Site icon Όλο Υγεία

Το κοινό φάρμακο για τον διαβήτη που ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό – Ελπίδες για θεραπεία του καρκίνου του μαστού

φάρμακο για τον διαβήτη

Νέες ελπίδες για την καλύτερη διαχείριση και αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού προσφέρει μία καινούργια επιστημονική μελέτη, η οποία υποστηρίζει ότι ένα κοινό φάρμακο για τον διαβήτη τύπου 2, μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίσει καλύτερα τα καρκινικά κύτταρα.

Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι διαπίστωσε ότι το φάρμακο αυτό ενεργοποιεί τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Το αποτέλεσμα παρατηρήθηκε ιδιαίτερα στα κύτταρα που είναι γνωστά ως δενδριτικά και τα οποία είναι τα πιο αποτελεσματικά στο να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίσει τα καρκινικά κύτταρα ως ξένες οντότητες. Η έρευνα δημοσιεύεται στο Journal for ImmunoTherapy of Cancer.

Πρόκειται για τη μετφορμίνη, ένα ευρέως συνταγογραφούμενο φάρμακο για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2. Τα τελευταία χρόνια, ενδείξεις για τις πιθανές αντικαρκινικές του ιδιότητες έχουν προκύψει σε έρευνες.

«Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι η μετφορμίνη συνέβαλε στον μεταβολισμό των δενδριτικών κυττάρων, έτσι ώστε να γίνουν ενεργά και ενίσχυσε την ανοσολογική απόκριση κατά των καρκινικών κυττάρων», λέει η Rita Turpin, πρώτη συγγραφέας της μελέτης.

Ο εντοπισμός αυτής της επίδρασης μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη αντικαρκινικών θεραπειών που βασίζονται στη συνδυασμένη δράση της μετφορμίνης και των μηχανισμών που ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Νέα όπλα για το ανοσοποιητικό σύστημα;

Οι ερευνητές ερεύνησαν τις επιδράσεις της μετφορμίνης σε δείγματα ανθρώπινου ιστού καρκίνου του μαστού, τα οποία περιείχαν ζωντανά καρκινικά κύτταρα και κύτταρα του ανοσοποιητικού που είχαν διεισδύσει στον καρκινικό ιστό.

Οι καλλιέργειες ζωντανού ιστού που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη, γνωστές ως καλλιέργειες μοσχευμάτων που προέρχονται από ασθενείς, δείχνουν τι κάνουν τα αντικαρκινικά φάρμακα στα καρκινικά κύτταρα και, ταυτόχρονα, τι κάνουν στα κύτταρα του ανοσοποιητικού που έχουν διεισδύσει στον καρκινικό ιστό.

«Η δουλειά μας δείχνει ότι μπορούμε να μάθουμε πολλά για το πώς τα αντικαρκινικά φάρμακα επηρεάζουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος ερευνώντας δείγματα όγκου που προέρχονται από ζωντανούς ασθενείς», λέει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Juha Klefström.

Σύμφωνα με τον Δρ. Klefström, καλλιέργειες μοσχευμάτων που προέρχονται από ασθενείς μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό φαρμάκων που σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα αλλά αφήνουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού άθικτα.

Διαφορετικά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εύρεση ασφαλών και ανεκτών φαρμάκων, όπως η μετφορμίνη, που βοηθούν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού να γίνουν ενεργά και να αμυνθούν κατά του καρκίνου. Χωρίς ασθενείς με καρκίνο του μαστού που δωρίζουν δείγματα όγκων, μια τέτοια έρευνα δεν θα ήταν δυνατή.

«Είμαστε πραγματικά ευγνώμονες σε όλους τους ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη για την ανεκτίμητη συμβολή τους στην προώθηση της έρευνας για τον καρκίνο», καταλήγει ο Δρ. Klefström.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version