Site icon Όλο Υγεία

Μακροζωία: Οι σημαντικότεροι δείκτες για μια μεγάλη και υγιή ζωή – 5 συμβουλές για να τους πετύχετε

μακροζωία

Σε μια πρόσφατη μελέτη, το Ινστιτούτο Leibniz for Prevention Research and Epidemiology—BIPS σημείωσε σημαντική πρόοδο στον εντοπισμό δεικτών υγείας που είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροζωία. Με επικεφαλής τη Δρ. Krasimira Aleksandrova και σε στενή συνεργασία με το Γερμανικό Ινστιτούτο Ανθρώπινης Διατροφής Potsdam-Rehbruecke (DIfE), η έρευνα παρέχει πολύτιμες γνώσεις για την υγιή γήρανση.

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Age and Ageing, η Δρ. Aleksandrova και η ομάδα της ανέλυσαν συγκεκριμένους συνδυασμούς μοριακών δεικτών που αντικατοπτρίζουν διάφορες βιολογικές διεργασίες ως πιθανούς δείκτες υγιούς γήρανσης. Οι επιστήμονες εστίασαν ιδιαίτερα στον εντοπισμό συγκεκριμένων συνδυασμών βιοδεικτών αίματος που μπορούν να βοηθήσουν στη διάκριση των ατόμων που φτάνουν σε μεγαλύτερη ηλικία με καλή υγεία έναντι εκείνων που αναπτύσσουν χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης, η στεφανιαία νόσος και ο καρκίνος.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι οι άνθρωποι που φτάνουν σε μεγάλη ηλικία απαλλαγμένοι από χρόνιες ασθένειες είναι εκείνοι που έχουν διατηρήσει τα βέλτιστα επίπεδα συγκεκριμένων συνδυασμών μεταβολικών αναλυτών που συνδέονται με την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τη φλεγμονή σε όλες τις τελευταίες φάσεις της ζωής τους», εξηγεί η Δρ. Aleksandrova.

Αυτό μπορεί να υποδεικνύει έναν κοινό προστατευτικό μηχανισμό που μειώνει τον κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία. Κατανοώντας αυτούς τους δείκτες και τη σύνθετη αλληλεπίδρασή τους, μπορούμε να αξιολογήσουμε καλύτερα ποια προληπτικά μέτρα πρέπει να ληφθούν για την αποφυγή χρόνιων ασθενειών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε μεγάλη ηλικία.

Η μεθοδολογία της μελέτης

Για τη μελέτη, συλλέχθηκαν δεδομένα από μια μεγάλη ομάδα ηλικιωμένων ενηλίκων που συμμετείχαν στη μελέτη EPIC-Potsdam (EPIC: European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition). Αυτό περιελάμβανε 27.548 συμμετέχοντες ηλικίας μεταξύ 34 και 65 ετών που στρατολογήθηκαν μεταξύ 1994 και 1998 στο Πότσνταμ και στη γύρω περιοχή.

Οι συγκεντρώσεις 13 συγκεκριμένων βιοδεικτών αίματος ποσοτικοποιήθηκαν χρησιμοποιώντας καθιερωμένες εργαστηριακές δοκιμασίες και πρωτόκολλα. Αυτοί οι δείκτες περιελάμβαναν μόρια που αντανακλούσαν τον μεταβολισμό του σακχάρου και του λίπους, τη λειτουργία του ήπατος και των νεφρών, την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τη φλεγμονή.

Ανάλυση δεδομένων και αποτελέσματα

Χρησιμοποιώντας καινοτόμα στατιστικά μοντέλα, η ερευνητική ομάδα μπόρεσε να απομονώσει αρκετούς συνδυασμούς μορίων που χαρακτήριζαν ομάδες ατόμων σε σχέση με την υγιή γήρανση. Η μελέτη όρισε την υγιή γήρανση ως το να φτάσει κανείς στην ηλικία των 70 ετών χωρίς να αναπτύξει κάποια χρόνια νόσο, όπως διαβήτη, στεφανιαία νόσο ή καρκίνο.

Η ανάλυση αποκάλυψε ότι τα άτομα που διατηρούσαν υψηλές συγκεντρώσεις λιποπρωτεϊνικής χοληστερόλης υψηλής πυκνότητας, γνωστής ως «καλή»-HDL χοληστερόλη, της ορμόνης αδιπονεκτίνη και ινσουλινοειδούς αυξητικού παράγοντα που δεσμεύει πρωτεΐνες-2 μαζί με χαμηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να ζήσουν χωρίς χρόνιες παθήσεις σε μεγάλη ηλικία σε σύγκριση με τους ομολόγους τους.

Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη κατανόησης των πολύπλοκων οδών που αντικατοπτρίζονται από αυτούς τους βιοδείκτες που υπογραμμίζουν τους προστατευτικούς μηχανισμούς που οδηγούν σε υγιή γήρανση.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν πόσο σημαντικό είναι να μελετάμε συνδυασμούς πολλαπλών βιοδεικτών αντί να εξετάζουμε μεμονωμένα μόρια μεμονωμένα. Η μελέτη μας αντιστρέφει την εστίαση από τα αποτελέσματα μεμονωμένων ασθενειών σε ένα σύνθετο αποτέλεσμα υγιούς γήρανσης», εξηγεί η Δρ. Aleksandrova.

«Αντί να προσπαθούμε να εστιάσουμε σε μεμονωμένα μόρια και παθολογίες, μας ενδιαφέρει να κατανοήσουμε τις πολύπλοκες βιολογικές οδούς που προάγουν την υγιή μακροζωία. Σημαντικό είναι, επίσης, ότι η μελέτη έδειξε ότι τα ευεργετικά προφίλ βιοδεικτών θα μπορούσαν να επηρεαστούν από μεμονωμένες συμπεριφορές, όπως η διατήρηση υγιούς βάρους, το κάπνισμα και η ισορροπημένη διατροφή -ιδιαίτερα η αποφυγή υπερεπεξεργασμένων και κόκκινων κρεάτων και η αφθονία φρούτων και λαχανικών», πρόσθεσε.

Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες που περιλαμβάνουν ένα ευρύτερο φάσμα βιοδεικτών για την καλύτερη κατανόηση των βιολογικών οδών που συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας στην τρίτη ηλικία. Αυτό μπορεί τελικά να οδηγήσει στην πρόταση πάνελ βιοδεικτών αίματος που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για βελτιωμένη πρόληψη και παρακολούθηση της υγείας.

Η μελέτη υπογραμμίζει όσα γνωρίζουμε ήδη για τη σημασία του ενεργού και υγιεινού τρόπου ζωής και προτείνει ότι οι βιοδείκτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν καλύτερα ως εργαλεία για την καθοδήγηση ατόμων και ιατρών προς την παρακολούθηση της υγείας και την πρόληψη χρόνιων ασθενειών.

5 συμβουλές για υγιή γήρανση και μακροζωία

Λαμβάνοντας υπόψη πώς οι βιοδείκτες μπορούν να επηρεαστούν από τις επιλογές του τρόπου ζωής μας, ακολουθούν 5 συμβουλές για υγιή γήρανση:

  1. Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή
  2. Παραμείνετε σωματικά δραστήριοι
  3. Διατηρήστε ένα υγιές σωματικό βάρος
  4. Αποφύγετε το κάπνισμα
  5. Λάβετε μέτρα για τη διαχείριση του στρες και του άγχους

1. Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή

Μαζί με την κατανάλωση πολλών φρέσκων φρούτων και λαχανικών και την περιορισμένη πρόσληψη επεξεργασμένων τροφίμων, η προσθήκη υγιεινών λιπαρών στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων της HDL χοληστερόλης (HDL-C). Για παράδειγμα, τρόφιμα όπως το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί και τα λιπαρά ψάρια (όπως ο σολομός και το σκουμπρί) είναι γνωστό ότι αυξάνουν τα επίπεδα HDL-C.

2. Παραμείνετε σωματικά δραστήριοι

Η τακτική άσκηση βοηθά στη βελτίωση της μεταβολικής υγείας και μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της αδιπονεκτίνης, η οποία με τη σειρά της μειώνει τη φλεγμονή και βελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη. Συνιστώνται δραστηριότητες όπως περπάτημα, τρέξιμο, ποδηλασία ή κολύμπι.

3. Διατηρήστε ένα υγιές σωματικό βάρος

Η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους και η μείωση του σωματικού λίπους είναι σημαντική για τη διατήρηση χαμηλών επιπέδων τριγλυκεριδίων και την προώθηση της συνολικής μεταβολικής υγείας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω ενός συνδυασμού υγιεινής διατροφής και τακτικής σωματικής δραστηριότητας.

4. Αποφύγετε το κάπνισμα

Το κάπνισμα έχει αρνητικές επιπτώσεις στα λιπιδικά προφίλ και τη γενική υγεία. Η αποχή από το κάπνισμα ή η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των επιπέδων της HDL-C και άλλων σημαντικών βιοδεικτών.

5. Λάβετε μέτρα για τη διαχείριση του στρες και του άγχους

Το χρόνιο στρες μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη φλεγμονή και στο μεταβολισμό. Απλές πρακτικές όπως ο αρκετός ύπνος, το περπάτημα και τεχνικές όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα και η ενσυνειδητότητα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων του στρες και ως εκ τούτου να προάγουν τη συνολική υγεία.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version