισσότερες περιπτώσεις το επάγγελμα δε συνδέεται με τις σπουδές. Για παράδειγμα, ένας τελειόφοιτος νομικής σχολής, δεν είναι απαραίτητο να ασκήσει τη δικηγορία.  Ίσως τον  κερδίσουν άλλα περιβάλλοντα εργασίας εκτός από το δικαστήριο ή το δικηγορικό γραφείο. Γι’ αυτό, σ’ αυτή τη φάση, επικεντρωθείτε στις σχολές.

.Δείτε τι επαγγελματικά δικαιώματα δίνει το κάθε τμήμα  και η κάθε κατεύθυνση, γιατί τίποτα δεν είναι αυτονόητο.  Είναι σημαντικό να έχετε υπ’ όψιν ότι τμήματα με περίπου τον ίδιο τίτλο δίνουν διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα (π.χ. οι απόφοιτοι του τμήματος βιοτεχνολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Αθήνας αποκτούν επαγγελματικό δικαίωμα γεωπόνου ενώ οι απόφοιτοι του τμήματος βιοχημείας και βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αποκτούν επαγγελματικό δικαίωμα βιολόγου.

Το Τμήμα Ναυπηγών – Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και 12 άλλα τμήματα Μηχανικών, δίνει από φέτος στους αποφοίτους επαγγελματικό δικαίωμα μηχανικού).

.Μην επιλέγετε πάντα τις πιο δημοφιλείς σχολές.  Χαράξτε το δικό σας μονοπάτι με βάση αυτό που είστε και σας ταιριάζει χωρίς να αντιγράφετε ζωές και καριέρες άλλων. Υπάρχουν σχολές με χαμηλή βάση εισαγωγής που κρύβουν σπουδαίες επαγγελματικές προοπτικές.

.Πριν λάβετε τις οριστικές σας αποφάσεις, δώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες που φέρνει η χρήση της Τεχνικής Νοημοσύνης, η κλιματική αλλαγή, η αύξηση του προσδόκιμου ζωής, το μεταναστευτικό θέμα, η ριζική αλλαγή που έφερε η πανδημία στον τρόπο εργασίας, και άλλους εξωτερικούς παράγοντες.

.Να ξέρετε ότι αυτό που ισχύει σήμερα, το πιο πιθανό είναι να μην ισχύει αύριο σε σχέση με την αγορά εργασίας αλλά και τον τρόπο δουλειάς.

Ακόμα όμως κι αν δεν καταφέρετε να εισαχθείτε στη σχολή που ονειρεύεστε – πιστέψτε το – δεν χάθηκαν όλα. Κάντε την αυτοκριτική σας και προχωρήστε με ψυχραιμία στο “plan b”.  Αυτό μπορεί να είναι μία σχολή που ίσως σας οδηγήσει σε θέση εργασίας πιο κατάλληλη για εσάς.

Ωστόσο, η επανάληψη της προσπάθειας εισαγωγής, η φοίτηση σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με χαμηλά δίδακτρα, η αλλαγή πλεύσης και πολλές ακόμα δυνατότητες που σας προσφέρονται ίσως να κάνουν το ταξίδι της ζωής σας ακόμα πιο συναρπαστικό!

 

 

Όλο Υγεία

Scroll to Top