Όλοι θέλουν να ξέρουν πόσο θα ζήσουν και υπάρχουν πολλοί δείκτες που μπορούν να δείξουν σε τι κατάσταση βρίσκεται η υγεία ενός ατόμου. Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες δεν έχουν αναπτύξει ακόμη κάποια συγκεκριμένη φόρμουλα για να καθορίσουν τη μακροζωία των ανθρώπων. Υπάρχει, όμως, ένα απλό τεστ που μπορεί να βοηθήσει.
Συγκεκριμένα, μια γιατρός που εμφανίστηκε πρόσφατα στην εκπομπή “Today” λέει ότι ένα απλό τεστ μπορεί να αποκαλύψει την πιθανότητα ένα άτομο ηλικίας 51 έως 80 ετών να πεθάνει στο εγγύς μέλλον.
Η ιατρική συνεργάτης του NBC News, Δρ. Natalie Azar, έδειξε πώς να κάνετε το απλό τεστ SRT (sit-rising test) που γίνετε σε 30 δευτερόλεπτα και μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό της μακροζωίας ενός ατόμου 51 έως 80 ετών.
Πώς γίνεται το απλό τεστ μακροζωίας
Το τεστ είναι αρκετά απλό. Ξεκινάτε από όρθια στάση με στόχο να καθίσετε σταυροπόδι και στη συνέχεια να επιστρέψτε στην όρθια στάση χωρίς να χρησιμοποιήσετε κανένα μέρος του σώματός σας εκτός από τα πόδια και τον πυρήνα σας για να σας βοηθήσει να σηκωθείτε και να καθίσετε.
Extremely Important Sitting Rising Test Predicts How Long You’ll Live
Flexibility, balance and muscle strength are key indicators of longevity.
The SRT (sit-rising-test) is a simple, quick, accurate test to motivate you to regularly make it to the gym!https://t.co/faEovr5CL5 pic.twitter.com/sKbHyzVd6a— Don Crumlin (@Don_Crumlin) May 1, 2019
Το τεστ μετρά πολλούς παράγοντες μακροζωίας, συμπεριλαμβανομένης της υγείας της καρδιάς, της ισορροπίας, της ευκινησίας, της δύναμης του πυρήνα και των ποδιών και της ευλυγισίας. Ξεκινάτε το τεστ με βαθμολογία 10 και αφαιρείτε πόντους στην πορεία, όταν κάνετε τα εξής:
- Χρησιμοποιείτε το χέρι σας για στήριξη: -1 πόντος
- Χρησιμοποιείτε το γόνατό σας για στήριξη: -1 πόντος
- Χρησιμοποιείται τον αγκώνα σας για στήριξη: -1 πόντος
- Βάζετε το ένα χέρι στο γόνατο ή στο μηρό: -1 πόντος
- Χρησιμοποιείτε τη μία πλευρά του ποδιού για στήριξη: -1 πόντος
Τα επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν το τεστ μακροζωίας
Μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας βρήκε μια συσχέτιση μεταξύ της βαθμολογίας SRT και της μακροζωίας των ανθρώπων. Η μελέτη διεξήχθη σε 2002 άτομα, εκ των οποίων το 68% ήταν άνδρες, που έκαναν το τεστ SRT και παρακολουθήθηκαν από ερευνητές τα επόμενα χρόνια.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι η μυοσκελετική ικανότητα, όπως αξιολογήθηκε από το SRT, ήταν ένας σημαντικός προγνωστικός παράγοντας θνησιμότητας σε άτομα ηλικίας 51-80 ετών.
Όσοι σημείωσαν οι επιστήμονες, όσοι από τους συμμετέχοντες βρίσκονταν στο χαμηλότερο εύρος της βαθμολογίας, από 0 έως 3, είχαν έως και έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από εκείνους με τα υψηλότερα σκορ (8 έως 10). Περίπου το 40% αυτών που βρίσκονταν στο εύρος 0 έως 3 πέθαναν μέσα σε 11 χρόνια από τη μελέτη.
Μακροζωία: 4 κοινά στοιχεία που έχουν σχεδόν όλοι όσοι ζουν μέχρι τα 100, σύμφωνα με ειδικούς
Η Δρ. Azar σχολίασε τη μελέτη μιλώντας στο «Today», διευκρινίζοντας: «Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσο χαμηλότερη ήταν η βαθμολογία, οι άνθρωποι είχαν επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν τα επόμενα έξι χρόνια».
«Οκτώ βαθμοί ή περισσότερο είναι το ιδανικό. Καθώς μεγαλώνουμε, αφιερώνουμε χρόνο μιλώντας για την καρδιαγγειακή υγεία και την αερόβια φυσική κατάσταση, αλλά η ισορροπία, η ευλυγισία και η ευκινησία είναι επίσης πολύ σημαντικοί παράγοντες», πρόσθεσε.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα άτομα που σημείωσαν τη χαμηλότερη βαθμολογία στο τεστ ήταν τα μεγαλύτερα σε ηλικία, γεγονός που τους έδινε αυξημένο κίνδυνο θανάτου.
Επιφυλάξεις σχετικά με το τεστ μακροζωίας
Ο Δρ. Greg Hartley, γηρίατρος και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, δήλωσε στο Atlanta Journal-Constitution ότι πρέπει να είμαστε κάπως επιφυλακτικοί απέναντι στη μελέτη. «Αδυναμία, δύναμη, μυϊκή μάζα, σωματική απόδοση. Όλα αυτά τα πράγματα σχετίζονται με τη θνησιμότητα, αλλά θα προειδοποιούσα όλους ότι ο συσχετισμός δε σημαίνει αιτιότητα», τόνισε.
Και φυσικά, το τεστ δεν λαμβάνει υπόψη τραυματισμούς ή αναπηρίες που μπορεί να καταστήσουν αδύνατη τη διεξαγωγή του τεστ. Αλλά ένας από τους συγγραφείς της μελέτης υποστήριξε πως η εργασία αυτή δεν είναι τίποτα άλλο από μια έκκληση να πάρουμε στα σοβαρά την κινητικότητά μας.
«Όσο πιο δραστήριοι είμαστε τόσο καλύτερα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τους στρεσογόνους παράγοντες, τόσο πιο πιθανό είναι να χειριστούμε κάτι κακό που συμβαίνει στην πορεία», ανέφερε χαρακτηριστικά στοUSA Today ο Δρ Claudio Gil Araujo.