Μακροζωία: 4 κοινά στοιχεία που έχουν σχεδόν όλοι όσοι ζουν μέχρι τα 100, σύμφωνα με ειδικούς

Μακροζωία: 4 κοινά στοιχεία που έχουν σχεδόν όλοι όσοι ζουν μέχρι τα 100, σύμφωνα με ειδικούς

Η μακροζωία γίνεται όλο και περισσότερο θέμα ενδιαφέροντος τα τελευταία χρόνια, ειδικά από τη στιγμή που η υγειονομική περίθαλψη έχει βελτιωθεί σημαντικά και έχει γίνει έρευνα για να ανακαλύψουμε τα μυστικά επιτυχίας των αιωνόβιων. Ποια είναι αυτά, λοιπόν;

Το 1860, το μέσο προσδόκιμο ζωής ενός Αμερικανού ήταν μόνο 39,4 χρόνια. Μέχρι το 2020, αυξήθηκε στα 78,9. Και όπως ανέφερε το Γραφείο Απογραφής των Ηνωμένων Πολιτειών το 2020, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί στα 85,6 έως το 2060.

Όσοι ζουν στις λεγόμενες «Μπλε Ζώνες» μελετώνται όλο και περισσότερο από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Πρόκειται για ανθρώπους που ζουν σε πέντε συγκεκριμένες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, όπως Ικαρία της Ελλάδας, η Οκινάουα της Ιαπωνίας και η Λόμα Λίντα της Καλιφόρνια, και φαίνεται να έχουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά που τους βοηθούν να φτάσουν στα ώριμα γηρατειά των 90 και ακόμη και των 100 ετών.

Ποιες είναι λοιπόν οι τέσσερις κοινές συνήθειες που έχουν σχεδόν όλοι όσοι ζουν πολύ; Η απάντηση μπορεί να σας εκπλήξει.

«Τι τρώω και έφτασα τα 100 » Υπέργηροι αποκαλύπτουν τα 2 μυστικά της διατροφής τους 

Γιατί πρέπει να εκτιμούμε τη μακροζωία στην καθημερινή μας ζωή;

Ο Δρ. Raghav Sehgal, Διευθυντής της Κλινικής Υγιεινής Μακροζωίας στο Γέιλ, εξηγεί στο Parade ότι η εκτίμηση της μακροζωίας στην καθημερινή μας ζωή και τις συνήθειες ορίζεται ως το να θέλουμε να ζήσουμε την καλύτερη ζωή που μπορούμε, για όσο διάστημα μπορούμε. «Κάποιος θα πρέπει να μπορεί να συνεχίσει να κάνει πράγματα που του φέρνουν χαρά χωρίς να τον εμποδίζουν προβλήματα υγείας που μπορούν να προληφθούν. Είναι σαν μια επένδυση στο μέλλον κάποιου», τονίζει ο ειδικός.

Ο Δρ. Neil Paulvin, γιατρός μακροζωίας και αναγεννητικής ιατρικής, αναφέρει ότι η εκτίμηση της μακροζωίας μπορεί να σας ενθαρρύνει να έχετε και να παρατείνετε μια συνολικά καλύτερη ποιότητα ζωής αφού θα έχετε περισσότερη ενέργεια και επομένως καθαρό μυαλό. Σημειώνει επίσης ότι η πραγματοποίηση προσαρμογών στον τρόπο ζωής που ενισχύουν τη μακροζωία μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως το Αλτσχάιμερ.

Μακροζωία : Η Νο1 συνήθεια που πρέπει να υιοθετήσετε αν είστε άνω των 50 

4 πράγματα που σχεδόν όλοι όσοι ζουν μέχρι τα 100 έχουν κοινά

Οι ειδικοί στη μακροζωία θα σας πουν ότι πολλές φορές, μια ποικιλία συμπεριφορικών, περιβαλλοντικών και βιολογικών παραγόντων συνδυάζονται για να εξασφαλίσουν τη μακρά ζωή.

  1. Ισορροπημένη διατροφή
  2. Ισχυρές κοινωνικές σχέσεις
  3. Ύπνος
  4. Τακτική σωματική δραστηριότητα

1. Ισορροπημένη διατροφή

Σύμφωνα με τον Δρ. Sehgal, οι αιωνόβιοι έχουν συχνά μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε ολόκληρα, μη επεξεργασμένα τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχες πρωτεΐνες, κοινώς γνωστή ως Μεσογειακή Διατροφή. Αναφέρει επίσης ότι καταναλώνουν μέτριες μερίδες και επικεντρώνονται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, τα οποία είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν τη συνολική υγεία.

Τα μυστικά της μακροζωίας των Γάλλων – Ζουν περισσότερο από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους 

«Αυτός ο τύπος δίαιτας βοηθά στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης, που είναι σημαντικοί παράγοντες μακροζωίας», υπογραμμίζει, προσθέτοντας ότι δεν έχει να κάνει μόνο με το τι τρώνε, αλλά και με το πώς τρώνε. Οι αιωνόβιοι συνήθως τρώνε συνειδητά και απολαμβάνουν τα γεύματά τους αργά και με άλλους -δύο στοιχεία τα οποία μπορούν να βελτιώσουν την πέψη και τη συνολική ευεξία.

2. Ισχυρές κοινωνικές σχέσεις

Επιπλέον, ο Δρ. Sehgal δηλώνει ότι οι αιωνόβιοι έχουν ισχυρές κοινωνικές σχέσεις ή ουσιαστικές σχέσεις με την οικογένεια, τους φίλους και την κοινότητά τους.

«Αυτές οι συνδέσεις παρέχουν συναισθηματική υποστήριξη, μειώνουν το άγχος και δημιουργούν την αίσθηση του ανήκειν και του σκοπού. Το να έχεις ένα σταθερό κοινωνικό δίκτυο βοηθά στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων των προκλήσεων της ζωής και συμβάλλει στην ψυχική και συναισθηματική υγεία. Η τακτική κοινωνική αλληλεπίδραση διατηρεί επίσης το μυαλό ενεργό και αφοσιωμένο, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για τη γνωστική υγεία καθώς γερνάμε», τονίζει.

3. Ύπνος

Για τον Δρ. Paulvin, ο ύπνος είναι ένα από τα κορυφαία χαρακτηριστικά των αιωνόβιων. «Διατηρούν ένα καθορισμένο πρόγραμμα ύπνου και έτσι διατηρούν τον κιρκάδιο ρυθμό τους. Κοιμούνται τουλάχιστον επτά ώρες. Αυτό βοηθά τη γνωστική λειτουργία και την υγεία του εγκεφάλου και βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και ενισχύει την ενέργεια»μ εξηγεί.

4. Τακτική σωματική δραστηριότητα

Ο Δρ. Paulvin αναφέρει τη συνεπή σωματική δραστηριότητα ως το δεύτερο χαρακτηριστικό που μοιράζονται πολλοί αιωνόβιοι, λέγοντας: «Η τακτική προπόνηση θα βοηθήσει στη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας και της ευελιξίας σας, η οποία διασφαλίζει την ικανότητά σας να κινείστε ελεύθερα χωρίς πόνο και μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη τραυματισμών».

Σημειώνει ότι αυτό μπορεί να περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως το κολύμπι, το τρέξιμο, το περπάτημα ή η γιόγκα, που είναι ιδιαίτερα αποδεδειγμένο ότι βελτιώνουν την ποιότητα ζωής, τη μακροζωία και ακόμη και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Τι κάνουν οι αιωνόβιοι για να επιτύχουν αυτά τα πράγματα;

Μπορεί να πιστεύετε ότι όσοι ζουν μέχρι τα 100, ή ακόμα και μετά, έχουν αυστηρές ρουτίνες που ακολουθούν κάθε μέρα, αλλά στην πραγματικότητα αυτό δεν είναι τόσο σημαντικό.

«Δεν νομίζω ότι αυτοί οι άνθρωποι στόχευαν απαραίτητα να ζήσουν μέχρι τα 100 ή να ακολουθήσουν κάποιους περίπλοκους κανόνες. Μάλλον, πιστεύω ότι απλώς έκαναν έξυπνες, συνεπείς επιλογές σε όλη τους τη ζωή. Όσον αφορά το φαγητό, έκαναν απλά πράγματα, τρώγοντας υγιεινά, μη επεξεργασμένα τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως, ό,τι ήταν φρέσκο ​​και διαθέσιμο τοπικά», επισημαίνει ο Δρ. Sehgal και προσθέτει:

«Δεν είχαν εμμονή με τις πιο πρόσφατες δίαιτες της μόδας, αλλά έτρωγαν φυσικά ισορροπημένα γεύματα χωρίς να το παρακάνουν. Από την κοινωνική πλευρά, αυτοί οι άνθρωποι έκαναν τις σχέσεις προτεραιότητα. Δεν έτειναν μόνο να έχουν ανθρώπους γύρω τους, αλλά να οικοδομήσουν και να διατηρήσουν ουσιαστικές σχέσεις που εμπλούτιζαν τη ζωή τους. Συνολικά, δεν έκαναν τίποτα υπερβολικό. Απλώς έζησαν με τρόπο που υποστήριξε φυσικά την υγεία και την ευημερία τους, μέρα με τη μέρα».

Εκτός από τη συνέπεια σε αυτές τις συνήθειες, ο Δρ. Paulvin αναφέρει ότι οι αιωνόβιοι μπορεί να συναντήθηκαν με διατροφολόγους για να τους βοηθήσουν να σχεδιάσουν τις θρεπτικές τους δίαιτες, να συνεργάστηκαν με φυσιοθεραπευτές για να εξασφαλίσουν μια επαρκή ρουτίνα προπόνησης και να διαχειρίστηκαν το άγχος για να επικεντρωθούν στην ψυχική υγεία.

Ο Δρ Paulvin προσθέτει ότι τα γονίδια παίζουν επίσης μεγάλο ρόλο στη μακροζωία, «ωστόσο, μην αφήσετε αυτό να σας αποθαρρύνει από το να εστιάσετε στη σωματική και ψυχική σας υγεία. Κατά τη γνώμη μου, θα έλεγα απλώς ότι η μακροζωία δεν είναι ένα σπριντ αλλά ένας μαραθώνιος. Δεν πρόκειται για την τελειότητα ή την τήρηση αυστηρών κανόνων, αλλά για την υιοθέτηση ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής που φαίνεται φυσικός και βιώσιμος μακροπρόθεσμα», καταλήγει.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top