Οι ειδικοί σας συμβουλεύουν να μην καταναλώνετε αλκοόλ όταν παίρνετε φάρμακα. Αλλά τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Δεν πρέπει να παίρνετε ένα χάπι και να πίνετε ταυτόχρονα ένα αλκοολούχο ποτό; Δεν πρέπει να πίνετε αλκοόλ αν παίρνετε τακτικά φάρμακα; Και ποια φάρμακα θα μπορούσαν να επηρεαστούν αρνητικά;
Υπάρχουν πολλές ερωτήσεις γύρω από τη συγκεκριμένη προειδοποίηση, οπότε διαβάστε τι σας απαντούν οι ιατροί και τι πρέπει να γνωρίζετε για το αλκοόλ και την επίδρασή του στη φαρμακευτική σας αγωγή.
Ποια φάρμακα βλάπτουν το συκώτι σας – Τι να προσέξετε
«Το αλκοόλ και τα φάρμακα μπορούν να αλληλεπιδράσουν με διαφορετικούς τρόπους ανάλογα με το φάρμακο και τη φυσιολογία του ατόμου» αναφέρει στο Eatingwell ο ιατρός Thomas Pontinen από την κλινική διαχείρισης πόνου MAPS στο Σικάγο.
Πολλά φάρμακα μπορεί να γίνουν λιγότερο αποτελεσματικά με το αλκοόλ, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στα άτομα που χρειάζονται τα φάρμακά τους για να παραμείνουν υγιή. Αυτό συμβαίνει επειδή το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του οργανισμού να απορροφά τα φάρμακα, τονίζει ο ίδιος.
Πότε δεν πρέπει να πίνετε αλκοόλ
«Το αλκοόλ πρέπει να αποφεύγεται κατά τη λήψη φαρμάκων, διότι, γενικά, μπορεί να επιδεινώσει τις παρενέργειες, να μειώσει το επιδιωκόμενο όφελος του φαρμάκου και να θέσει ακόμη και σε κίνδυνο την υγεία του ασθενούς» εξηγεί ο Pontinen. Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρουμε ότι το αλκοόλ και πολλά φάρμακα μεταβολίζονται από το συκώτι, οπότε ο συνδυασμός τους μπορεί να ασκήσει μεγάλη πίεση στο βασικό όργανο και να επιδεινώσει άλλες παθήσεις, όπως η ηπατική νόσος, προσθέτει ο ίδιος.
«Υπάρχει ένα εύρος παρενεργειών και συμπτωμάτων που μπορεί να εμφανιστούν, συμπεριλαμβανομένης της αρτηριακής πίεσης, της λιποθυμίας, της ναυτίας και του εμετού ή της ζάλης και των πονοκεφάλων» τονίζει από την πλευρά της η Laura Purdy ιατρός οικογενειακής ιατρικής και ιατρική διευθύντρια στο SWELL Medical.
«Όταν πρόκειται για τον χειρισμό βαρέων μηχανημάτων και την οδήγηση αυτοκινήτου, υπάρχουν πρόσθετες ανησυχίες λόγω της έλλειψης συντονισμού, της αλλαγής της διάθεσης, του συναισθήματος και της συμπεριφοράς. Οι επιδράσεις μπορεί να είναι μεγαλύτερες από ό,τι έχετε συνηθίσει και μπορεί να αισθάνεστε πιο εξασθενημένοι μετά από ένα ποτό. Η ουσία είναι ότι το σώμα σας μπορεί να ανταποκριθεί εντελώς διαφορετικά τότε, όταν καταναλώνονται και τα δύο σε σχέση με όταν λαμβάνετε μόνο φάρμακα» σημειώνει η Purdy.
ΠΟΥ: Το αλκοόλ σκοτώνει 2,6 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο
7 φάρμακα που δεν πρέπει να αναμειγνύονται με αλκοόλ
Αναλγητικά
Όταν το αλκοόλ αναμειγνύεται με φάρμακα όπως η ακεταμινοφαίνη και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) όπως η ασπιρίνη ή η ιβουπροφαίνη, μπορεί να προκύψει ηπατική βλάβη και γαστρεντερική αιμορραγία, λέει η φαρμακοποιός Katy Dubinsky.
Αντικαταθλιπτικά
Σύμφωνα με την Purdy, τα αντικαταθλιπτικά δεν θα είναι το ίδιο αποτελεσματικά όταν αναμειγνύονται με αλκοόλ και σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορούσαν ακόμη και να επιδεινώσουν τα συμπτώματα. Αυτό περιλαμβάνει τους εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs) και τους αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης και νορεπινεφρίνης SNRIs.
Η Dubinksy εξηγεί ότι η ανάμειξη των δύο μπορεί επίσης να σας κάνει να αισθάνεστε πιο νυσταγμένοι και λιγότερο συντονισμένοι.
Αντιβιοτικά
Η λήψη ορισμένων αντιβιοτικών με αλκοόλ μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες, όπως πονοκεφάλους, έξαψη και ναυτία, λέει η Dubinsky. Παραδείγματα αυτών είναι η μετρονιδαζόλη και η τινιδαζόλη.
Συγκεκριμένα, το αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση στον οργανισμό. Επειδή η λήψη αρκετών υγρών είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση μιας λοίμωξης, η κατανάλωση αλκοόλ δεν συνιστάται λόγω των τρόπων με τους οποίους μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα και να παρατείνει την ανάρρωση.
Αντιψυχωσικά
Το αλκοόλ μπορεί να εντείνει τις κατασταλτικές επιδράσεις των αντιψυχωσικών φαρμάκων, προκαλώντας βλάβες στις διανοητικές και σωματικές ικανότητες, εξηγεί η Dubinsky. Μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της ανάμειξης των δύο περιλαμβάνουν δυσκολία στην αναπνοή, χαμηλή αρτηριακή πίεση, λιποθυμία και, σε σοβαρές περιπτώσεις, επιληπτικές κρίσεις ή κώμα.
Φάρμακα για το άγχος και ηρεμιστικά
Το αλκοόλ σε συνδυασμό με φάρμακα όπως οι βενζοδιαζεπίνες και τα βοηθήματα ύπνου μπορεί να οδηγήσουν σε ακραία υπνηλία, αναπνευστικές δυσκολίες και δυνητικά απειλητική για τη ζωή καταστολή, σύμφωνα με τη Dubinsky.
«Τα αγχολυτικά φάρμακα και η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσουν μη φυσιολογικές συμπεριφορές, απώλεια ελέγχου της μνήμης και των κινητικών λειτουργιών και, όπως και με τα υπνωτικά φάρμακα, δυσκολίες στην κανονική αναπνοή» λέει η Purdy.
Φάρμακα για τον διαβήτη
Η αλληλεπίδραση του αλκοόλ με ορισμένα φάρμακα μπορεί να θέσει κάποιον με διαβήτη σε κίνδυνο για χαμηλό ή υψηλό σάκχαρο στο αίμα, ανάλογα με το ποτό που καταναλώνεται και το φάρμακο. Επιπλέον, ορισμένα αλκοολούχα ποτά, όπως η μπύρα και τα ζαχαρούχα ποτά, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ενός ατόμου.
Τα συμπτώματα του χαμηλού σακχάρου στο αίμα περιλαμβάνουν διπλή ή θολή όραση, εφίδρωση, μυρμήγκιασμα και μούδιασμα, κούραση ή δυσκολία στον ύπνο, γρήγορο ή ταχυκαρδία, τρέμουλο. Τα συμπτώματα του υψηλού σακχάρου στο αίμα που πρέπει να προσέχετε είναι το αίσθημα δίψας, η κούραση ή η αδυναμία, οι πονοκέφαλοι, το συχνό κατούρημα και η θολή όραση.
Αντιπηκτικά
Τα αντιπηκτικά βοηθούν στην πρόληψη της πήξης του αίματος. Τα άτομα με ορισμένες καρδιακές παθήσεις, συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες ή πριν από τη χειρουργική επέμβαση λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα.
Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο λειτουργίας της βαρφαρίνης και άλλων αντιπηκτικών, αυξάνοντας τον κίνδυνο θρόμβωσης ή αιμορραγίας, αναφέρει η Dubinsky.
Ο συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής και αλκοόλ μπορεί να είναι επικίνδυνος, ακόμη και απειλητικός για τη ζωή, γι’ αυτό μην παίρνετε εκούσια ρίσκα και φροντίστε να αποφεύγετε το αλκοόλ κατά τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Ανεξάρτητα από το φάρμακο -είτε είναι συνταγογραφούμενο, είτε χωρίς συνταγή, οι ειδικοί σας συνιστούν να μιλήσετε πρώτα με τον ιατρό σας για τις πιθανές παρενέργειες μετά την κατανάλωση αλκοόλ.