Site icon Όλο Υγεία

Όταν ήταν έφηβος υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση καρδιάς από τον Γιακούμπ: Σήμερα είναι ο μακροβιότερος εν ζωή λήπτης

μεταμόσχευση καρδιάς

Φωτογραφία: Royal Brompton and Harefield/X

Ένας άνδρας που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση καρδιάς στην Αγγλία τη δεκαετία του 1980 έγινε ο μακροβιότερος λήπτης. Ο 57χρονος έχει πλέον επιβιώσει για 39 χρόνια με τη μεταμοσχευμένη καρδιά του, γεγονός που τον αναδεικνύει σε κάτοχο του Παγκόσμιου Ρεκόρ Γκίνες.

Ο Μπερτ Γιάνσεν από την Ολλανδία ήταν μόλις 17 ετών όταν διαγνώστηκε με μυοκαρδιοπάθεια, η οποία καθιστά δύσκολο στην καρδιά να αντλεί αίμα σε όλο το σώμα.

Ο καρδιολόγος του κανόνισε μια συνάντηση τον πρωτοπόρο καθηγητή μεταμοσχεύσεων με έδρα το Λονδίνο, Σερ Μαγκντί Γιακούμπ, ώστε να κάνει την επέμβαση στο νοσοκομείο Χάρφιλντ τον Ιούνιο του 1984. Η διαδικασία δεν είχε ακόμη πραγματοποιηθεί στην Ολλανδία μέχρι εκείνη τη στιγμή.

«Όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Μόλις μια εβδομάδα μετά την άφιξη στο Χάρφιλντ, υπήρχαν διαθέσιμες δύο καρδιές μετά  από ένα μεγάλο αυτοκινητιστικό ατύχημα στο Λονδίνο. Ταίριαζε σε μένα μία από αυτές και έγινε η μεταμόσχευση», περιγράφει ο κ. Γιάνσεν.

Όπως εξηγεί, η νέα καρδιά του επέτρεψε να επιστρέψει γρήγορα σε μια καλή ποιότητα ζωής, παίζοντας τένις και βόλεϊ και εξασφαλίζοντας μια δουλειά πλήρους απασχόλησης. Παντρεύτηκε τη σύζυγό του Πέτρα το 1996 και απέκτησαν μαζί δύο, τον Γκουίντο και τον Ίβο το 1996 και το 2000, αντίστοιχα.

μεταμόσχευση καρδιάς
Φωτογραφία:
Royal Brompton and Harefield/X

«Ένα από τα πιο μεγάλα επιτεύγματά μου ήταν, μαζί με τη σύζυγό μου Πέτρα και τους γονείς μας, να χτίσουμε το δικό μας σπίτι τούβλο τούβλο», πρόσθεσε ο κ. Γιάνσεν. Η εγχείρησή του ήταν η 107η μεταμόσχευση που έγινε στο Χάρφιλντ.

Η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς από τον Γιακούμπ το 1980

Η πρώτη πραγματοποιήθηκε από τον Γιακούμπ το 1980 και έκτοτε το κέντρο έχει πραγματοποιήσει χιλιάδες μεταμοσχεύσεις, με 54 να πραγματοποιούνται μόνο την περίοδο 2022-2023.

Ο Δρ. Φερνάντο Ριέσγκο Γκιλ, σύμβουλος καρδιολόγος και επικεφαλής της υπηρεσίας μεταμοσχεύσεων καρδιάς στο Νοσοκομείο Χάρφιλντ, δήλωσε: «Είναι φανταστικά νέα να ακούμε ότι ένας από τους πρώτους ασθενείς μας με μεταμόσχευση συνεχίζει να ζει μια τόσο γεμάτη και ευτυχισμένη ζωή τόσο καιρό μετά τη μεταμόσχευση του».

«Ελπίζω ότι η ιστορία του Μπερτ χρησιμεύει ως ενθάρρυνση ώστε το κοινό να εξετάσει το ενδεχόμενο δωρεάς οργάνων, για να δώσει το δώρο της ζωής», προσθέτει ο Δρ. Γκιλ.

Ο ίδιος ο ασθενής δηλώνει ότι είναι ακόμα ευγνώμων για το απίστευτο δώρο που του δόθηκε και ελπίζει ότι η ιστορία του θα αποτελέσει έμπνευση για άλλους.

«Ποτέ δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα έφτανα τόσο μακριά. Αισθάνομαι τιμή που έχω φτάσει σε αυτό το ορόσημο, αλλά αυτό που πιστεύω ότι είναι πιο σημαντικό είναι ότι έθεσα ένα σημείο αναφοράς για τους άλλους. Είναι πλέον επίσημα αποδεδειγμένο ότι είναι δυνατό να φτάσουμε ως εδώ έχοντας μια καρδιά δότη», αναφέρει ο κ. Γιάνσεν.

Το προηγούμενο Παγκόσμιο Ρεκόρ

Ο ασθενής έχει πλέον επιβιώσει περισσότερο με την καρδιά του από τον παλαιότερο επιζώντα του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος πέθανε τον Αύγουστο του 2022, 38 χρόνια αφότου έλαβε μια καρδιάΟ Στιβ Σάιερ έκανε μεταμόσχευση καρδιάς το 1984, όταν ήταν 4ο ετών.

Ακριβώς όπως ο Γιάνσεν, ο κ. Σάιερ έπασχε επίσης από μυοκαρδιοπάθεια και έκανε τη διαδικασία από τον Γιακούμπ και την ομάδα του Νοσοκομείου Χάρφιλντ. Η καρδιά προήλθε από έναν δότη που είχε πεθάνει σε τροχαίο ατύχημα και ο Σάιερ δεσμεύτηκε να τη φροντίζει για το υπόλοιπο της ζωής του, σύμφωνα με τη σύζυγό του Κρις. Πέθανε λίγο μετά τα 80α γενέθλιά του μετά από σύντομη ασθένεια.

Τι είναι η μυοκαρδιοπάθεια

Η μυοκαρδιοπάθεια είναι μια ασθένεια του καρδιακού μυός που προκαλεί τέντωμα, πάχυνση ή δυσκαμψία των τοιχωμάτων των θαλάμων ακοής. Δεν υπάρχει θεραπεία για την πάθηση, αλλά οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η υγιεινή διατροφή, η περισσότερη άσκηση και η περικοπή του αλκοόλ μπορούν όλα να βοηθήσουν στον έλεγχο των συμπτωμάτων.

Άλλες θεραπείες περιλαμβάνουν φάρμακα για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση μέρους του πυκνωμένου καρδιακού μυός και βηματοδότη για τη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού. Η μεταμόσχευση καρδιάς συνιστάται ως έσχατη λύση.

Όλο Υγεία

Exit mobile version