Μεταβολισμός: Ενεργοποίηση και επιτάχυνση με 5 απλές συμβουλές

μεταβολισμό

Η μεταβολική υγεία είναι μια αρκετά περίπλοκη διαδικασία με πολλά άγνωστα σημεία. Ένα ερώτημα που προκύπτει συχνά γύρω από αυτή είναι το πόσος χρόνος χρειάζεται για να «επιταχύνουμε» τον μεταβολισμό μας και να αρχίσετε να βελτιστοποιήσουμε τον μεταβολικό μας ρυθμό.

Γεγονός είναι πως ο μεταβολισμός επιβραδύνεται φυσιολογικά με την ηλικία. Αυτή η φυσική αλλαγή οφείλεται στο άγχος, την αδράνεια και πιθανές αλλαγές στη διατροφή ή σε παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως ο λιγότερος ύπνος, εξηγεί η γιατρός Bindiya Gandhi.

Η ορμόνη λεπτίνη, η οποία σχετίζεται άμεσα με το αίσθημα του κορεσμού, έχει επίσης αξιοσημείωτη επίδραση. «Όταν η λεπτίνη μειώνεται, είναι πιο πιθανό να πάρουμε βάρος και να δυσκολευόμαστε να το χάσουμε ή να διατηρήσουμε το βάρος μας, παρά το γεγονός ότι κάνουμε τις κατάλληλες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας», λέει ειδικός. Αυτή η ορμόνη τείνει επίσης να μειώνεται καθώς γερνάμε, ανεξάρτητα από το πόσο υγιείς είμαστε.

Πόσο καιρό χρειάζεται για να επιταχύνετε τον μεταβολισμό σας;

«Αν ο μεταβολισμός κάποιου είναι εκτός λειτουργίας και έχει υποκείμενα ορμονικά προβλήματα, η αλλαγή της κατάστασης μπορεί να πάρει μήνες», αναφέρει η Δρ. Gandhi. Σημειώνει ωστόσο, ότι πολλοί ασθενείς αρχίζουν να βλέπουν βελτιώσεις σε μόλις δύο εβδομάδες όταν προβαίνουν σε αλλαγές στον τρόπο ζωής. Μοιράζεται λοιπόν κάποιες συμβουλές για τη βελτιστοποίηση του μεταβολικού σας ρυθμού.

Σε γενικές γραμμές, ο μεταβολισμός μπορεί να αρχίσει να επιταχύνεται μετά από μόλις δύο εβδομάδες αλλαγών στον τρόπο ζωής, αλλά μπορεί να χρειαστούν ακόμη και μήνες, εάν υπάρχουν υποκείμενα προβλήματα υγείας ή ορμονικές ανισορροπίες.

5 συμβουλές για να επιταχύνετε το μεταβολισμό σας

Φροντίστε το μικροβίωμα: «Το μικροβίωμα, γνωστό και ως ο δεύτερος εγκέφαλος του σώματος, μπορεί πραγματικά να διαταράξει ή να βελτιώσει τον μεταβολισμό μας. Υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν ότι όταν το βλεννογόνο του εντέρου έχει φλεγμονή, μπορεί να συμβάλει στην ανισορροπία του σακχάρου στο αίμα καθώς και στη φλεγμονή, καθιστώντας το πιο δύσκολο για εμάς να χάσουμε βάρος», εξηγεί η ειδικός. Για τον λόγο αυτό, προτείνει να τρώτε πολύχρωμα λαχανικά και να λαμβάνετε άφθονες φυτικές ίνες για να διατηρείτε το μικροβίωμα σας σε καλή κατάσταση.

Ελέγξτε τις ορμόνες σας: Η εξέταση των ορμονών μπορεί να είναι εξαιρετικά ευεργετική για τη συνολική μεταβολική υγεία. «Συνήθως υπάρχει υποβόσκουσα αστάθεια του σακχάρου στο αίμα, προβλήματα θυρεοειδούς ή ακόμα και προβλήματα με τις ορμόνες του φύλου, και όταν είμαστε σε θέση να το αντιμετωπίσουμε, βλέπουμε τον δείκτη της ζυγαριάς να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση», αναφέρει η Δρ. Gandhi.

Μειώστε τη φλεγμονή: Η φλεγμονή έχει συνδεθεί με πιο αργό μεταβολισμό σε κλινικές μελέτες, αλλά είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν επαγγελματία για να εντοπίσετε πιθανές αιτίες της φλεγμονής, ώστε να γνωρίζετε προς τα πού να προσανατολιστείτε. «Ο στόχος είναι να εντοπιστεί η βασική αιτία της φλεγμονής και να εργαστούμε για τη βελτίωσή της», επισημαίνει η επιστήμονας.

Διαχειριστείτε το άγχος: Αν και αυτό είναι πάντα πιο εύκολο στα λόγια παρά στην πράξη, αξίζει να σημειωθεί ότι το άγχος μπορεί να επηρεάσει τη μεταβολική υγεία. Κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να ενσωματώσετε πρακτικές ανακούφισης από το άγχος στην καθημερινότητά σας. «Μερικοί από τους αγαπημένους μου τρόπους περιλαμβάνουν γιόγκα, διαλογισμό, τεχνικές αναπνοής και λήψη  συμπληρωμάτων που βοηθούν το σώμα να χαλαρώσει», λέει η Δρ. Gandhi.

Δώστε προτεραιότητα στον ύπνο: Τέλος, ο επαρκής ύπνος μπορεί να ωφελήσει σε μεγάλο βαθμό τη μεταβολική υγεία. Υπάρχουν αρκετές στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας κάθε βράδυ.

Συμπερασματικά, η επιτάχυνση του μεταβολισμού μπορεί να διαρκέσει από δύο εβδομάδες έως μερικούς μήνες ανάλογα με τις αλλαγές στον τρόπο ζωής και τις υποκείμενες ορμονικές ανισορροπίες. Για να συνδράμετε στην γενικότερη προσπάθειά σας, προσπαθήστε να καταναλώνετε ποικιλία φυσικών αντιφλεγμονωδών τροφών, να κοιμάστε αρκετά ποιοτικά κάθε βράδυ και να δώσετε προτεραιότητα στη διαχείριση του στρες.

Όλο Υγεία

Scroll to Top