Είναι αδύνατο να ξέρει κανείς πόσο ακριβώς θα ζήσει. Το προσδόκιμο ζωής μας επηρεάζεται από εκατομμύρια παράγοντες, ορισμένοι από τους οποίους είναι πέρα από τον έλεγχό μας. Ωστόσο, μπορούμε επίσης να κάνουμε συνειδητές επιλογές για να βελτιώσουμε τις πιθανότητές μας για μακροζωία μέσω των συνηθειών του τρόπου ζωής μας.
Μερικά από αυτά είναι αρκετά προφανή, όπως η αποφυγή του καπνίσματος και του αλκοόλ, καθώς και η υγιεινή διατροφή. Τώρα, λοιπόν, οι ερευνητές έχουν πράγματι εντοπίσει συγκεκριμένες επιλογές του τρόπου ζωής που θα μπορούσαν να παρατείνουν το προσδόκιμο ζωής σας έως και 24 χρόνια.
Η 102χρονη που εξακολουθεί να εργάζεται – Η συμβουλή της για καλή υγεία και μακροζωία
Μια μελέτη από την American Society of Nutrition, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 700.000 άτομα στις ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που υιοθετούν οκτώ συνήθειες υγιεινού τρόπου ζωής μέχρι τη μέση ηλικία μπορούν να περιμένουν να ζήσουν πολύ περισσότερο από εκείνους που έχουν λίγες ή καμία από αυτές τις συνήθειες.
Οι 8 συνήθειες της μακροζωίας
- Το να είσαι σωματικά δραστήριος
- Το να είσαι απαλλαγμένος από τον εθισμό στα οπιοειδή
- Να μην καπνίζεις
- Διαχείριση του άγχους
- Καλή διατροφή
- Όχι τακτική και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
- Καλή υγιεινή ύπνου
- Θετικές κοινωνικές σχέσεις.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι άνδρες που έχουν και τις οκτώ συνήθειες στην ηλικία των 40 προβλέπεται ότι θα ζήσουν κατά μέσο όρο 24 χρόνια περισσότερο από τους άνδρες που δεν έχουν καμία από αυτές τις συνήθειες.
Για τις γυναίκες, η ύπαρξη και των οκτώ παραγόντων υγιεινού τρόπου ζωής στη μέση ηλικία συσχετίστηκε με προβλεπόμενα 21 επιπλέον χρόνια ζωής σε σύγκριση με γυναίκες που δεν είχαν καμία από αυτές τις συνήθειες.
«Μας εξέπληξε πραγματικά πόσα θα μπορούσαμε να κερδίσουμε με την υιοθέτηση ενός, δύο, τριών ή και των οκτώ παραγόντων του τρόπου ζωής. Τα ευρήματα της έρευνάς μας υποδηλώνουν ότι η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής είναι σημαντική τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για την προσωπική ευεξία», σχολίασε ο Xuan-Mai T Nguyen, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και φοιτητής ιατρικής στο Carle Illinois College of Medicine, και πρόσθεσε:
«Όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο, αλλά ακόμα κι αν κάνετε μόνο μια μικρή αλλαγή στα 40, τα 50 ή τα 60 σας, εξακολουθεί να είναι ωφέλιμο».
Ωστόσο, η υιοθέτηση αυτών των συνηθειών μπορεί να είναι πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει. Ο ειδικός σε θέματα υγείας και ευεξίας Richard Smith-Bernal, ιδρυτής του The Juice Smith, μίλησε στην Express.co.uk για να μοιραστεί πώς να τις εφαρμόσετε.
1. Άσκηση
Σύμφωνα με τον Smith-Bernal, το κόλπο είναι να ανακαλύψετε δραστηριότητες που πραγματικά απολαμβάνετε. «Αντί να επενδύσετε σε μια συνδρομή στο γυμναστήριο που μπορεί να μην χρησιμοποιήσετε ποτέ επειδή δεν σας αρέσουν τα μηχανήματα γυμναστικής, εξερευνήστε άλλες επιλογές», είπε και πρόσθεσε:
«Ίσως βρίσκετε χαρά στην αναρρίχηση ή τη συμμετοχή σε ένα τοπικό αθλητικό πρωτάθλημα. Αν είστε λάτρης των ηχητικών βιβλίων ή των podcast, γιατί να μην συνδυάσετε τη ρουτίνα άσκησής σας με έναν χαλαρό περίπατο ή τρέξιμο στη γειτονιά σας, ενώ προλαβαίνετε τα αγαπημένα σας ηχητικά;».
2. Αποχή από οπιοειδή
Αυτό μπορεί να φαίνεται προφανές ή εντελώς απευκταίο, αλλά με τις επιδημίες οπιοειδών να σαρώνουν τις κοινωνίες την τελευταία δεκαετία, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να αποφευχθεί. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι που παρασύρονται από έναν εθισμό στα οπιοειδή ξεκινούν αρχικά με τα θεωρητικά αβλαβή συνταγογραφούμενα παυσίπονα με βάση τα οπιοειδή για ιατρικούς λόγους.
Μακροζωία: Το τεστ των 4 λεπτών που δείχνει αν θα ζήσετε πέντε χρόνια παραπάνω – Πώς θα το πετύχετε
Ο Smith-Bernal είπε: «Μην παίρνετε τη συνταγή του γιατρού σας επιπόλαια. Μιλήστε με το γιατρό σας για τους κινδύνους των οπιοειδών και βρείτε ένα σχέδιο που εξισορροπεί την ανάγκη σας για ανακούφιση από τον πόνο με τους κινδύνους που υπάρχουν. Και αν δυσκολεύεστε να σταματήσετε τα φάρμακα, αναζητήστε βοήθεια – όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο».
3. Αποχή από το κάπνισμα
Η κοινότητα της υγείας έχει συμφωνήσει εδώ και δεκαετίες σχετικά με τους κινδύνους του καπνίσματος. Αλλά με την εμφάνιση των ηλεκτρονικών τσιγάρων ή του ατμίσματος, υπάρχει ένας νέος τρόπος καπνίσματος που έχει προωθηθεί στο εμπόριο ως «ασφαλέστερος» από τα παραδοσιακά τσιγάρα. Ωστόσο, πολλά προϊόντα εξακολουθούν να περιέχουν καπνό και άλλες επιβλαβείς χημικές ουσίες που εισπνέετε απευθείας στους πνεύμονές σας.
«Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι η λύση σε ένα πρόβλημα καπνίσματος. Μιλήστε με έναν γιατρό για άλλους τρόπους για να απαλλαγείτε από τον εθισμό στη νικοτίνη, που δεν περιλαμβάνουν την πρόκληση βλάβης στους πνεύμονές σας», είπε ο ειδικός.
4. Στρες
Η διαχείριση του στρες είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της καλής υγείας, καθώς το συνεχές στρες μπορεί να καταπονήσει το σώμα και να αυξήσει τον κίνδυνο ασθένειας.
«Τα καλά νέα είναι ότι πολλές συνήθειες που προάγουν τη συνολική ευημερία είναι επίσης εξαιρετικές για τη μείωση του άγχους. Η υγιεινή διατροφή, η τακτική άσκηση, οι θετικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και ο επαρκής ύπνος είναι όλα κρίσιμα συστατικά της διαχείρισης του άγχους. Υιοθετώντας αυτές τις συνήθειες, βελτιώνετε την υγεία σας και μειώνετε ενεργά τα επίπεδα άγχους τόσο στο μυαλό όσο και στο σώμα σας», εξήγησε ο Smith-Bernal.
5. Διατροφή
Η διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής έχει να κάνει με την εύρεση ισορροπίας. Αντί να εστιάσετε στον περιορισμό, αλλάξτε τη νοοτροπία σας με την προσθήκη περισσότερων θρεπτικών τροφών.
«Ξεκινήστε ενσωματώνοντας ένα επιπλέον λαχανικό στα καθημερινά σας γεύματα αυτή την εβδομάδα. Στη συνέχεια, εισάγετε σταδιακά έναν νέο τύπο σπόρων ή ξηρών καρπών την επόμενη. Μετά από αυτό, εντάξτε ένα άλλο φρούτο στη διατροφή σας», είπε ο ειδικός.
«Θυμηθείτε, είναι εντάξει να επιδοθείτε περιστασιακά σε ό,τι απολαμβάνετε, οπότε μην είστε πολύ σκληροί με τον εαυτό σας εάν κάνετε μία παρασπονδία. Το κλειδί είναι να προσπαθήσετε για ισορροπία και συνέπεια στις διατροφικές σας συνήθειες», συμπλήρωσε.
6. Αποφυγή της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ορίζει την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ως έξι ποτά για τις γυναίκες και οκτώ ποτά για τους άνδρες. Για να αποφευχθεί αυτό, ο Smith-Bernal συνέστησε την εύρεση εναλλακτικών τρόπων κοινωνικοποίησης χωρίς να βασίζεστε στο αλκοόλ.
Γιαγιά 110 ετών μοιράζεται συμβουλές για μακροζωία και το ένα φαγητό που τρώει κάθε μέρα
«Με το αλκοόλ να είναι τόσο εξέχον μέρος της κουλτούρας μας, πολλοί υποτιμούν την ισχυρή σύνδεση που έχει με τις χρόνιες ασθένειες. Ποτέ δεν είναι αργά να επανεκτιμήσετε τη σχέση σας με το αλκοόλ», τόνισε.
7. Ύπνος
Ο ποιοτικός ύπνος μπορεί να είναι δύσκολος, ειδικά όταν εξισορροπείτε την εργασία, τις κοινωνικές δραστηριότητες και άλλες υποχρεώσεις. Η καθιέρωση μιας ρουτίνας που τελειώνει μπορεί να σας βοηθήσει να απομακρυνθείτε σταδιακά από την τεχνολογία καθώς πλησιάζει η ώρα του ύπνου.
«Με τη μείωση της έκθεσής σας στο μπλε φως και την ελαχιστοποίηση της διέγερσης, το σώμα σας μπορεί φυσικά να χαλαρώσει σε κατάσταση υπνηλίας νωρίτερα, οδηγώντας σε έναν πιο ξεκούραστο και αναζωογονητικό ύπνο», είπε ο Smith-Bernal.
8. Θετικές κοινωνικές σχέσεις
Η οικοδόμηση και η διατήρηση θετικών κοινωνικών σχέσεων σε όλη τη ζωή είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία μας. Η μοναξιά μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου άγχους, της κατάθλιψης και ακόμη και ενός υψηλότερου κινδύνου για ορισμένες χρόνιες ασθένειες.
«Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καταπολεμήσετε τη μοναξιά και να καλλιεργήσετε ουσιαστικές σχέσεις με τους άλλους. Μία επιλογή είναι να προσφέρετε εθελοντικά τον χρόνο και τις δεξιότητές σας για να βοηθήσετε άλλους στην κοινότητά σας», πρότεινε ο ειδικός και κατέληξε:
«Ο εθελοντισμός όχι μόνο σας επιτρέπει να έχετε θετικό αντίκτυπο, αλλά παρέχει επίσης ευκαιρίες να συναντήσετε άτομα με παρόμοιες ιδέες που μοιράζονται τα ενδιαφέροντα και τις αξίες σας. Μπορείτε επίσης να ανακαλύψετε άλλες κοινωνικές δραστηριότητες στην κοινότητά σας, όπως τοπικά αθλητικά πρωταθλήματα ή μαθήματα τέχνης».