Η Sabrina Nicole μια Αμερικανίδα TikToker κατάφερε να κερδίσει δημοσιότητα, όταν σε ένα βίντεο της ανέφερε ότι «τα μικρά της αυτιά μπορεί να ευθύνονται για μικρότερο προσδόκιμο ζωής». Ο ισχυρισμός της βασίζεται σε επιστημονικές μελέτες για τη μακροζωία;
Η Sabrina, απευθυνόμενη στους 54.300 ακολούθους της, κατάφερε σε μόλις τέσσερις ημέρες να γίνει το βίντεο της viral λέγοντας, ότι «σε ένα ραντεβού με τον γιατρό της εκείνος της είπε: “τα αυτιά σας είναι πολύ μικρά. Δεν έχετε μεγάλο προσδόκιμο ζωής”».
Η ίδια μη γνωρίζοντας εάν η δήλωση του γιατρούς της ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ζήτησε από τους ακολούθους της να αναζητήσουν κάποια επιστημονική έρευνα που να επιβεβαιώνει τα λεγόμενα του γιατρού.
Γυναίκα 106 ετών που εξακολουθεί να ζει μόνη της μοιράζεται 9 συμβουλές μακροζωίας
Πώς σχετίζεται η μακροζωία με το μέγεθος των αυτιών στην επιστημονική έρευνα
Το oloygeia αναζήτησε τέτοιες έρευνες και εντόπισε ένα δημοσίευμα των Financial Times, που αναφερόταν σε μια μελέτη του 1995 που δημοσιεύτηκε στην Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη.
Το 1995 ένας γενικός ιατρός ονόματι James Heathcote έγραψε μια ολόκληρη εργασία στο British Medical Journal για αυτό ακριβώς το θέμα. Τέσσερις γιατροί μέτρησαν τα αυτιά ασθενών ηλικίας 30 ετών και άνω.
Μεταξύ των 206 ασθενών που μελετήθηκαν, το μέσο μήκος του αυτιού τους ήταν 67,5 mm και διαπίστωσαν ότι το μέγεθος του αυτιού τους αυξάνονταν κατά 0,22 mm ετησίως. Αυτό απέδειξε στους γιατρούς, ότι οι ηλικιωμένοι έχουν μεγαλύτερα αυτιά.
Αν και η μελέτη αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό ως προς τα κριτήρια επιλογής του δείγματος των ανθρώπων, τα αποτελέσματα εξακολουθούν να είναι συναρπαστικά και προκάλεσαν αρκετές απαντήσεις.
Ένας καθηγητής κλινικής γεροντολογίας έγραψε στο British Medical Journal υποστηρίζοντας ότι η Κινέζα γιαγιά του, του είχε πει όταν ήταν παιδί «να τεντώνει τα αυτιά του καθημερινά για να εξασφαλίσει μεγάλη διάρκεια ζωής».
Μακροζωία: 4 κοινά στοιχεία που έχουν σχεδόν όλοι όσοι ζουν μέχρι τα 100, σύμφωνα με ειδικούς
Ανέφερε επίσης ένα έγγραφο από το American Journal of Medicine στο οποίο μελετήθηκαν 108 ασθενείς για να διαπιστωθεί εάν η διαγώνια πτυχή στον λοβό του αυτιού ήταν προγνωστικός παράγοντας μακροζωίας. Η έρευνα αυτή παρακολούθησε τους ασθενείς για οκτώ χρόνια και διαπίστωσε ότι εκείνοι με διαγώνια πτυχή πέθαναν νωρίτερα. Αυτό ωστόσο που δεν κατάφεραν να διαπιστώσουν είναι «γιατί τα αυτιά μεγαλώνουν καθώς γερνάμε».
«Φοβάμαι ότι αυτό θα παραμείνει μυστήριο. Όπως και το εάν αυτοί που έχουν μεγάλα αυτιά ζουν περισσότερο» ανέφερε η έρευνα καταλήγοντας ότι «ίσως το μεγαλύτερο μέγεθος αυτιού να είναι πιθανός δείκτης για καλύτερη υγεία».