Νέα μελέτη αποκαλύπτει ενδιαφέροντα στοιχεία για την κατανάλωση θερμίδων και πώς συσχετίζεται με τη μακροζωία. Τι πρέπει να ξέρουμε για να ζήσουμε περισσότερα χρόνια.
Για το ερώτημα πώς η διατροφή μας επηρεάζει την μακροζωία οι επιστήμονες έχουν πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία να καταθέσουν. Ερευνητές δοκίμασαν διάφορες δίαιτες σε ποντίκια και διαπίστωσαν ότι οι γενετικοί παράγοντες είχαν πολύ μεγαλύτερη επίδραση για τη διάρκεια της ζωής τους από τις διατροφικές συνήθειες.
«Αν θέλετε να ζήσετε πολύ, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να ελέγξετε στη διάρκεια της ζωής σας, όπως η διατροφή, αλλά αυτό που πραγματικά χρειάζεστε είναι μία πολύ μεγάλη γιαγιά», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Γκάρι Τσόρτσιλ του Jackson Laboratory, ενός βιοϊατρικού ερευνητικού ιδρύματος.
Για την έρευνα, σχεδόν 1.000 γενετικά διαφορετικά ποντίκια έλαβαν μία από τις παρακάτω δίαιτες:
- Έτρωγαν οποιαδήποτε ποσότητα φαγητού ανά πάσα στιγμή.
- Κατανάλωναν μόνο το 60% των βασικών θερμίδων τους κάθε μέρα
- Κατανάλωναν μόνο το 80% των βασικών θερμίδων τους κάθε μέρα
- Δεν έτρωγαν μια μέρα κάθε εβδομάδα, έτρωγαν όσο ήθελαν τις άλλες μέρες
- Δεν έτρωγαν για δύο συνεχόμενες ημέρες κάθε εβδομάδα, έτρωγαν όσο ήθελαν τις άλλες μέρες
Τα ποντίκια υποβλήθηκαν σε περιοδικές εξετάσεις αίματος καθώς αξιολογήθηκαν για το υπόλοιπο της ζωής τους.
Τα ευρήματα της μελέτης για τις θερμίδες και τη μακροζωία
Τα ποντίκια που έκαναν δίαιτα χωρίς περιορισμούς έζησαν κατά μέσο όρο 25 μήνες, ενώ αυτά που έκαναν δίαιτα διαλειμματικής νηστείας έζησαν περίπου 28 μήνες.
Διαλειμματική νηστεία: Οφέλη και παρενέργειες- Ποιοι δεν πρέπει να την ακολουθούν
Τα ποντίκια που κατανάλωναν το 80% των βασικών τους θερμίδων έζησαν περίπου 30 μήνες, ενώ εκείνα που κατανάλωναν το 60% της αρχικής τιμής έζησαν για 34 μήνες. Το εύρος ζωής ποικίλλει σε κάθε ομάδα, για παράδειγμα, τα ποντίκια που κατανάλωναν τις λιγότερες θερμίδες έζησαν από μερικούς μήνες έως 4½ χρόνια.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πολύ χαμηλές σε θερμίδες δίαιτες γενικά παρέτειναν τη διάρκεια ζωής των ποντικών ανεξάρτητα από την ποσότητα σωματικού λίπους ή τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους.
Ωστόσο, οι συγγραφείς της μελέτης έμειναν έκπληκτοι όταν είδαν ότι τα ποντίκια που έζησαν περισσότερο με τις περιοριστικές δίαιτες έχασαν και το λιγότερο βάρος, παρά το γεγονός ότι έτρωγαν λιγότερο. Τα ποντίκια που έχασαν το περισσότερο βάρος σε αυτές τις δίαιτες έτειναν να έχουν χαμηλή ενέργεια, εξασθενημένο ανοσοποιητικό και αναπαραγωγικό σύστημα και μικρότερη διάρκεια ζωής.
«Ενώ ο θερμιδικός περιορισμός είναι γενικά καλός για τη διάρκεια της ζωής, τα δεδομένα μας δείχνουν ότι η απώλεια βάρους με περιορισμό των θερμίδων είναι στην πραγματικότητα κακή», εξήγησε ο Τσόρτσιλ και πρόσθεσε: «Όταν λοιπόν εξετάζουμε δοκιμές φαρμάκων μακροζωίας σε ανθρώπους και βλέπουμε ότι οι άνθρωποι χάνουν βάρος και έχουν καλύτερα μεταβολικά προφίλ, αποδεικνύεται ότι αυτό μπορεί να μην είναι καθόλου καλός δείκτης για τη μελλοντική τους διάρκεια ζωής».
Η ομάδα του Τσόρτσιλ εντόπισε τη γενετικά κωδικοποιημένη ανθεκτικότητα ως βασικό παράγοντα στη διάρκεια ζωής, σημειώνοντας ότι τα ποντίκια που διατήρησαν φυσικά το βάρος τους, το ποσοστό σωματικού λίπους και την υγεία των κυττάρων του ανοσοποιητικού ακόμη και ενόψει του στρες και του θερμιδικού περιορισμού, επιβίωσαν περισσότερο.
Πώς θα κάψετε περισσότερες θερμίδες περπατώντας – 3 κορυφαίες συμβουλές
Το μυστικό για να ζήσετε περισσότερο
Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στο Nature, υποδηλώνουν ότι πιο μέτριο επίπεδο περιορισμού των θερμίδων μπορεί να είναι το κλειδί για μακροπρόθεσμη υγεία και μακροζωία.
Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος και τα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τα ερυθρά αιμοσφαίρια συνδέονται πιο ξεκάθαρα με τη διάρκεια ζωής παρά με το βάρος, τα ποσοστά σωματικού λίπους, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και τη θερμοκρασία του σώματος.
Τα γενετικά χαρακτηριστικά, που δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί, παίζουν σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο οι δίαιτες επηρεάζουν την πορεία της υγείας ενός ατόμου, είπαν οι ερευνητές.
Η Έμιλι Φέιβορ (Emily Feivor), διαιτολόγος στο Northwell Long Island Jewish Forest Hills Hospital, ανέφερε ότι περισσότερες από μία παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής και όχι μόνο η υγιεινή διατροφή, είναι απαραίτητες για καλή υγεία.
«Η άσκηση και μια ισορροπημένη διατροφή είναι αναμφισβήτητα ο καλύτερος συνδυασμός όταν μιλάμε για βελτίωση της συνολικής υγείας», δήλωσε η Φέιβορ και πρόσθεσε: «Ο περιορισμός των θερμίδων μπορεί να μην είναι για όλους, καθώς θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο για υποσιτισμό και άλλα θέματα υγείας και θα πρέπει να συζητηθεί με τον ιατρό σας».