Site icon Όλο Υγεία

Ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί να βλάπτει την υγεία: Για ποια ασθένεια αυξάνει τον κίνδυνο

μεσημεριανός ύπνος

Ένας κορυφαίος ειδικός στον ύπνο λέει ότι ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο μίας συγκεκριμένης ασθένειας του εγκεφάλου και άλλων καταστάσεων υγείας.

Συγκεκριμένα, ο Δρ. Sudhir Kumar, νευρολόγος από την Ινδία, εξέφρασε την ανησυχία του ότι όσοι εργάζονται σε νυχτερινές βάρδιες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη απειλή ανάπτυξης νευροεκφυλιστικών καταστάσεων.

«Ο μεσημεριανός ύπνος είναι πιο ελαφρύς, αφού δεν είναι ευθυγραμμισμένος με το κιρκάδιο ρολόι, και ως εκ τούτου αποτυγχάνει να εκπληρώσει την ομοιοστατική λειτουργία του ύπνου», είπε ο ειδικός σε ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter) και συνέχισε:

«Αυτό το γεγονός υποστηρίζεται από πολυάριθμες μελέτες εργαζομένων σε νυχτερινή βάρδια, οι οποίοι ως ομάδα έχουν προδιάθεση για άγχος, παχυσαρκία, γνωστικά ελλείμματα και αυξημένο κίνδυνο νευροεκφυλιστικών ασθενειών».

Στο σημείο αυτό, πάντως, πρέπει να σημειώσουμε πως ο μεσημεριανός ύπνος από μόνος του δεν είναι εγγενώς κακός. Το να κοιμάστε το μεσημέρι για όχι περισσότερο από 30 λεπτά συμβάλλει στη βελτίωση της προσοχής, της μνήμης και της διάθεσής σας, σύμφωνα με μελέτες. Ωστόσο, ο καθημερινός μεσημεριανός ύπνος μπορεί να υποδηλώνει προβλήματα υγείας.

Ο κακός ύπνος ανάμεσα στους παράγοντες κινδύνου για υπολειτουργία του γλυμφατικού συστήματος

Ο Δρ. Kumar είπε ότι οι ανησυχίες για την υγεία είναι ιδιαίτερα εμφανείς στους εργαζόμενους σε νυχτερινές βάρδιες, οι οποίοι είναι πιο επιρρεπείς στο άγχος, την παχυσαρκία, τα γνωστικά ελλείμματα και τον αυξημένο κίνδυνο ασθενειών, όπως το Αλτσχάιμερ.

Εξήγησε, μάλιστα, τη λειτουργία του γλυμφατικού συστήματος, το οποίο παίζει κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου αφαιρώντας τα απόβλητα πρωτεϊνών. Ο γιατρός προειδοποίησε ότι εάν αυτό το σύστημα δεν λειτουργεί σωστά, υπάρχει συσσώρευση επιβλαβών πρωτεϊνών που μπορεί να οδηγήσει σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

«Παράγοντες που καταστέλλουν ή οδηγούν σε υπολειτουργία του γλυμφατικού συστήματος αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας. Αυτοί περιλαμβάνουν: γήρανση, κακή ποιότητα ύπνου, καθιστική ζωή, καρδιαγγειακές παθήσεις, παχυσαρκία, υπνική άπνοια, κακή κιρκαδική ευθυγράμμιση, κατάχρηση ουσιών, κατάθλιψη», είπε ο Δρ Kumar.

«Οι άνθρωποι που κοιμούνται ζουν περισσότερο, έχουν χαμηλότερο βάρος, έχουν μειωμένη συχνότητα ψυχιατρικών διαταραχών και παραμένουν γνωστικά άθικτοι για περισσότερο. Ο τακτικά καλός ύπνος τα βράδια θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερη γνωστική λειτουργία και να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας και ψυχιατρικών διαταραχών», συμπλήρωσε.

Αυξημένος κίνδυνος άνοιας για κάθε μείωση στον βαθύ ύπνο

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, τα άτομα που κοιμούνται έξι ώρες ή λιγότερο τη νύχτα στα 50 και τα 60 τους είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν άνοια αργότερα στη ζωή τους. Μια μελέτη του 2023 στο JAMA Network έδειξε ότι ακόμη και μια μείωση κατά 1% στον βαθύ ύπνο κάθε χρόνο για άτομα άνω των 60 ετών μπορεί να οδηγήσει σε 27% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

«Μελέτες έχουν δείξει ότι τα πρότυπα ύπνου νωρίτερα στη ζωή μπορεί να συμβάλλουν στον κίνδυνο άνοιας αργότερα. Τόσο ο ανεπαρκής ύπνος όσο και ο ύπνος περισσότερο από τον μέσο όρο έχουν συνδεθεί με μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης άνοιας», αναφέρει το NIH στον ιστότοπό του.

«Ωστόσο, ήταν δύσκολο να προσδιοριστεί εάν αυτές οι αλλαγές ύπνου συμβάλλουν στην ασθένεια ή απλώς αντανακλούν τα πρώιμα συμπτώματα», αναφέρεται καταληκτικά.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version