Μακροζωία: Ανακαλύφθηκε το χάπι που χαρίζει χρόνια ζωής – Μπορούμε να το πάρουμε;

Μακροζωία

Μέχρι πρόσφατα, κανείς, εκτός από τους πιο ένθερμους επιστήμονες της μακροζωίας, δεν είχε ακούσει για το NAD+, ή νικοτιναμιδικό αδενινικό δινουκλεοτίδιο, για να δώσουμε την πλήρη ονομασία του. Το NAD+ κάνει θαύματα, λένε οι ειδικοί, επισημαίνοντας ότι τα επίπεδά του μειώνονται στο σώμα με την ηλικία. Διαβάστε περισσότερα για το NAD+.

Τα τελευταία δύο χρόνια, πεπτίδια όπως το NAD+, μικρές αλυσίδες αμινοξέων που μπορούν να βοηθήσουν στην ενεργοποίηση ζωτικών κυτταρικών λειτουργιών στο σώμα, προβάλλονται όλο και περισσότερο ως ένας τρόπος αντιστροφής ορισμένων πτυχών της γήρανσης.

Η κύρια χρήση του NAD+ είναι η μετατροπή της ενέργειας μέσα στα τρόφιμα που τρώμε σε μορφή που μπορεί να αξιοποιηθεί από το σώμα.

«Είναι κάτι σαν μπαταρία», λέει στη Telegraph ο Mathias Ziegler, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν στη Νορβηγία, ο οποίος διευθύνει ένα εργαστήριο που χρηματοδοτείται από το Νορβηγικό Συμβούλιο Έρευνας και μελετά το NAD+. «Φορτίζεται και στη συνέχεια αποφορτίζεται» τονίζει ο ίδιος.

Η αύξηση του NAD+, της μη φορτισμένης μορφής του μορίου, βοηθά στην ενίσχυση των επιπέδων ενέργειας σε όλο το σώμα και ενθαρρύνει τα κύτταρά μας να αυτοεπιδιορθώνονται, μια διαδικασία που συμβαίνει όλο και λιγότερο αποτελεσματικά καθώς μεγαλώνουμε, γεγονός που συμβάλλει σε πολλά από τα σημάδια γήρανσης.

Μακροζωία: Ανακαλύφθηκε το χάπι που σας χαρίζει χρόνια ζωής;

Ο λόγος για τον οποίο το NAD+ έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων της μακροζωίας είναι ότι παίζει βασικό ρόλο σε περισσότερες από 400 διαφορετικές ενζυμικές αντιδράσεις στο σώμα, τις εγγενείς χημικές διεργασίες που κάνουν τα κύτταρά μας να λειτουργούν και μας κρατούν ζωντανούς.

Υπάρχει σε δύο καταστάσεις, τη NADH και τη NAD+, και τα τελευταία χρόνια πολυάριθμα πειράματα έχουν δείξει ότι τα αυξημένα επίπεδα NAD+ μπορούν να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής – αν και μέχρι στιγμής σε ποντίκια και σκουλήκια και όχι σε ανθρώπους.

Αυτό δεν έχει εμποδίσει τους influencers, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, να το χρησιμοποιούν. Ο δισεκατομμυριούχος Bryan Johnson και διασημότητες όπως η Hailey Bieber, γνωστή ως σύζυγος του Justin Bieber, και η Kendall Jenner, λαμβάνουν NAD+ μέσω ενδοφλέβιων εγχύσεων ή συμπληρωμάτων.

Τι συμβαίνει στο NAD+ καθώς γερνάμε;

Τα επίπεδα του NAD+ δεν αρχίζουν να µειώνονται αισθητά µέχρι τουλάχιστον την ηλικία των 35 ετών. Ωστόσο, μετά από μια ορισμένη ηλικία η NAD+ πέφτει σαφώς. Μερικές έρευνες δείχνουν ότι μέχρι τη μέση ηλικία, τα επίπεδα NAD+ έχουν μειωθεί στο μισό σε σύγκριση με τα 20 μας χρόνια.

Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτό συμβάλλει στη μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη, οδηγώντας στην εμφάνιση του μεταβολικού συνδρόμου, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου ή και των τριών, καθώς και προβλήματα με τα μιτοχόνδρια, τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας του σώματος που τροφοδοτούν τα κύτταρα και τα όργανά μας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ενίσχυση του NAD+ μπορεί να αντιστρέψει τη μιτοχονδριακή δυσλειτουργία – όταν οι μπαταρίες των κυττάρων του σώματος κλείνουν ουσιαστικά το κατάστημα με αποτέλεσμα την ακραία κόπωση – και να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Οι μελέτες σε ανθρώπινα κύτταρα και τρωκτικά έχουν επίσης δείξει ότι αυτό μπορεί να βελτιώσει τις δυνατότητες άντλησης της καρδιάς και να μειώσει τη φλεγμονή, αν και τα στοιχεία παραμένουν μικτά.

Την περασμένη εβδομάδα το περιοδικό Nature Communications δημοσίευσε μια μελέτη στην οποία δόθηκαν συμπληρώματα σε 90 άτομα με περιφερική αρτηριακή νόσο, μια πάθηση που εμποδίζει την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στους σκελετικούς μύες των άκρων, προκαλώντας σοβαρή αναπηρία στη βάδιση.

Μέτα από έξι μήνες χορήγησης συμπληρωμάτων, η πλειονότητα των συμμετεχόντων, οι οποίοι ήταν ως επί το πλείστον εβδομηντάρηδες, παρουσίασαν βελτίωση. «Εδώ είναι μια δοκιμασία που ονομάζεται εξάλεπτος περίπατος» λέει ο καθηγητής Ziegler.

Και προσθέτει ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να περπατήσουν πολύ καλά, επειδή η κυκλοφορία του αίματος στα πόδια είναι πολύ κακή. Το γεγονός ότι αυτό βελτιώθηκε στους συμμετέχοντες είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό.

Το NAD+ είναι ασφαλές;

Ο Joseph Baur καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Perelman του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια είναι ειδικός στους μηχανισμούς της γήρανσης, ο οποίος έχει διερευνήσει το ρόλο της NAD+ στη γήρανση.

Ο καθηγητής λέει ότι αν πρόκειται να πάρετε NAD+, υπάρχουν περισσότερα στοιχεία για τη λήψη συμπληρωμάτων NAD+ παρά για εγχύσεις. «Υπάρχουν περισσότερα δεδομένα ασφαλείας διαθέσιμα για τα συμπληρώματα που λαμβάνονται από το στόμα» λέει ο καθηγητής.

Πάντως δεν έχουν πεισθεί όλοι οι ιατροί από τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία. H Δρ Federica Amati, επικεφαλής διατροφολόγος στο Zoe, επισημαίνει ότι υπάρχει έλλειψη δεδομένων που να αποδεικνύουν ότι τα συμπληρώματα είναι ασφαλή. «Απλά επειδή σας λείπει κάτι που δημιουργείται από τα δικά σας κύτταρα, δεν σημαίνει ότι η προσθήκη του στο σώμα σας δεν έχει παρενέργειες» τονίζει.

Σύμφωνα με την ίδια, «ένας κίνδυνος που υπάρχει είναι ότι όταν προσθέτετε NAD+, αυτό επιταχύνει άλλες διεργασίες στο σώμα. Έτσι, σε ένα μοντέλο ποντικού επιτάχυνε τα ποσοστά του καρκίνου του παγκρέατος. Οπότε πρέπει να γίνουν δοκιμές ασφαλείας για να το λαμβάνουν οι άνθρωποι».

Πάντως, πολλές μελέτες που έχουν γίνει σε ζώα, έχουν δείξει οφέλη μετά τη λήψη μεγάλων δόσεων NAD+. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η λήψη NAD+ κατά τη διάρκεια μερικών ημερών ή εβδομάδων πιθανόν να μην εγκυμονεί κινδύνους, αλλά οι συνέπειες μιας τέτοιας ενέργειας για χρόνια ή ακόμη και δεκαετίες παραμένουν άγνωστες.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top