Όταν η σύμβουλος διατροφής Lori Shemek έγραψε στο Twitter την περασμένη εβδομάδα ότι «ο καρκίνος μισεί απολύτως τα μανιτάρια», έφερε και πάλι στην επικαιρότητα το ερώτημα αν η κατανάλωση μανιταριών μπορεί να βοηθήσει πραγματικά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Τελικά τι ισχύει; Τι απαντούν οι ειδικοί.
Η Shemek αναφέρθηκε σε μια μελέτη του Πανεπιστημίου Penn State, η οποία διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν 18 γραμμάρια οποιουδήποτε είδους μανιταριού – περίπου 1/8 έως 1/4 φλιτζανιού – την ημέρα είχαν 45-50% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν μανιτάρια. Οι ερευνητές απέδωσαν την αντικαρκινική δράση του μανιταριού στην εργοθειονίνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα.
Άλλες έρευνες έχουν βρει σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης μανιταριών και του χαμηλότερου κινδύνου καρκίνου του προστάτη και του μαστού.
Το Αντικαρκινικό Κέντρο MD Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας σημειώνει ότι τα εκχυλίσματα μανιταριών συμπληρώνουν τη θεραπεία για τον καρκίνο στην Ιαπωνία και την Κίνα, επειδή είναι πλούσια σε βιταμίνη D, η οποία είναι κρίσιμη για το ανοσοποιητικό σύστημα.
Καρκίνος: Στην Ασία χρησιμοποιούνται μανιτάρια για τη θεραπεία του
Τα μανιτάρια που χρησιμοποιούνται συχνότερα για τη θεραπεία του καρκίνου στην Ασία, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, είναι τα Ganoderma lucidum (reishi), Trametes versicolor ή Coriolus versicolor, Lentinus edodes (shiitake) και Grifola frondosa (maitake). Κάποια μανιτάρια πωλούνται αλλά υπάρχουν και συμπληρώματα, τα οποία επιλέγουν οι περισσότεροι άνθρωποι.
Σημειώνεται πως ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων στις ΗΠΑ δεν έχει εγκρίνει τη χρήση φαρμακευτικών μανιταριών για τη θεραπεία του καρκίνου.
Η Heather Hallen-Adams, επίκουρη καθηγήτρια Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα-Λίνκολν, εξήγησε στο National Geographic ότι ενώ οι ενώσεις στα μανιτάρια shiitake, turkey tail και άλλα είδη έχουν δείξει θετικά στοιχεία για την καταπολέμηση των όγκων, οι έρευνες έχουν περιοριστεί κυρίως σε τρωκτικά και κύτταρα που καλλιεργούνται σε εργαστήρια.
Η συντριπτική πλειονότητα των μελετών δεν είναι διπλά τυφλές, ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο κλινικές μελέτες που είναι το πρότυπο στις διαδικασίες έγκρισης φαρμάκων, δήλωσε από την πλευρά του ο David Hibbett, καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Clark.
«Πρόκειται για μια πραγματικά παρακινδυνευμένη βιβλιογραφία», πρόσθεσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας πως «μέχρι να φτάσεις σε κλινικές μελέτες με πραγματικούς ανθρώπους, δεν είσαι σε θέση να πεις ότι ένα προϊόν έχει πραγματικά οφέλη για την υγεία».
Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο επισημαίνει ότι καμία τροφή δεν μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο, αλλά οι ειδικοί λένε ότι μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια και άλλες φυτικές τροφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.