Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις τιμές της υγείας σας, όπως η αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο και η χοληστερόλη. Κι αυτό γιατί υποδεικνύουν εάν έχετε μεταβολικό σύνδρομο, μια κατάσταση που επηρεάζει περίπου 1 στους 3 ενήλικες στις ΗΠΑ.
Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένας συνδυασμός παραγόντων κινδύνου που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και εγκεφαλικό. Το να έχετε τουλάχιστον τρία από αυτά -υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλό σάκχαρο αίματος, υψηλά τριγλυκερίδια αίματος, χαμηλή HDL χοληστερόλη και μεγαλύτερη περίμετρο μέσης– μπορεί να σημαίνει ότι έχετε μεταβολικό σύνδρομο.
Αυτή η διάγνωση μπορεί να είναι τρομακτική, επομένως καλό θα ήταν να προσπαθήσετε να αντιμετωπίσετε ή ακόμη και να αντιστρέψετε το μεταβολικό σύνδρομο. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι αποτελεσματικές, αλλά τι γίνεται με τα συμπληρώματα; Δυστυχώς, υπάρχουν ορισμένα συμπληρώματα που μπορεί να είναι αναποτελεσματικά ή ακόμη και επιβλαβή, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να τα αποφεύγετε.
Τα συμπληρώματα που δεν συνιστώνται για το μεταβολικό σύνδρομο
- Χρώμιο
- Νιασίνη
- Πράσινο τσάι
- Πικρό πεπόνι
- Γαϊδουράγκαθο
1. Χρώμιο
Το χρώμιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που μπορεί να συνδέεται με το μεταβολικό σύνδρομο. Μια μελέτη σε νεαρούς ενήλικες διαπίστωσε ότι μια χαμηλότερη συγκέντρωση χρωμίου στα νύχια των ποδιών συσχετίστηκε με υψηλότερα ποσοστά ανάπτυξης μεταβολικού συνδρόμου στις μελλοντικές δεκαετίες.
Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το εάν τα συμπληρώματα χρωμίου βοηθούν στην αντίσταση στην ινσουλίνη, ένα βασικό χαρακτηριστικό του μεταβολικού συνδρόμου.
«Ενώ ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι το πικολινικό χρώμιο μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, τα στοιχεία είναι ασαφή και ασυνεπή», λέει η Michelle Routhenstein, διαιτολόγος προληπτικής καρδιολογίας στο Entirely Nourished.
Δυστυχώς, μικρότερες μελέτες έχουν βρει ότι η λήψη συμπληρωμάτων χρωμίου δεν επηρέασε τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης A1C, τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα ή το σωματικό βάρος.
Επιπλέον, υπάρχουν και ανησυχίες για την υγεία. «Η υπερβολική πρόσληψη μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές παρενέργειες, όπως νεφρική βλάβη και προβλήματα γαστρεντερικού συστήματος», λέει η Δρ. Routhenstein. Επιπλέον, τα συμπληρώματα χρωμίου μπορεί να αλληλεπιδράσουν με την ινσουλίνη και τα αντιδιαβητικά φάρμακα, αφού ακόμα δεν γνωρίζουμε ποια επίδραση έχει, αν υπάρχει, το μεταλλικό στοιχείο στα σάκχαρα του αίματος.
2. Νιασίνη
Η νιασίνη, επίσης γνωστή ως βιταμίνη Β3, είναι ένα άλλο βασικό θρεπτικό συστατικό που μερικοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι βοηθά με το μεταβολικό σύνδρομο. Ένας από τους κύριους ρόλους της νιασίνης στο σώμα είναι η μετατροπή της τροφής σε ενέργεια. Βοηθά επίσης στη σύνθεση της χοληστερόλης και των λιπαρών οξέων.
Να είστε προσεκτικοί σχετικά με τη λήψη συμπληρώματος νιασίνης εάν έχετε μεταβολικό σύνδρομο. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι για τους συμμετέχοντες που έπαιρναν φάρμακα στατίνης, τα οποία μειώνουν τη χοληστερόλη, η προσθήκη συμπληρώματος νιασίνης αύξησε την HDL.
Αυτό είναι συνήθως καλό—εξάλλου, η HDL είναι το «καλό» είδος χοληστερόλης. Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, τα επίπεδα HDL εκτοξεύτηκαν τόσο πολύ που στην πραγματικότητα αύξησαν τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης (συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες).
3. Πράσινο τσάι
Η κατανάλωση έως και 6 έως 8 φλιτζανιών πράσινου τσαγιού την ημέρα είναι γενικά ασφαλής, αλλά η λήψη συμπληρωμάτων πράσινου τσαγιού ενέχει ορισμένους κινδύνους. Οι μελέτες είναι ασαφείς ως προς τα οφέλη του συμπληρώματος, αλλά το πράσινο τσάι εξακολουθεί να περιλαμβάνεται στα συμπληρώματα που διατίθενται στην αγορά για μεταβολική υγεία και απώλεια βάρους.
Επιπλέον, μελέτες έχουν βρει ότι το πράσινο τσάι μπορεί να αλληλεπιδράσει με διάφορα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία καρδιαγγειακών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της ροσουβαστατίνης, ναδολόλης και βαρφαρίνης. Επιπλέον, το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείας των ΗΠΑ λέει ότι μερικοί άνθρωποι έχουν υποστεί σπάνια ηπατική βλάβη που σχετίζεται με τη λήψη συμπληρωμάτων εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού που διατίθενται στο εμπόριο για απώλεια βάρους.
4. Πικρό πεπόνι
Όσον αφορά το πικρό πεπόνι, μερικές πολλά υποσχόμενες έρευνες δείχνουν ότι το φρούτο μπορεί να περιέχει ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό που μιμείται την ινσουλίνη, βοηθώντας στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα. Σίγουρα μπορείτε να μαγειρέψετε πικρό πεπόνι ως μέρος μιας δίαιτας για διαβήτη.
Όμως, το μήνυμα είναι διαφορετικό όταν πρόκειται για συμπληρώματα πικρού πεπονιού. Η έρευνα αυτή τη στιγμή είναι περιορισμένη, επομένως δεν γνωρίζουμε πόσο αποτελεσματική είναι στον διαβήτη. Επιπλέον, δεν είμαστε σίγουροι εάν είναι ασφαλές να λαμβάνουμε μακροπρόθεσμα συμπληρώματα πικρού πεπονιού.
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι βοήθησε στη μείωση του σακχάρου στο αίμα σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 όταν λήφθηκαν για 12 εβδομάδες (τα επίπεδα A1C, ωστόσο, δεν άλλαξαν) και γενικά βρέθηκε ότι ήταν ασφαλές. Αλλά και πάλι, αυτή είναι μια βραχυπρόθεσμη μελέτη και απαιτούνται περισσότερα δεδομένα πριν αυτό είναι κάτι που συνιστάται.
5. Γαϊγουράγκαθο
Το γαϊδουράγκαθο (επίσης γνωστό ως σιλυμαρίνη) είναι ένα άλλο συμπλήρωμα που μπορεί να έχετε ακούσει ότι μπορεί να βοηθήσει με τον διαβήτη ή τα αυξημένα σάκχαρα στο αίμα. Ωστόσο, η ουσία είναι ότι αυτό δεν υποστηρίζεται από αρκετή έρευνα υψηλής ποιότητας.
«Απλώς δεν υπάρχουν στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητά του στη θεραπεία του μεταβολικού συνδρόμου ή στην ενίσχυση της υγείας του ήπατος», λέει η διαιτολόγος διατροφολόγος Lauren Mahesri. Η λήψη του γαϊδουράγκαθου μπορεί επίσης να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα που είναι αλλεργικά σε παρόμοια φυτά όπως αμβροσία, κατιφές ή μαργαρίτα.