Site icon Όλο Υγεία

Μεσημεριανός ύπνος: Πότε είναι σημάδι Αλτσχάιμερ; Οι επιστήμονες απαντούν

μεσημεριανός ύπνος

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η νόσος Αλτσχάιμερ μπορεί να συσχετίζεται με τον μεσημεριανό ύπνο και ότι αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ.

Αυτό το εύρημα προέρχεται από μια μελέτη 1.401 ηλικιωμένων ενηλίκων. Διαπίστωσε ότι ενώ ο μεσημεριανός ύπνος γενικά αυξάνεται με την ηλικία, η νόσος Αλτσχάιμερ υπερδιπλασιάζει την ετήσια αύξηση στη συχνότητα ή τη διάρκεια του μεσημεριανού ύπνου.Αραγε, πότε η ανάγκη για μεσημεριανό ύπνο συσχετίζεται με τη νόσο Αλτσχαίμερ;

Ομοίως, η αύξηση του μεσημεριανού ύπνου λόγω του Αλτσχάιμερ είχε συσχετίσεις με επιδείνωση της ικανότητας σκέψης ένα χρόνο αργότερα.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη σχέση μεταξύ του μεσημεριανού ύπνου και της νόσου Αλτσχάιμερ, συμπεριλαμβανομένου του εάν μπορεί να είναι σύμπτωμα, εάν ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί να προκαλέσει Αλτσχάιμερ και πόσο πρέπει να κοιμούνται τα άτομα με τη νόσο.

Είναι ο μεσημεριανός ύπνος σημάδι Αλτσχάιμερ;

Ο υπερβολικός μεσημεριανός ύπνος θα μπορούσε να είναι σημάδι της νόσου Αλτσχάιμερ, εάν εμφανίζεται παράλληλα με άλλα πιθανά συμπτώματα, όπως η απώλεια μνήμης.

Μια 14ετής μελέτη με 1.401 συμμετέχοντες διαπίστωσε ότι όλοι οι ενήλικες κοιμούνταν περισσότερο με την ηλικία, αλλά καθώς η νόσος προχώρησε, η διάρκεια και η συχνότητα του ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας αυξήθηκε κατά διπλάσιο.

Μπορεί ο μεσημεριανός ύπνος να προκαλέσει Αλτσχάιμερ;

Ο μεσημεριανός ύπνος από μόνος του δεν προκαλεί άμεσα Αλτσχάιμερ, αλλά ο υπερβολικός ύπνος μπορεί να είναι ένας παράγοντας κινδύνου. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να αναπτύξει ένα άτομο την πάθηση, αλλά δεν το εγγυάται.

Έρευνα από το 2019 στην οποία συμμετείχαν 2.751 ηλικιωμένοι άνδρες ανακάλυψε ότι οι συμμετέχοντες που κοιμόντουσαν για 120 λεπτά ή περισσότερο την ημέρα είχαν 66% αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν γνωστική εξασθένηση τα επόμενα 12 χρόνια από εκείνους που κοιμόντουσαν λιγότερο από 30 λεπτά την ημέρα. Η γνωστική εξασθένηση ίσως είναι πρόδρομος της νόσου Αλτσχάιμερ.

Συμβάλλει στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ;

Ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί να έχει ουδέτερες ή και θετικές επιπτώσεις στον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει τη νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά εξαρτάται από τη διάρκειά του.

Όπως υποδηλώνει η παραπάνω έρευνα, μόνο οι μεγαλύτερης διάρκειας μεσημεριανοί ύπνοι είχαν σχέση με τη γνωστική έκπτωση στους ηλικιωμένους άνδρες. Τα άτομα που κοιμόντουσαν λιγότερο από 30 λεπτά δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης.

Ομοίως, μια μελέτη του 2021 στην οποία συμμετείχαν 389 ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας διαπίστωσε ότι οι σύντομοι μεσημεριανοί ύπνοι θα μπορούσαν να είναι ωφέλιμοι για τη γνωστική έκπτωση. Ο μεσημεριανός ύπνος μικρότερος από 30 λεπτά μείωσε τον κίνδυνο για 5 χρόνια.

Όπως και σε άλλες μελέτες, οι συγγραφείς της μελέτης του 2021 σημείωσαν ότι ο μεγαλύτερος ύπνος είχε αρνητική επίδραση στη γνωστική λειτουργία, αλλά δεν είναι σαφές γιατί.

Πόσος μεσημεριανός ύπνος αρκεί στους ενήλικες

Μια ανασκόπηση του 2020 αναφέρει ότι ο μεσημεριανός ύπνος είναι πιο συχνός σε μεγαλύτερους παρά σε νεότερους ενήλικες. Έτσι, ως ένα βαθμό, είναι χαρακτηριστικό για έναν ηλικιωμένο να αρχίζει να κοιμάται περισσότερο καθώς μεγαλώνει.

Παλαιότερη έρευνα από το 2016 διαπίστωσε ότι, σε Βρετανούς ενήλικες όλων των ηλικιών, το 28,6% των ανθρώπων έπαιρναν έναν μεσημεριανό υπνάκο. Το δείγμα περιελάμβανε άτομα μεγαλύτερα και νεότερα από 65 ετών.

Ωστόσο, μια άλλη μελέτη του 2016 στην Κίνα διαπίστωσε ότι το 57,7% των ηλικιωμένων ενηλίκων κοιμάται μετά το μεσημεριανό γεύμα για περίπου μία ώρα, κάτι που είναι σημαντικά υψηλότερο από τον γενικό πληθυσμό.

Εάν οι μελέτες σχετικά με τον μεσημεριανό ύπνο και τη γνωστική έκπτωση είναι ακριβείς, μπορεί να είναι καλύτερο για τους ανθρώπους να παίρνουν σύντομους υπνάκους αντί για μεγάλους, αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα για την κατανόηση της σχέσης μεταξύ της διάρκειας του ύπνου και της γνωστικής λειτουργίας.

Πόσο κοιμούνται οι ασθενείς με άνοια

Οι περισσότεροι ενήλικες, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων, χρειάζονται περίπου 7-9 ώρες ύπνου κάθε νύχτα. Αυτό περιλαμβάνει και όσους πάσχουν από άνοια.

Ωστόσο, τα προγράμματα ύπνου μπορεί να είναι διαφορετικά για όσους πάσχουν από Αλτσχάιμερ, καθώς η νόσος μπορεί να κάνει ένα άτομο να αισθάνεται υπνηλία τη μέρα ή να μένει ξάγρυπνο τη νύχτα.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) των ΗΠΑ συνιστά τα ακόλουθα για να βοηθηθούν τα άτομα με Αλτσχάιμερ να κοιμούνται καλύτερα:

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version