Μακροζωία: Το Νο1 τρόφιμο που πρέπει να αποφεύγετε για να ζήσετε ως τα 100 σύμφωνα με τους διαιτολόγους

Μακροζωία

Υπάρχει μια τροφή που πρέπει να σταματήσετε να τρώτε το συντομότερο δυνατόν εάν θέλετε να ζήσετε έως τα 100, σύμφωνα με διακεκριμένους διαιτολόγους. Δείτε ποια είναι και πως θα νιώσετε αν την κόψετε.

Οι επιστημονικές μελέτες είναι ξεκάθαρες ότι αυτή είναι η χειρότερη τροφή για την υγεία σας. Εάν έχετε αφιερώσει έστω και λίγα λεπτά ερευνώντας θέματα για τη μακροζωία, πιθανότατα γνωρίζετε ήδη ότι η τακτική κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών έχει αποδειχθεί ότι προσθέτει χρόνια στη ζωή σας – αυτός είναι ο λόγος που η μεσογειακή διατροφή έχει αναγνωριστεί από τόσους πολλούς γιατρούς! Ισχύει και το αντίστροφο:

Ορισμένες τροφές έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι μειώνουν τη διάρκεια ζωής – κυριολεκτικά αφαιρούν χρόνια από τη ζωή σας. Υπάρχει ένα τρόφιμο ή καλύτερα κατηγορία τροφίμων (τεχνικά ένα είδος τροφής) συγκεκριμένα που οι διαιτολόγοι συμφωνούν απόλυτα ότι όποιος θέλει να ζήσει μια μακρά, υγιή ζωή θα πρέπει να το ελαχιστοποιήσει, αν όχι να το εγκαταλείψει εντελώς. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε ποιο είναι.

Ένα είδος τροφής που πρέπει να αποφύγετε αν θέλετε να ζήσετε μέχρι τα 100

Εάν θέλετε να ζήσετε μια μακρά, υγιή ζωή, η διαιτολόγος και ειδική σε θέματα μακροζωίας Jennifer Scheinman, RD, λέει ότι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα πρέπει να καταναλώνονται ελάχιστα, εξηγώντας:

«Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα «άχρηστα» τρόφιμα πρέπει να περιορίζονται στη διατροφή, ειδικά τρόφιμα με εξαιρετικά επεξεργασμένα δημητριακά και γεμάτα με πρόσθετα γλυκαντικά. Αυτά τα τρόφιμα έχουν πολύ μικρή θρεπτική αξία και είναι εξαιρετικά νόστιμα, καθιστώντας δύσκολη την κατανάλωση τους σε μέτριες ποσότητες».

Η Scheinman λέει ότι παραδείγματα τέτοιων φαγητών είναι τα πατατάκια, γλυκά και καραμέλες, καθώς και ποτά με ζάχαρη όπως η αναψυκτικά. «Δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε ποτέ να φάτε αυτά τα τρόφιμα, αλλά πραγματικά δεν μπορούν να αποτελέσουν το θεμέλιο της διατροφής σας εάν θέλετε να ζήσετε μια μακρά υγιή ζωή», εξηγεί.

Η Kerri Hawkins, MS, RDN, LDN, cPT, διαιτολόγος στο Eden’s and January AI, συμφωνεί ότι το πρόχειρο φαγητό πρέπει να είναι το πρώτο που θα κόψει αν κάποιος θέλει να ζήσει μέχρι τα 100.
«Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν συχνά πολλά πρόσθετα, τεχνητές γεύσεις, χρώματα, γλυκαντικά και συντηρητικά», εξηγεί.

«Υπάρχουν αποδείξεις ότι η κατανάλωση τεσσάρων μερίδων την ημέρα υπερεπεξεργασμένων τροφίμων σχετίζεται με 62% αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες σε σύγκριση με χαμηλότερη κατανάλωση λιγότερο από δύο μερίδες την ημέρα».

Η Hawkins προσθέτει ότι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν συνήθως υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και κορεσμένα λίπη, ενώ φέρνουν μικρή θρεπτική αξία στο τραπέζι.

Η διαιτολόγος Ella Davar, RD, CDN, CHC, συμφωνεί: «Αυτές οι τροφές στερούνται θρεπτικών συστατικών, συμβάλλουν σε φλεγμονές, αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους».

Επιπλέον, η Davar λέει ότι η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης συνδέεται με προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών προβλημάτων και του αυξημένου οξειδωτικού στρες, που εμποδίζουν την ικανότητα του σώματος να γερνάει φυσιολογικά.

Η κατανάλωση αλκοόλ

Εκτός από την ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων, η Hawkins λέει επίσης ότι είναι σημαντικό να ελαχιστοποιηθεί η κατανάλωση αλκοόλ. «Το αλκοόλ έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για πολλούς καρκίνους, που είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες», εξηγεί.

«Επιπλέον, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι το αλκοόλ σχετίζεται με υψηλά ποσοστά εγκεφαλικών επεισοδίων, ανευρυσμάτων και καρδιακών προσβολών. Για τους πελάτες μου που πίνουν και θέλουν να συνεχίσουν να πίνουν, τους ενθαρρύνω να περιορίσουν το αλκοόλ σε ένα έως τρία ποτά την εβδομάδα», αναφέρει..

Πώς η ελαχιστοποίηση του πρόχειρου φαγητού θα επηρεάσει την υγεία και τον τρόπο που αισθάνεστε

Η ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, με τα οφέλη αυτής της διατροφικής αλλαγής ξεκινούν πολύ πριν από τα βαθιά γεράματα.

Η Davar εξηγεί ότι βραχυπρόθεσμα, η εξάλειψη των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων από τη διατροφή σας μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων ενέργειας, βελτιωμένη πέψη (λιγότερο φούσκωμα για παράδειγμα) και απώλεια βάρους.

«Η μειωμένη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων και προστιθέμενων σακχάρων -ειδικά από ροφήματα με ζάχαρη- συχνά οδηγεί σε σταθεροποιημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, συμβάλλοντας σε καλύτερη διάθεση και πνευματική διαύγεια», προσθέτει.

Μακροπρόθεσμα, η Hawkins λέει ότι η ελαχιστοποίηση των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών – δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους η κατανάλωση τους μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top