Πώς να μειώσετε το καρδιακό ρυθμό σε κατάσταση ηρεμίας

Πώς να μειώσετε το καρδιακό ρυθμό σε κατάσταση ηρεμίας

Μια σταδιακή αύξηση του καρδιακού ρυθμού σε κατάσταση ηρεμίας, μπορεί να είναι σημάδι μελλοντικών προβλημάτων στην καρδιά.

Ο καρδιακός ρυθμός, αλλάζει από λεπτό σε λεπτό. Έχει να κάνει με το αν στέκεστε ή ξαπλώνετε, αν κινείστε ή κάθεστε, αν είστε αγχωμένοι ή χαλαροί.

Τι είναι ο καρδιακός ρυθμός σε κατάσταση ηρεμίας;

Όταν βρίσκεστε σε ήρεμη κατάσταση, η καρδιά μεταπίπτει σε έναν πιο αργό, σταθερό ρυθμό που ονομάζεται καρδιακός ρυθμός σε κατάσταση ηρεμίας. Ο καρδιακός ρυθμός σε κατάσταση ηρεμίας τείνει να είναι σταθερός από μέρα σε μέρα.

Το συνηθισμένο εύρος για τον καρδιακό ρυθμό σε κατάσταση ηρεμίας είναι μεταξύ 60 και 90 παλμών ανά λεπτό. Πάνω από 90 θεωρείται υψηλός. Μια προοδευτική αύξηση του καρδιακού ρυθμού όταν βρίσκεστε σε κατάσταση ηρεμίας μπορεί να είναι ένα σημάδι μελλοντικών καρδιακών προβλημάτων.

Τι επηρεάζει τον καρδιακό ρυθμό σε κατάσταση ηρεμίας;

Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τον καρδιακό ρυθμό. Τα γονίδια παίζουν ρόλο. Η γήρανση τείνει να το επιταχύνει. Η τακτική άσκηση τείνει να επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό. Ο καρδιακός ρυθμός όταν είστε ήρεμοι, επηρεάζεται επίσης από το άγχος, τα φάρμακα, καθώς και υποκείμενες ιατρικές καταστάσεις.

Ποια είναι η σχέση μεταξύ της υγείας και καρδιακού ρυθμού σε κατάσταση ηρεμίας;

Αποτελέσματα ερευνητικών μελετών αποκαλύπτουν μία σχέση, μεταξύ της καλής υγείας και του καρδιακού ρυθμού.

Ερευνητές από τη Νορβηγία, ανέλυσαν τα αποτελέσματα μιας μεγάλης μελέτης, που εξέταζε τις αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό σε κατάσταση ηρεμίας, σε βάθος 10 ετών.

Συμπεριέλαβαν περισσότερους από 29.000 ανθρώπους χωρίς ιστορικό καρδιακής νόσου, υψηλής αρτηριακής πίεσης ή άλλης καρδιαγγειακής διαταραχής και μέτρησαν τον καρδιακό ρυθμό σε κατάσταση ηρεμίας, δύο φορές. Την πρώτη κατά την έναρξη της μελέτης και τη δεύτερη 10 χρόνια αργότερα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν, πως οι συμμετέχοντες των οποίων ο καρδιακός ρυθμός αυξήθηκε από λιγότερους από 70 σε περισσότερους από 85 παλμούς ανά λεπτό μέσα στη δεκαετία, ήταν 90% πιθανότερο να έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια της μελέτης, σε σύγκριση με τα άτομα των οποίων ο καρδιακός ρυθμός σε κατάσταση ηρεμίας, ήταν κάτω από 70 παλμούς ανά λεπτό στην αρχή και στο τέλος της μελέτης.

Ο κίνδυνος ήταν ελαφρώς αυξημένος για όσους είχαν καρδιακό ρυθμό σε κατάσταση ηρεμίας 70 έως 85 στην αρχή της μελέτης και μεγαλύτερο από 85 στο τέλος της μελέτης.

Αν και το 90% ακούγεται μία τρομακτική αύξηση, δεν είναι ακριβώς έτσι. Μεταξύ των συμμετεχόντων των οποίων ο καρδιακός ρυθμός παρέμεινε κάτω από 70 παλμούς/λεπτό καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης, υπήρχαν 8,2 θάνατοι ανά 10.000 άτομα ετησίως. Μεταξύ αυτών που ο καρδιακός ρυθμός αυξήθηκε πάνω από 85 παλμούς/λεπτό, υπήρχαν 17,2 θάνατοι ανά 10.000 άτομα ετησίως.

Επίσης, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η μείωση του καρδιακού ρυθμού σε κατάσταση ηρεμίας με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να είναι επωφελής για την υγεία, αλλά οι ερευνητές δεν μπορούν ακόμα να είναι σίγουροι.

Σε μια άλλη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 129.000 μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ του καρδιακού ρυθμού σε κατάσταση ηρεμίας, των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν, ότι οι γυναίκες με υψηλότερο καρδιακό ρυθμό σε κατάσταση ηρεμίας (πάνω από 76 παλμούς ανά λεπτό), είχαν 26% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν καρδιακή προσβολή ή να πεθάνουν από αυτή, από εκείνες των οποίων ο καρδιακός ρυθμός ήταν χαμηλότερος (62 παλμοί ανά λεπτό ή λιγότερο).

Πώς να μετρήσετε τον καρδιακό ρυθμό σε κατάσταση ηρεμίας

Δεν χρειάζεται να πάτε στο γιατρό για να παρακολουθείτε τον καρδιακό ρυθμό σε κατάσταση ηρεμίας. Μπορείτε να τον μετρήσετε μόνοι σας, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

  1. Βάλτε τον δείκτη και το μεσαίο δάχτυλό μαζί στον καρπό σας,  κάτω από τον αντίχειρα.
  2. Ψηλαφήστε μέχρι να εντοπίσετε παλμό. Εάν πιέσετε πολύ δυνατά, μπορεί να καταπιέσετε τον παλμό.
  3. Μπορείτε να πάρετε μια αρκετά ακριβή μέτρηση, εάν μετρήσετε τον αριθμό των παλμών για 15 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια πολλαπλασιάσετε αυτόν τον αριθμό επί τέσσερα.
  4. Η καλύτερη στιγμή για να μετρήσετε τον καρδιακό ρυθμό σε κατάσταση ηρεμίας είναι το πρωί, πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι.
  5. Για να μετρήσετε τον μέγιστο καρδιακό ρυθμό, μετρήστε τον παλμό αμέσως μετά την άσκηση.

Πώς να μειώσετε το καρδιακό ρυθμό σε κατάσταση ηρεμίας

  1. Ασκηθείτε περισσότερο. Όταν κάνετε έναν γρήγορο περίπατο, κολύμβηση ή ποδήλατο, η καρδιά χτυπάει πιο γρήγορα, τόσο κατά τη διάρκεια της άσκησης, όσο και για μικρό χρονικό διάστημα μετά. Αλλά η καθημερινή άσκηση, επιβραδύνει σταδιακά τον καρδιακό ρυθμό σε κατάσταση ηρεμίας.
  2. Μειώστε το στρες. Ο διαλογισμός, η χαλάρωση και άλλες τεχνικές καταπολέμησης του άγχους, μειώνουν τον καρδιακό ρυθμό σε κατάσταση ηρεμίας με την πάροδο του χρόνου.
  3. Αποφύγετε το κάπνισμα. Οι καπνιστές έχουν υψηλότερο καρδιακό ρυθμό όταν είναι ήρεμοι. Εάν το κόψουν, ο καρδιακός ρυθμός επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα.
  4. Χάστε βάρος εάν είναι απαραίτητο. Όσο μεγαλύτερο είναι το σώμα, τόσο περισσότερο πρέπει να λειτουργεί η καρδιά για να το εφοδιάσει με αίμα. Η απώλεια βάρους, μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση ενός αυξημένου καρδιακού ρυθμού.

Πότε να πάτε στο γιατρό

Εάν ο καρδιακός ρυθμός σε κατάσταση ηρεμίας είναι πάνω από 85 παλμούς/λεπτό για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να το αναφέρετε στο γιατρό σας. Ενώ μπορεί να είναι φυσιολογικό για εσάς, πρέπει να σκεφτείτε το πώς ο καρδιακός ρυθμός σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, μπορεί να επηρεάσει τη συνολική υγεία, συμπεριλαμβανομένου και του κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Στράτος Σαρήσχολης
Στράτος Σαρήσχολης

Scroll to Top