Site icon Όλο Υγεία

Μακροζωία: 6 πράγματα που κάνουν οι καρδιολόγοι για να ζήσουν περισσότερο

μακροζωία

Οι καρδιακές παθήσεις είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως και η πιο κοινή αιτία πρόωρου θανάτου, αλλά μερικές απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποτροπή τους, ενισχύοντας τη μακροζωία.

Ως καρδιολόγος και πιστοποιημένος personal trainer, ο Δρ. Mohammed Alo γνωρίζει τα πάντα για την υγεία της καρδιάς. Στο κανάλι του στο YouTube, συνέστησε έξι πράγματα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να ζήσουν περισσότερο.

Ακολουθήστε τα και απολαύστε τα οφέλη μιας μεγαλύτερης και πιο υγιούς ζωής.

YouTube video player

Τα 6 πράγματα που κάνουν οι καρδιολόγοι για μακροζωία

  1. Ακολουθούν μια μεσογειακή διατροφή
  2. Σηκώνουν βάρη και κάνουν ασκήσεις cardio
  3. Πλησιάζουν όσο το δυνατόν στον ιδανικό Δείκτη Μάζας Σώματος
  4. Κόβουν το κάπνισμα
  5. Κοιμούνται καλύτερα
  6. Μειώνουν το άγχος

1. Ακολουθούν μια μεσογειακή διατροφή

Ο Δρ. Alo είπε: «Χωρίς αμφιβολία, η αλλαγή της διατροφής σας σε μια πιο υγιεινή διατροφή είναι το νούμερο ένα πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την υγεία σας».

Η μεσογειακή διατροφή εστιάζει σε φυτικές τροφές όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, σπόρους και όσπρια. Περιλαμβάνει επίσης μέτριες ποσότητες άπαχων πρωτεϊνών όπως ψάρι και κοτόπουλο και τροφές με χαμηλά λιπαρά. Το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται επίσης για να αντικαταστήσει άλλα έλαια και λίπη στη διατροφή.

Σύμφωνα με το NHS, τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής περιλαμβάνουν μειωμένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού, μειωμένη αρτηριακή πίεση και χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων μορφών καρκίνου.

2. Σηκώνουν βάρη και κάνουν ασκήσεις cardio

«Το να έχεις περισσότερη μυϊκή μάζα και υψηλότερη μέγιστη VO2 συμβάλλει στην πραγματικότητα στη μακροζωία και στην πιο υγιεινή ζωή», εξηγεί ο Δρ. Alo.

Το VO2 max είναι ο μέγιστος ρυθμός οξυγόνου που μπορεί να χρησιμοποιήσει το σώμα σας κατά τη διάρκεια της άσκησης. Μια μελέτη του 2018 στο Frontiers in Bioscience διαπίστωσε ότι η αύξηση του μέγιστου VO2 μπορεί να διατηρήσει την υγεία και τη φυσική σας κατάσταση μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής σας.

3. Πλησιάζουν όσο το δυνατόν στον ιδανικό Δείκτη Μάζας Σώματος

«Όποιο κι αν είναι το ιδανικό σωματικό σας βάρος, προσπαθήστε να φτάσετε σε αυτό ή όσο πιο κοντά γίνεται», υπογραμμίζει ο ειδικός.

Τα άτομα που ζουν με υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο, υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, διαβήτη τύπου 2, ορισμένους καρκίνους και καρδιακές και κυκλοφορικές ασθένειες όπως καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό και άνοια, λέει το British Heart Foundation.

4. Κόβουν το κάπνισμα

Ο Δρ. Alo είπε: «Αν είστε καπνιστής, κόψτε κάθε είδους κάπνισμα, άτμισμα, ναργιλέ. Ό,τι κι αν είναι αυτό που κάνετε, κόψε το κάπνισμα».

Το κάπνισμα είναι μια κύρια αιτία καρδιαγγειακής νόσου και προκαλεί περίπου έναν στους τέσσερις θανάτους από καρδιαγγειακή νόσο, σύμφωνα με την Έκθεση του Surgeon General’s του 2014 για το κάπνισμα και την υγεία.

5. Κοιμούνται καλύτερα

«Αναμφισβήτητα οι άνθρωποι που κοιμούνται επτά έως οκτώ ώρες την ημέρα τα πηγαίνουν καλύτερα μακροπρόθεσμα από τους ανθρώπους που δεν κοιμούνται», σημειώνει ο Δρ. Alo.

Η έλλειψη ύπνου συνδέεται με πολλά χρόνια προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, νεφρική νόσο, υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη, εγκεφαλικό επεισόδιο, παχυσαρκία και κατάθλιψη.

6. Μειώνουν το άγχος

«Προσπαθήστε να μειώσετε όλες τις μορφές άγχους στη ζωή σας», συμβουλεύει ο ειδικός. Μελέτες υποδεικνύουν ότι τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης από το μακροχρόνιο στρες μπορούν να αυξήσουν τη χοληστερόλη στο αίμα, το σάκχαρο και την αρτηριακή πίεση -κοινούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Το να είστε πιο δραστήριοι σωματικά, να τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή και να εφαρμόζετε πρακτικές αυτοφροντίδας, όπως να βγείτε μια βόλτα έξω ή να κάνετε ένα χαλαρωτικό μπάνιο, είναι μόνο μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να αποβάλετε το στρες. Εάν δυσκολεύεστε να αντιμετωπίσετε το άγχος σας, μπορείτε να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Όλο Υγεία

Exit mobile version