Site icon Όλο Υγεία

Η μετακίνηση με ποιο μέσο μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 47%; Τι δείχνει νέα έρευνα

μετακίνηση με ποδήλατο

Καλά νέα για όσους επιλέγουν το ποδήλατο για τη μετακίνηση τους φέρνει μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο BMJ Public Health και δείχνει ότι οι ποδηλάτες έχουν 47% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και 10% χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας για οποιονδήποτε λόγο από όσους οδηγούν ή μετακινούνται με τρένο.

«Αυτή η μελέτη ενισχύει τα στοιχεία ότι η ενεργή μετακίνηση έχει οφέλη για την υγεία σε επίπεδο πληθυσμού και μπορεί να συμβάλει στη μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας», έγραψαν οι Βρετανοί επιστήμονες πίσω από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Σκωτία.

Πώς διεξήχθη η μελέτη για τους τρόπους μετακίνησης των ανθρώπων

Η μελέτη παρακολούθησε περισσότερους από 82.000 κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου -που κυμαίνονταν σε ηλικία από 16 έως 74 ετών στην αρχή της εργασίας- σε διάστημα 18 ετών. Στο πλαίσιο της μελέτης, οι συμμετέχοντες ανέφεραν το μέσο που χρησιμοποιούσαν πιο συχνά για να μετακινηθούν. Οι ερευνητές κατέγραψαν αυτές τις πληροφορίες και ανέλυσαν τα αρχεία συνταγογράφησης, νοσηλείας και θανάτου.

Ως «ενεργή» μετακίνηση ορίστηκε το περπάτημα ή το ποδήλατο. Όλες οι άλλες μέθοδοι μετακίνησης, όπως η οδήγηση ή το τρένο, θεωρήθηκαν «ανενεργές». Οι άνθρωποι που μετακινούνταν με ποδήλατο ήταν πιο πιθανό να είναι άνδρες, νέοι, εργαζόμενοι σε βάρδιες που ζουν σε πόλη — αλλά δεν έχουν σπίτι.

Αφού συνυπολογίστηκαν παράγοντες όπως η ηλικία και οι προϋπάρχουσες παθήσεις υγείας, η μετακίνηση με ποδήλατο συσχετίστηκε με 51% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο, 24% χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας για καρδιακή νόσο και 20% χαμηλότερο κίνδυνο συνταγογράφησης φαρμάκων για ψυχικά προβλήματα υγείας.

Σχετικό άρθρο: Μακροζωία: Η εύκολη άσκηση των 5 λεπτών που κάνουν καθημερινά οι μακροβιότεροι άνθρωποι του κόσμου

Το ποδήλατο ενέχει άλλους κινδύνους για τους ανθρώπους

Ωστόσο, οι άνθρωποι που μετακινούνταν με ποδήλατο ήταν δύο φορές πιο πιθανό από τους «ανενεργούς» να νοσηλευτούν μετά από τροχαίο ατύχημα.

«Η ανακάλυψή μας ότι οι ποδηλάτες που μετακινούνται διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να είναι θύμα τροχαίου ατυχήματος σε σύγκριση με τους μη ενεργούς μετακινούμενους, ενισχύει την ανάγκη για ασφαλέστερη ποδηλατική υποδομή», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Παράλληλα, όσοι μετακινούνταν πεζή ήταν πιο πιθανό να είναι γυναίκες, νέοι, εργαζόμενοι σε βάρδιες που ζουν σε μια πόλη και περπατούν σε μικρές αποστάσεις από το σχολείο ή την εργασία. Ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν υψηλή εκπαίδευση, υψηλό εισόδημα και μικρά παιδιά.

Η μετακίνηση πεζή συσχετίστηκε με 11% χαμηλότερο κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο για οποιονδήποτε λόγο και 7% χαμηλότερο κίνδυνο συνταγογράφησης φαρμάκων ψυχικής υγείας. «Το ότι η μετακίνηση με ποδήλατο ή πεζή σχετίζεται με χαμηλότερους κινδύνους συνταγογράφησης φαρμάκων για κακή ψυχική υγεία είναι ένα σημαντικό εύρημα», τόνισαν οι ερευνητές.

Ωστόσο, υπήρχαν περιορισμοί στη μελέτη – οι απαντήσεις των συμμετεχόντων αντικατοπτρίζουν μόνο ένα χρονικό σημείο. Επιπλέον, τα αρχεία συνταγών που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα χρονολογούνται μόνο από το 2009.

Σχετικό άρθρο: Μακροζωία: Η βιταμίνη που μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής, σύμφωνα με νέα έρευνα

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version