Μακροζωία: Πέντε γυναίκες που πέρασαν τα 100 μοιράζονται τα ανατρεπτικά μυστικά τους

γεράματα

Το να ζήσετε τόσο ώστε να φτάσετε να γιορτάσετε τα 100ά σας γενέθλια εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη γενετική και από την… καθαρή τύχη. Αλλά μπορεί να υπάρχουν μερικοί απλοί τρόποι για να αυξήσετε τις πιθανότητές σας.

Αν λάβουμε υπόψη τις συμβουλές των ανθρώπων που έφτασαν και ξεπέρασαν τα 100, από το να τρώτε μπέικον κάθε πρωί και να πίνετε σοκολάτα, μέχρι να παίζετε επιτραπέζια παιχνίδια και να… αποφεύγετε τους άντρες, ίσως σας φτάνει μέχρι τον ένα αιώνα ζωής.

Ακολουθούν μερικές από τις συνήθειες που είχαν κατά τη διάρκεια της ζωής τους οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι που έζησαν ποτέ!

Κρατήστε τον εγκέφαλο ενεργό

Το να παίζει επιτραπέζια παιχνίδια και να λύνει γρίφους ήταν το αγαπημένο χόμπι της Κέιν Τανάκα, η οποία γεννήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 1903, στην περιοχή Φουκουόκα της Ιαπωνίας. Το 2019, κατατάχθηκε ως το γηραιότερο εν ζωή άτομο από τα Ρεκόρ Γκίνες και τον Απρίλιο του 2022 πέθανε σε ηλικία 119 ετών.

Σε νεότερη ηλικία, διηύθυνε διάφορες επιχειρήσεις, όπως ένα κατάστημα με ζυμαρικά και ένα κατάστημα με κέικ ρυζιού. Αλλά όταν ρωτήθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Τουρισμού της Ιαπωνίας το 2020 σχετικά με το «ikigai» της – την ιαπωνική έννοια που αναφέρεται στον λόγο που την κάνει να ξυπνά το πρωί– είπε:

«Για να μιλήσω με πολλούς ανθρώπους. Για μένα προσωπικά, είναι επίσης να παίζω επιτραπέζια παιχνίδια και να κάνω μαθηματικά παζλ».

Η διατήρηση του εγκεφάλου ενεργού μέσω δραστηριοτήτων τόνωσης και κοινωνικοποίησης έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από τη διανοητική έκπτωση σε μια σειρά ερευνών. Η Tanaka αποκάλυψε επίσης ότι η καθημερινή της ρουτίνα περιελάμβανε να ξυπνάει στις 6 το πρωί και να περνά το απόγευμα μελετώντας μαθηματικά και να εξασκείται στην καλλιγραφία.

Και παρόλο που αναφέρθηκε στην αγάπη της για τα ανθρακούχα ποτά, τον καφέ και τη σοκολάτα, δεν είπε αν πίστευε ότι αυτό τη βοήθησε να γίνει αιωνόβια.

Μείνετε ήρεμοι

Η Maria Branyas Morera, γεννημένη στο Σαν Φρανσίσκο, έχει δώσει προτεραιότητα σε μια ήρεμη ζωή και στην αποφυγή των τοξικών ανθρώπων κατά τη διάρκεια της 116χρονης ζωής της.

Η υπεραιωνόβια γυναίκα -ένας τίτλος που δίνεται στους ανθρώπους μόλις περάσουν τα 110- είπε στα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες ότι πιστώνει τη μακροζωία της στην «τάξη, την ηρεμία, την καλή σχέση με την οικογένεια και τους φίλους, την επαφή με τη φύση, τη συναισθηματική σταθερότητα, την αποχή από ανησυχίες και τύψεις, τη θετικότητα και την παραμονή μακριά από τοξικούς ανθρώπους».

Παρά την ηλικία της, είναι ενεργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάνοντας συχνά αναρτήσεις στο X (πρώην Twitter), με τη βοήθεια της κόρης της. Τον Δεκέμβριο του 2022, μοιράστηκε συμβουλές για τη διατροφή και χαιρέτισε τα οφέλη για την υγεία ενός συγκεκριμένου τροφίμου.

«Και μια συμβουλή, αν μου επιτρέπετε. Σε μια εποχή που διαρκώς αναδύονται δίαιτες και θαυματουργές τροφές για ευεξία και υγεία, είναι απαραίτητο να διασώσουμε το γιαούρτι, μια τροφή δια βίου με άπειρες θετικές ιδιότητες για τον οργανισμό», έγραψε σε ανάρτησή της στο X .

Το γιαούρτι είναι μια καλή πηγή ασβεστίου και πρωτεΐνης, η οποία είναι καλή για την υγεία των οστών και των μυών, αλλά δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η κατανάλωση γιαουρτιού θα σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο.

Αποφύγετε τους άνδρες

Το να μείνετε μακριά από τους άντρες και να τρώτε άφθονο κουάκερ είναι η συνταγή για να ζήσετε έως και τα 100α γενέθλιά σας, σύμφωνα με την Jessie Gallan. Πριν πεθάνει σε ηλικία 109 ετών το 2015, αποκάλυψε όλα της τα μυστικά από το γηροκομείο στο Αμπερντίν όπου διέμενε.

«Το μυστικό μου για μια μακρά ζωή ήταν να μένω μακριά από τους άνδρες. Είναι περισσότερο μπελάς από ό,τι αξίζουν», ανέφερε η Gallan και συμπλήρωσε: «Επίσης φρόντισα να κάνω αρκετή άσκηση, να τρώω ένα ωραίο ζεστό μπολ με κουάκερ κάθε πρωί και δεν παντρεύτηκα ποτέ».

Το κουάκερ είναι ένα δημητριακό ολικής αλέσεως, το οποίο πιστεύεται ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού και διαβήτη τύπου 2 έως και 30% όταν καταναλώνεται τακτικά ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής, σύμφωνα με τη Βρετανική Διαιτητική Ένωση.

Φάτε μπέικον και αυγά

Τέσσερις λωρίδες μπέικον, αυγά και αλεσμένο καλαμπόκι κάθε πρωί μπορεί να μην ακούγονται σαν το πιο υγιεινό πρωινό, αλλά έφτασαν τη Susannah Mushatt Jones στην ηλικία των 116 ετών. Πριν πεθάνει το 2016, απέδωσε τα μακρά γηρατειά της στο καλό φαγητό και τον ύπνο νωρίς το απόγευμα και για αρκετές ώρες.

Η υπεραιωνόβια γυναίκα, που συνήθιζε να πηγαίνει για ύπνο στις 19:00 κάθε βράδυ και να κοιμάται 10 ώρες, έτρωγε μπέικον και ομελέτα για πρωινό κάθε μέρα, σύμφωνα με έναν βοηθό στο κέντρο ηλικιωμένων στο Μπρούκλιν όπου ζούσε.

Ωστόσο, τα επεξεργασμένα κρέατα όπως το μπέικον, τα λουκάνικα και το ζαμπόν έχουν αποδειχθεί ότι αποτελούν κίνδυνο για την υγεία. Το NHS προειδοποιεί ότι η κατανάλωση πολλών κόκκινων και επεξεργασμένων κρεάτων αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου.

Αλλά δεν ήταν μόνο το μπέικον που την κράτησε, καθώς ήταν γνωστό πως η Τζόουνς απολάμβανε μικρές πολυτέλειες. Η ανιψιά της, Σέλμπρα Μουσάτ, είπε στο TIME το 2014: «Μια φορά, όταν έπρεπε να κάνει καρδιογράφημα, οι γιατροί και οι νοσοκόμες έμειναν έκπληκτοι όταν την είδαν να φοράει ένα ιδιαίτερο εσώρουχο. Τότε εκείνη είπε: “Ποτέ δεν είσαι ποτέ πολύ μεγάλος για να φοράς φανταχτερά πράγματα“».

Φάτε σοκολάτα

Η Jeanne Calment είναι επίσημα το γηραιότερο άτομο που έζησε ποτέ. Όμως δεν ακολούθησε αυστηρές δίαιτες ούτε ανησυχούσε για την υγεία της. Αντίθετα, κάπνιζε, έπινε κόκκινο κρασί και έτρωγε σοκολάτα, σύμφωνα με τα αρχεία της πολύχρωμης ζωής της.

Εκτός από το γλυκό της, απολάμβανε επίσης φουά γκρα και ένα πλούσιο ντόπιο στιφάδο. Πέθανε το 1997 σε ηλικία 121 ετών και μόνο όταν ήταν 117 οι γιατροί της πρότειναν να κόψει το κάπνισμα και να μείνει μακριά από το κρασί.

Η Calment, που της άρεσε να παίζει τένις και να κάνει πατινάζ στα νιάτα της, ισχυρίστηκε ότι γνώρισε τον Vincent van Gogh το 1888 όταν επισκέφτηκε το κατάστημα της οικογένειάς της για να αγοράσει έναν καμβά και τον περιέγραψε ως «πολύ άσχημο».

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις, ωστόσο, ότι η σοκολάτα, ειδικά η μαύρη, θα μπορούσε πραγματικά να είναι καλή για την υγεία λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φλαβανόλες. Μελέτες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων στη φυσική αυτή ένωση, που περιλαμβάνουν επίσης μήλα, μούρα και πράσινο τσάι, θα μπορούσε να βελτιώσει την υγεία των αγγείων και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Όλο Υγεία

Scroll to Top