Εάν είστε ένας από τους εκατομμύρια ανθρώπους με διαβήτη ή προδιαβήτη, ξέρετε πόσο σημαντικό είναι να διατηρείτε τα επίπεδα γλυκόζης σας σταθερά ή να καταφέρνετε να μειώσετε το σάκχαρο στο αίμα.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα μετά την κατανάλωση ενός γεύματος πλούσιου σε υδατάνθρακες, εάν δεν κοιμάστε αρκετά ή είστε αγχωμένοι – όλα αυτά μπορεί να αυξήσουν το σάκχαρό σας. Για τον λόγο αυτό, οι γιατροί αποκαλύπτουν πώς να μειώσετε το σάκχαρό σας φυσικά.
Γιατί είναι σημαντικό να μειώσετε το σάκχαρο στο αίμα σας
«Όταν μιλάμε για διαβήτη, μιλάμε για αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα», λέει ο Libu Varughese, Ενδοκρινολόγος και Ιατρικός Σύμβουλος στο Aeroflow Diabetes. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα είτε δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη (η οποία μεταφέρει τη γλυκόζη στα κύτταρα για ενέργεια) είτε δεν μπορεί να τη χρησιμοποιήσει σωστά. Η γλυκόζη παραμένει στο αίμα, όπου μπορεί τελικά να βλάψει την καρδιά, τα νεφρά, τα νεύρα και τα μάτια.
«Το κύριο πρόβλημα με τον διαβήτη είναι ότι το σάκχαρο είναι αυξημένο στην κυκλοφορία του αίματος, αλλά δεν είναι διαθέσιμο στον ιστό», εξηγεί περαιτέρω ο Δρ. Varughese.
Με τη σειρά τους, όσοι ζουν με διαβήτη πρέπει να αναζητήσουν τρόπους για να μειώσουν το σάκχαρο στο αίμα τους και να προσπαθήσουν να τα οδηγήσουν στους μύες και σε άλλους ιστούς. Για τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 (μια αυτοάνοση πάθηση), το πάγκρεας δεν παράγει καθόλου ινσουλίνη.
Για εκείνους με διαβήτη τύπου 2, το σώμα παράγει λιγότερη ινσουλίνη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη. Εκτός από την ινσουλινοθεραπεία που μπορεί να συνταγογραφήσει ο γιατρός, υπάρχουν μικρές τροποποιήσεις στην καθημερινή σας ρουτίνα που μπορούν να σας βοηθήσουν.
Πώς να μειώσετε φυσικά το σάκχαρο του αίματος – 7 απλές συμβουλές
- Αντικαταστήστε το γλυκαντικό σας
- Πιείτε μηλόξυδο πριν φάτε
- Προσθέστε κανέλα στη διατροφή σας
- Προγραμματίστε τα γεύματά σας
- Καταναλώνετε αρκετές φυτικές ίνες και πρωτεΐνες
- Ασκηθείτε τακτικά
- Πάρτε χρόνο για να χαλαρώσετε
1. Αντικαταστήστε το γλυκαντικό σας
«Αν ανησυχείτε για τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, η στέβια είναι η πιο υγιεινή επιλογή, ειδικά εάν έχετε διαβήτη», λέει ο ειδικός διατροφής από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, Fred Pescatore. «Η στέβια δεν προκαλεί διαταραχές του σακχάρου στο αίμα».
Στην πραγματικότητα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Appetite και διεξήχθη σε διαβητικούς που χρησιμοποιούσαν στέβια έδειξε χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα από εκείνους που χρησιμοποιούσαν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. «Η στέβια είναι πάνω από 600 φορές πιο γλυκιά, γι’ αυτό χρησιμοποιήστε τη με φειδώ», σημειώνει ο Δρ. Pescatore.
2. Πιείτε μηλόξυδο πριν φάτε
Πριν καθίσετε να φάτε, ειδικά αν τρώτε τροφή πλούσια σε υδατάνθρακες, πιείτε μηλόξυδο. Ο Shawn Rowland, ιδρυτής της Jase Medical, εξηγεί ότι αυτό μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μετά το φαγητό, ειδικά για άτομα με διαβήτη. Συνιστά να αραιώσετε 1-2 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο σε ένα ποτήρι νερό και να το πίνετε το πριν από τα γεύματα.
3. Προσθέστε κανέλα στη διατροφή σας
Αν θέλετε να ελέγξετε το σάκχαρό σας με έναν εύκολο (και νόστιμο!) τρόπο, προσθέστε μια δόση κανέλας στο αγαπημένο σας φαγητό. «Είτε πασπαλίσετε λίγη στον πρωινό σας καφέ είτε πάνω από κάποιο φρούτο, ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα είναι αρκετό και μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα», λέει ο γιατρός λειτουργικής ιατρικής Shivani Amin.
4. Προγραμματίστε τα γεύματά σας
Ένας άλλος εύκολος τρόπος για να διατηρήσετε το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα σας σταθερό; «Τρώτε σε τακτά χρονικά διαστήματα, ιδανικά κάθε 3 έως 4 ώρες», λέει ο Δρ. Amin. «Η αποφυγή ενός μεγάλου χάσματος μεταξύ των γευμάτων μπορεί να αποτρέψει το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα ή την υπογλυκαιμία, καθώς και το υψηλό σάκχαρο στο αίμα ή την υπεργλυκαιμία».
Και αντί να χορταίνετε με τρία βαριά γεύματα την ημέρα, σκεφτείτε να απολαμβάνετε μικρότερες μερίδες πιο συχνά. «Η κατανάλωση μικρότερων και συχνότερων γευμάτων μπορεί να αποτρέψει τις αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα και να βοηθήσει στη διατήρηση ενός πιο σταθερού επιπέδου σακχάρου στο αίμα», λέει ο Δρ. Rowland.
5. Καταναλώνετε αρκετές φυτικές ίνες και πρωτεΐνες
«Ο ευκολότερος τρόπος για να εξισορροπήσετε το σάκχαρό σας είναι να τρώτε μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες», εξηγεί ο Δρ. Amin. «Η πρωτεΐνη και οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα, επομένως είναι καλή ιδέα να ξεκινήσετε το γεύμα σας με μια τροφή με πολλές πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας και λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες».
Όσον αφορά τα λαχανικά, συνιστά τροφές όπως το σπανάκι, το λάχανο, το μπρόκολο και το κουνουπίδι, τα οποία είναι χαμηλά σε υδατάνθρακες και πλούσια σε φυτικές ίνες.
«Αυτός ο συνδυασμός πρωτεΐνης και λαχανικών μπορεί να επιβραδύνει την απορρόφηση των υδατανθράκων, αποτρέποντας την αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Μπορείτε να προσθέσετε άλλα τρόφιμα μετά, συμπεριλαμβανομένων των υγιεινών λιπών όπως αβοκάντο, ξηρούς καρπούς, σπόρους και ελαιόλαδο», εξηγεί.
6. Ασκηθείτε τακτικά
«Η τακτική άσκηση, ειδικά οι αερόβιες ασκήσεις και η προπόνηση με αντιστάσεις, θα διώξουν τα σάκχαρα από την κυκλοφορία του αίματος και θα τα οδηγήσουν στα κύτταρα, ειδικά στους μύες. Αυτό θα οδηγήσει σε υγιέστερα επίπεδα σακχάρου και θα βοηθήσει στην εξισορρόπηση του διαβήτη», λέει ο Δρ. Varughese. Επιδιώξτε περίπου 150 λεπτά την εβδομάδα ή περίπου 21 λεπτά την ημέρα.
Μπόνους: Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει το σωματικό σας βάρος, γεγονός που βοηθά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 εάν δεν έχετε ήδη την πάθηση.
7. Πάρτε χρόνο για να χαλαρώσετε
«Το χρόνιο στρες δεν είναι καλό για καμία πτυχή της υγείας μας», σημειώνει ο Δρ. Amin «Όμως, καθώς σχετίζεται με τη ζωή με διαβήτη, μπορεί σίγουρα να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα». Ο ειδικός συνιστά διαλογισμό, γιόγκα ή αναπνοές για να βοηθήσει τα άτομα με διαβήτη να διαχειρίζονται πιο αποτελεσματικά το σάκχαρο στο αίμα.
Επίσης, μην τσιγκουνεύεστε τον ύπνο -είναι εξίσου σημαντικό μέρος της μακροχρόνιας αυτοφροντίδας. «Ο επαρκής ύπνος είναι εξαιρετικά χρήσιμος για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Στόχευσε σε 7-9 ώρες συνεχούς ύπνου κάθε βράδυ για να βοηθήσετε στη διατήρηση της ορμονικής ισορροπίας και της σταθερότητας του σακχάρου στο αίμα», καταλήγει.