Site icon Όλο Υγεία

Μασάζ πυελικού εδάφους: Μειώστε τον πόνο της ενδομητρίωσης και την ακράτεια ούρων με αυτές τις κινήσεις στο σπίτι

μασάζ πυελικού εδάφους

Επειδή η ενδομητρίωση χτυπάει «κάτω από τη ζώνη» καθώς και κάποιες παθήσεις, όπως η ακράτεια ούρων και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, το μασάζ πυελικού εδάφους θα μειώσει τον πόνο και θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα.

Περίπου μία στις δέκα γυναίκες έχουν κάποιο βαθμό ενδομητρίωσης, μιας κατάστασης κατά την οποία αναπτύσσεται ιστός παρόμοιος με αυτόν του ενδομητρίου της μήτρας σε διάφορες θέσεις εκτός αυτής, όπως στις στις ωοθήκες αλλά και γενικά στην περιοχή του πυελικού εδάφους, μέσα στην πύελο, στο έντερο ή την ουροδόχο κύστη.

Μέχρι τώρα οι περισσότεροι έκαναν ασκήσεις πυελικού εδάφους, οι γνωστές ασκήσεις Kegel, αλλά τώρα μπορείτε να εφαρμόσετε το μασάζ πυελικού εδάφους που θα σας ανακουφίσει από τον πόνο.

Τι είναι το μασάζ πυελικού εδάφους;

Το μασάζ απευθύνεται σε άνδρες και γυναίκες και βοηθά στη μείωση του πυελικού πόνου που εμφανίζεται για διάφορους λόγους. Μπορείτε να το κάνετε σε έναν φυσικοθεραπευτή ή να κάνετε αυτομασάζ στην άνεση του σπιτιού σας. Αυτή η θεραπεία αντιμετωπίζει το μυοσκελετικό σύστημα του πυελικού εδάφους, τα οστά, τους χόνδρους, τους συνδετικούς ιστούς, τους συνδέσμους και τους τένοντες της περιοχής.

Ανάλογα με την πάθηση, ο φυσικοθεραπευτής μπορεί να σας συστήσει ένα θεραπευτικό σχέδιο που να περιλαμβάνει ορισμένες ασκήσεις πυελικού εδάφους που το ενισχύουν και βελτιώνουν την ακράτεια ούρων ή κοπράνων ή παρέχουν ανακούφιση από τον πυελικό πόνο.

Ποιοι χρειάζεται να κάνουν μασάζ πυελικού εδάφους;

Το μασάζ πυελικού εδάφους μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει με ορισμένες παθήσεις, όπως:

Ένα μασάζ πυελικού εδάφους μπορεί να βοηθήσει με:

Πώς να κάνετε μόνοι σας μασάζ στο πυελικό έδαφος

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορούν να ακολουθήσουν τις παρακάτω οδηγίες για να κάνουν μασάζ πυελικού εδάφους στο σπίτι, αλλά συνιστάται πρώτα να λάβετε οδηγίες από έναν φυσιοθεραπευτή, προτού ξεκινήσετε.

Η ιδέα αυτού του αυτο-μασάζ είναι να χαρτογραφήσει περιοχές στις οποίες νιώθετε όμορφα στο άγγιγμα, και σε άλλες που πονάτε. Κάντε ήπιες αλλά επίμονες κινήσεις για να αποκαταστήσετε την ανοχή στην αφή στην περιοχή των γεννητικών σας οργάνων. Υπάρχει φυσιολογική ευαισθησία σε αυτή την περιοχή, αλλά οι ιστοί πρέπει να μην πονούν όταν τους αγγίζετε.

Το μασάζ πυελικού εδάφους μπορεί να είναι πιο άνετο αφού έχετε κάνει ένα ζεστό μπάνιο ή ντους. Ακολουθήστε αυτά τα βήματα:

  1. Αρχικά μάθετε για τους μυς του πυελικού εδάφους και την ανατομία των γεννητικών οργάνων και στη συνέχεια εξερευνήστε με την αφή για να χαρτογραφήσετε τις ευαίσθητες περιοχές.
  2. Βρείτε μια άνετη θέση. Μπορείτε να ξεκινήσετε χρησιμοποιώντας μαξιλάρια που θα ανασηκώσουν την περιοχή του πυελικού εδάφους και θα την στηρίξουν.
  3. Με καθαρά χέρια απλώστε λίγο λάδι για μασάζ στο περίνεό σας και στην είσοδο του κόλπου σας.
  4. Χρησιμοποιώντας τον αντίχειρά σας μέσα στον κόλπο σας και τον δείκτη σας έξω, πιέστε απαλά για να τεντώσετε το δέρμα σας και κάντε μασάζ από τη μία πλευρά στην άλλη.
  5. Εφαρμόστε αυτή την πίεση μέχρι να νιώσετε μια απαλή αίσθηση μυρμηγκιάσματος. Προσπαθήστε να συνηθίσετε την περιοχή με ήπια αγγίγματα. Όταν μπορείτε να αγγίξετε την περιοχή των γεννητικών οργάνων σας χωρίς πόνο, προχωρήστε με περισσότερη πίεση και κίνηση, αλλά αυτό δεν πρέπει να είναι επώδυνο.
  6. Σταματήστε το μασάζ εάν αισθάνεστε πόνο.
  7. Εισαγάγετε απαλά τον αντίχειρά σας περίπου δύο έως τρία εκατοστά μέσα στον κόλπο σας και κάντε ένα μασάζ σε σχήμα «U», ασκώντας πίεση προς τον πρωκτό σας.
  8. Κάντε μασάζ για περίπου 10 λεπτά κάθε μέρα. Οι ειδικοί συνιστούν να το κάνετε αυτό μία φορά την ημέρα ως μέρος της αισθητηριακής ολοκλήρωσης. Ο στόχος είναι να μην πονάτε με το άγγιγμα.

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα στο πυελικό έδαφος, μιλήστε με έναν γιατρό. Αν και μπορεί να αισθάνεστε ντροπή, είναι συνηθισμένο και μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε άτομο οποιασδήποτε ηλικίας!

Φίλια Μητρομάρα
Φίλια Μητρομάρα

Η Φίλια Μητρομάρα είναι δημοσιογράφος υγείας, με πολυετή πείρα σε μεγάλα γυναικεία και αντρικά περιοδικά. Αφιέρωσε 7 χρόνια στο ραδιόφωνο ενώ από το 2014 «βούτηξε» στον digital κόσμο ως wellness content editor με πιστοποιήσεις από το ΗΑEC (Hellenic American College) σε SEO, Social Media και digital marketing. Ως TedX speaker μίλησε για τη διαφορετικότητα και πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος έχει μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί επειδή έχει τη δύναμη της έμπνευσης. Η Φίλια Μητρομάρα έχει εργαστεί στo <a href="https://www.shape.gr">Περιοδικό Shape και shape.gr</a>, <a href="https://elle.gr">Περιοδικό Elle</a>, <a href="https://glow.gr">Περιοδικό Glow</a>, <a href="https://bestofyou.gr">Bestofyou.g</a>, <a href="https://www.capital.gr">Capital.gr</a>, <a href="https://www.madamefigaro.gr">Περιοδικό MadameFigaro</a>, <a href="https://omorfamystika.gr">Omorfamystika.gr</a>, <a href="https://www.hello.gr">Περιοδικό Hello</a>, <a href="https://www.harpersbazaararabia.com">Harper’s Bazaar Mideast</a>, <a href="https://www.wefit.gr">Wefit.gr</a>, <a href="https://www.boxpharmacy.gr/el">Boxpharmacy.gr</a>, <a href="https://carespot.gr">Carespot.gr</a>. Κεντρική ομιλήτρια στο TEDx Θεσσαλονίκης 2019 με θέμα «Looking the world straight in the eye with one eye» | <a href="https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE">https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE</a>

Exit mobile version