Τα μαύρα κόπρανα δεν σημαίνουν πάντα κάτι ανησυχητικό. Υπάρχουν ορισμένες τροφές, συμπληρώματα και φάρμακα που μπορεί να δώσουν αυτό το χρώμα στα κόπρανα, ενώ άλλες φορές τα μαύρα κόπρανα μπορεί να είναι σημάδι μιας κατάστασης υγείας που πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Εάν τα κόπρανα είναι μαύρα και κολλώδη, μυρίζουν άσχημα ή συνοδεύονται από άλλα πεπτικά συμπτώματα, αυτό μπορεί να υποδεικνύει ένα ζήτημα για το οποίο πρέπει να μιλήσετε με τον προσωπικό γιατρό σας.
Αιτίες για τα μαύρα κόπρανα
Συνήθως, τα κόπρανα έχουν χρώμα καφέ, αλλά ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως το τι τρώει κανείς ή τις ιατρικές παθήσεις που μπορεί να έχει, το χρώμα μπορεί να είναι διαφορετικό. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να αλλάξουν το χρώμα των κοπράνων.
Τρόφιμα: Ορισμένα σκουρόχρωμα φαγητά και ποτά , όπως η μαύρη γλυκόριζα, τα βατόμουρα και τα λουκάνικα, μπορούν να κάνουν τα κόπρανα να φαίνονται μαύρα. Επίσης, τα παντζάρια και τα τρόφιμα με σκούρο κόκκινο χρώμα μπορούν να κάνουν τα κόπρανα να φαίνονται κοκκινωπά. Εάν το φαγητό είναι αυτό που κάνει τα κόπρανα πιο σκούρα, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς το κανονικό χρώμα θα επανέλθει μόλις ο οργανισμός αποβάλλει το φαγητό.
Συμπλήρωμα σιδήρου: Είναι εξαιρετικά πιθανό να παρατηρείτε μαύρα κόπρανα εάν λαμβάνετε κάποιο συμπλήρωμα σιδήρου. Ο σίδηρος βοηθά το σώμα να παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια. Και ενώ τα μαύρα κόπρανα θεωρούνται φυσιολογικά στην περίπτωση λήψης σιδήρου, δεν ισχύει το ίδιο και για τον πόνο στο στομάχι. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν νιώθετε πόνο στο στομάχι όταν παίρνετε χάπια σιδήρου.
Φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα μπορεί να αλλάξουν το χρώμα στα κόπρανα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι τα φάρμακα που περιέχουν το συστατικό υποσαλικυλικό βισμούθιο, το οποίο δρα κατά της διάρροιας, της καούρας, της ναυτίας και των στομαχικών διαταραχών. Ένα δεύτερο φάρμακο είναι ο ενεργός άνθρακας, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της δηλητηρίασης επειδή οι πόροι του άνθρακα μπορούν να παγιδέψουν χημικές ουσίες.
Αίμα: Η αιμορραγία στην ανώτερη γαστρεντερική οδό μπορεί να οδηγήσει σε μαύρα κόπρανα. Αυτό συμβαίνει επειδή καθώς το αίμα αφομοιώνεται μέσω της οδού αυτής, γίνεται πιο σκούρο. Η αιμορραγία μπορεί να προέρχεται από οποιοδήποτε μέρος της ανώτερης γαστρεντερικής οδού, όπως ο οισοφάγος, το στομάχι ή το πρώτο μέρος του λεπτού εντέρου. Όταν τα κόπρανα είναι μαύρα επειδή περιέχουν αίμα, είναι επίσης δύσοσμα και πισσώδη.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να παρατηρηθεί αίμα στα κόπρανα που κάνει τα κάνει μαύρα. Η αιμορραγία μπορεί να προκληθεί από γαστρίτιδα, πεπτικό έλκος, σπάσιμο φλέβας στον οισοφάγο, αγγειοδυσπλασία της γαστρεντερικής οδού, οισοφαγίτιδα, σύνδρομου Mallory-Weiss, όγκους.
Σχετικά συμπτώματα
Ανάλογα με το τι κάνει τα κόπρανα μαύρα, μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα εκτός από την αλλαγή στο χρώμα τους. Για παράδειγμα, μαζί με τα μαύρα περιττώματα, μπορεί να εμφανίσετε δυσκοιλιότητα και διάρροια όταν παίρνετε συμπλήρωμα σιδήρου. Εάν παίρνετε συμπληρώματα σιδήρου σε μεγάλες δόσεις, μπορεί επίσης να εμφανίσετε ναυτία και έμετο. Εάν παίρνετε ενεργό άνθρακα, μπορεί να εμφανίσετε δυσκοιλιότητα. Εάν λαμβάνετε υποσαλικυλικό βισμούθιο, είναι πιθανή η ναυτία και η διάρροια.
Εάν αντιμετωπίζετε γαστρεντερική αιμορραγία, τα κόπρανα σας μπορεί να είναι πισσώδη και να μυρίζουν άσχημα. Οποιαδήποτε άλλα συμπτώματα μπορεί να έχετε μαζί με μαύρα κόπρανα εξαρτώνται από την αιτία της αιμορραγίας. Ενώ τα συμπτώματα ποικίλλουν, μερικά κοινά περιλαμβάνουν:
- Ζάλη
- Λιποθυμία
- Κοιλιακό άλγος
- Ναυτία
- Δυσπεψία
- Κούραση
- Χλωμό δέρμα
- Δυσκολία στην αναπνοή
Αφού ρωτήσει για τα συμπτώματα και τρόφιμα, συμπληρώματα ή φάρμακα που λαμβάνετε, ο γιατρός πιθανότατα θα σας εξετάσει ακούγοντας την κοιλιά σας με ένα στηθοσκόπιο και χτυπώντας σε διάφορα σημεία της. Δεν αποκλείεται να σας γράψει κάποιες εξετάσεις για να βοηθήσει στη διάγνωση, ειδικά εάν υποψιάζεται γαστρεντερική αιμορραγία. Αυτές οι εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν τεστ κοπράνων, εξέταση αίματος, ενδοσκόπηση, πλύση στομάχου ή απεικονιστικές εξετάσεις.
Η θεραπεία θα εξαρτηθεί από το τι προκαλεί το μαύρο χρώμα στα κόπρανα. Εάν αυτό συμβαίνει λόγω τροφής, συμπληρωμάτων ή φαρμάκων, ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει αλλαγές που μπορείτε να κάνετε. Εάν μια αιμορραγία προκαλεί τα πιο σκούρα κόπρανα, αυτή θα πρέπει να σταματήσει με ιατρική παρέμβαση. Εάν δεν σταματήσει, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.