Site icon Όλο Υγεία

Μετφορμίνη: Το φάρμακο για τον διαβήτη που καταπολεμά τη γήρανση

μετφορμίνη για διαβήτη

Φωτογραφία: Towfiqu barbhuiya/Unsplash

Εκτός από τη βοήθεια στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα στον διαβήτη τύπου 2, η μετφορμίνη μπορεί επίσης να καταπολεμήσει έναν τύπο κυττάρων που συσσωρεύεται στο σώμα με την πάροδο του χρόνου και παίζει ρόλο στη διαδικασία γήρανσης.

Οι επιστήμονες πολλές φορές αποκαλούν τα γερασμένα κύτταρα ως «κύτταρα ζόμπι» επειδή «αρνούνται να πεθάνουν».

«Τα κύτταρα ζόμπι απελευθερώνουν χημικές ουσίες που μπορεί να είναι επιβλαβείς για τα κοντινά τους κύτταρα, επηρεάζοντας την επιβίωση των κυττάρων και τις δυνατότητες επανόρθωσης. Η συσσώρευση αυτών των κυττάρων ζόμπι στο σώμα μας προάγει τη γήρανση και τις συνθήκες που σχετίζονται με την ηλικία», έγραψαν οι συγγραφείς μιας πρόσφατης μελέτης για το θέμα.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο έδειξε ότι μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται senolytics μπορεί να βοηθήσουν στην εξάλειψη των γηρασμένων «κυττάρων ζόμπι» από το σώμα, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας καθώς οι άνθρωποι γερνούν.

Τι έδειξε η νέα έρευνα

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Aging Cell, αποκαλύπτει ότι η μετφορμίνη –το πιο συχνά συνταγογραφούμενο φάρμακο για τον διαβήτη– στοχεύει επίσης τα γηρασμένα κύτταρα και αποτρέπει τη μυϊκή ατροφία, η οποία μπορεί να βοηθήσει τους ηλικιωμένους να αναρρώσουν πιο γρήγορα από τραυματισμό ή ασθένεια.

«Η μετφορμίνη μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί για άλλες κλινικές εφαρμογές που σχετίζονται με την απώλεια μυών, για παράδειγμα, στην ανάρρωση από χειρουργικές επεμβάσεις ισχίου ή γόνατος σε ηλικιωμένα άτομα όπου υπάρχει μεγάλη φλεγμονή και μυϊκή ατροφία», δήλωσε ο ερευνητής Jonathan Petrocelli από το Πανεπιστήμιο του Salt Lake City.

Για να ελέγξει την ικανότητα της μετφορμίνης να αποτρέπει την απώλεια μυών και τις ουλές, η επιστημονική ομάδα εξέτασε 20 υγιείς άνδρες και γυναίκες ηλικίας 60 ετών και άνω.

Σε διάστημα δύο εβδομάδων, οι συμμετέχοντες έλαβαν είτε μετφορμίνη είτε εικονικό φάρμακο. Στη συνέχεια, κάθε ομάδα συνέχισε τη θεραπεία ενώ ξεκουραζόταν στο κρεβάτι για πέντε ημέρες. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μαγνητική τομογραφία για να παρακολουθήσουν την απώλεια μυών κατά την περίοδο ανάπαυσης των συμμετεχόντων.

Η χρήση μετφορμίνης περιορισε τη μυϊκή ατροφία στη μελέτη

«Διαπιστώσαμε δύο πράγματα. Όταν οι συμμετέχοντες έλαβαν μετφορμίνη κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης, είχαν λιγότερη μυϊκή ατροφία. Κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάρρωσης, οι μύες τους είχαν επίσης λιγότερη ίνωση ή υπερβολικό κολλαγόνο. Αυτή η συσσώρευση μπορεί να δυσκολέψει τη σωστή λειτουργία του μυός», δήλωσε ο Micah Drummond, καθηγητής φυσικοθεραπείας και αθλητικής προπόνησης στο Κολλέγιο Υγείας του Πανεπιστημίου της Γιούτα.

«Η μετφορμίνη είναι φθηνή, αποτελεσματική και αρκετά ασφαλής, επομένως είναι συναρπαστικό να συνειδητοποιούμε ότι μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε για να επιταχύνουμε την ανάρρωση σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας», πρόσθεσε ο Δρ. Drummond.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες τονίζουν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα προτού η μετφορμίνη μπορεί να θεωρηθεί φάρμακο κατά της γήρανσης. Γι’αυτό και σε αυτό το πρώιμο στάδιο, δεν θα ήταν συνετό να παίρνετε μετφορμίνη για την προστασία της μυϊκής λειτουργίας ή την επιβράδυνση της γήρανσης.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version