Μακροζωία: Νέο φάρμακο επιβραδύνει τη γήρανση και παρατείνει τη διάρκεια ζωής κατά 25%

φάρμακο μακροζωίας

Ένα νέο φάρμακο έχει αποδειχθεί ότι παρατείνει τη μακροζωία των πειραματόζωων κατά 25%, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature. Συγκινημένοι οι ερευνητές, εξετάζουν τώρα τη δελεαστική πιθανότητα αυτά τα φάρμακα να μπορούν να ωφελήσουν παρόμοια και τους ηλικιωμένους ανθρώπους.

Η ομάδα είναι αισιόδοξη ότι η ανακάλυψή τους μπορεί μια μέρα να βοηθήσει στην παράταση της υγιούς γήρανσης στους ανθρώπους μειώνοντας την αδυναμία και άλλους δείκτες γήρανσης. Τα ποντίκια που έλαβαν θεραπεία απολάμβαναν μέση διάρκεια ζωής 155 εβδομάδων, η οποία ήταν σημαντικά μεγαλύτερη από τις 120 εβδομάδες που παρατηρήθηκαν στα τρωκτικά που δεν έλαβαν θεραπεία.

Σχετικό άρθρο: Μακροζωία: Ο κανόνας των 9 που τηρούν κατά γράμμα οι μακροβιότεροι άνθρωποι στον κόσμο

Η μελέτη τόνισε ότι το φάρμακο μείωσε σημαντικά τους θανάτους που σχετίζονται με τον καρκίνο στα ποντίκια, παράλληλα με τη μείωση των ασθενειών που συνήθως προκαλούνται από χρόνια φλεγμονή και μεταβολικά προβλήματα, που είναι κοινά σημάδια γήρανσης. Ουσιαστικά, τα ποντίκια όχι μόνο έζησαν περισσότερο αλλά και πιο υγιή, ενώ αναφέρθηκαν ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Το φάρμακο που ενισχύει τη μακροζωία και την υγιή γήρανση

Επιστήμονες από το Εργαστήριο Ιατρικής Επιστήμης του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας και το Imperial College του Λονδίνου εντόπισαν ότι η απενεργοποίηση μιας πρωτεΐνης γνωστής ως IL-11 μπορεί να ενισχύσει την υγιή διάρκεια ζωής των ποντικών. Στους ανθρώπους, τα επίπεδα αυτής της πρωτεΐνης αυξάνονται με την ηλικία και προηγούμενες μελέτες την έχουν συσχετίσει με διάφορες παθήσεις που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως χρόνια φλεγμονή, μεταβολικές διαταραχές, μυϊκή επιδείνωση και αδυναμία.

«Αυτά τα ευρήματα είναι πολύ συναρπαστικά. Τα ποντίκια που υποβλήθηκαν σε θεραπεία είχαν λιγότερους καρκίνους και ήταν απαλλαγμένα από συνήθη σημάδια γήρανσης και αδυναμίας, αλλά είδαμε επίσης μειωμένη μυϊκή απώλεια και βελτίωση της μυϊκής δύναμης. Με άλλα λόγια, τα παλιά ποντίκια που έλαβαν anti-IL-11 ήταν πιο υγιή», δήλωσε ο καθηγητής Stuart Cook, από το Medical Research Council Laboratory of Medical Science (MRC LMS) του Imperial College και πρόσθεσε:

«Τα προηγούμενα προτεινόμενα φάρμακα και θεραπείες που παρατείνουν τη ζωή είτε είχαν πολλές παρενέργειες, είτε δεν λειτουργούσαν και στα δύο φύλα, είτε θα μπορούσαν να παρατείνουν τη ζωή, αλλά όχι την υγιή ζωή, ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται να ισχύει για την IL-11. Ενώ αυτά τα ευρήματα αφορούν μόνο ποντίκια, αυξάνει τη δελεαστική πιθανότητα ότι τα φάρμακα θα μπορούσαν να έχουν παρόμοια επίδραση σε ηλικιωμένους ανθρώπους».

«Οι θεραπείες κατά της IL-11 βρίσκονται επί του παρόντος σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους για άλλες παθήσεις, παρέχοντας δυνητικά συναρπαστικές ευκαιρίες για τη μελέτη των επιπτώσεών τους στους γηρασμένους ανθρώπους στο μέλλον», εξήγησε περαιτέρω ο καθηγητής.

Σχετικό άρθρο: Μακροζωία: Η βιταμίνη που μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής, σύμφωνα με νέα έρευνα

Πώς διεξήχθη η μελέτη για την ιντερλευκίνη 11 και τη διάρκεια ζωής

Η έρευνα της ομάδας περιελάμβανε τη δοκιμή των επιδράσεων της πρωτεΐνης τροποποιώντας γενετικά ποντίκια ώστε να μην έχουν το γονίδιο που παράγει την IL-11 (ιντερλευκίνη 11), κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την παράταση της διάρκειας ζωής των ζώων κατά πάνω από 20% κατά μέσο όρο.

Οι επιστήμονες έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη στην αναζήτηση της μακροζωίας, θεραπεύοντας ηλικιωμένα ποντίκια με ένεση αντισωμάτων αντι-IL-11, ένα φάρμακο που εξουδετερώνει τις επιδράσεις της IL-11 στον οργανισμό. Η μελέτη έδειξε αξιοσημείωτα αποτελέσματα: η μέση διάρκεια ζωής των αρσενικών ποντικών αυξήθηκε κατά 22,4%, ενώ τα θηλυκά παρουσίασαν αύξηση 25% όταν έλαβαν θεραπεία από την ηλικία των 75 εβδομάδων μέχρι τον φυσικό θάνατό τους.

«Αν και η εργασία μας έγινε σε ποντίκια, ελπίζουμε ότι αυτά τα ευρήματα θα είναι εξαιρετικά σχετικά με την ανθρώπινη υγεία, δεδομένου ότι έχουμε δει παρόμοια αποτελέσματα σε μελέτες ανθρώπινων κυττάρων και ιστών», ανέφερε η επίκουρη καθηγήτρια Anissa Widjaja της Ιατρικής Σχολής Duke-NUS στη Σιγκαπούρη, και εκ των συγγραφέων της μελέτης, σχολιάζοντας τις συνέπειες και κατέληξε:

«Αυτή η έρευνα είναι ένα σημαντικό βήμα προς την καλύτερη κατανόηση της γήρανσης και έχουμε αποδείξει, σε ποντίκια, μια θεραπεία που θα μπορούσε ενδεχομένως να επεκτείνει την υγιή γήρανση, μειώνοντας την αδυναμία και τις φυσιολογικές εκδηλώσεις της γήρανσης».

Ενώ ο αντίκτυπος της αναστολής της IL-11 στους ανθρώπους δεν είναι ακόμη γνωστός, κλινικές δοκιμές πρώιμου σταδίου βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη για να διερευνηθούν τα πιθανά οφέλη αυτής της θεραπείας σε ασθενείς με ινωτική πνευμονική νόσο.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top