Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: Νέα ανακάλυψη οδηγεί σε αποτελεσματική θεραπεία

λύκος

Αυστραλοί ερευνητές εξέτασαν πώς να διορθώσουν ένα ελάττωμα που προκαλεί συστηματικό ερυθηματώδη λύκο και ελπίζουν ότι η πρώτη παγκοσμίως ανακάλυψή τους θα προσφέρει αποτελεσματική μακροχρόνια θεραπεία.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου Monash που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, βρήκε έναν τρόπο επαναπρογραμματισμού των ελαττωματικών κυττάρων ασθενών με λύκο με προστατευτικά μόρια από υγιείς ανθρώπους.

Χρησιμοποιώντας ανθρώπινα κύτταρα, η νέα θεραπεία αποκαθιστά την προστατευτική πλευρά του ανοσοποιητικού συστήματος που αποτρέπει την αυτοανοσία, δηλαδή όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα δικά του κύτταρα. Τα ευρήματα σχετίζονται με την αυτοάνοση νόσο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, μια εξουθενωτική ασθένεια χωρίς ίαση και περιορισμένες θεραπείες.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτή η νέα μέθοδος, που αναπτύχθηκε σε δοκιμαστικούς σωλήνες και έχει αποδειχθεί σε προκλινικά μοντέλα, μπορεί επίσης να αναπτυχθεί για άλλες αυτοάνοσες ασθένειες όπως ο διαβήτης, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η πολλαπλή σκλήρυνση.

Τί έδειξαν οι επιστήμονες

Όλοι οι άνθρωποι έχουν πρωτεΐνες στις οποίες θα μπορούσε να επιτεθεί το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά αυτό δεν συμβαίνει σε υγιείς ανθρώπους λόγω των ειδικών κυττάρων που ονομάζονται ρυθμιστικά Τ κύτταρα ( T-regs) που προστατεύουν από αυτοάνοσες ασθένειες. Αυτά λείπουν σε άτομα που αναπτύσσουν λύκο και άλλες αυτοάνοσες παθήσεις.

Ο συγγραφέας και αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Monash, Joshua Ooi, είπε ότι το θεραπευτικό αποτέλεσμα επιτεύχθηκε με τον εντοπισμό συγκεκριμένων προστατευτικών μορίων από υγιείς ανθρώπους και τον επαναπρογραμματισμό των αναποτελεσματικών T-regs ασθενών με λύκο για να αποκατασταθεί η ικανότητά τους να απενεργοποιούν ανεπιθύμητες ανοσολογικές αντιδράσεις.

«Δείξαμε την αποτελεσματικότητα αυτής της προσέγγισης χρησιμοποιώντας κύτταρα ασθενών με λύκο, τόσο στον δοκιμαστικό σωλήνα όσο και σε ένα πειραματικό μοντέλο λύκου με φλεγμονή του νεφρού», είπε ο Δρ. Ooi και πρόσθεσε:.

«Καταφέραμε να σταματήσουμε εντελώς την ανάπτυξη της νεφρικής νόσου του λύκου, χωρίς τη χρήση των συνηθισμένων, μη ειδικών και επιβλαβών ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων. Είναι σαν μια επαναφορά του ανώμαλου ανοσοποιητικού συστήματος σε υγιή κατάσταση. Το ότι χρησιμοποιεί τα κύτταρα του ίδιου του ασθενούς είναι ένα πολύ ιδιαίτερο κομμάτι της διαδικασίας».

Τα μελλοντικά σχέδια των ερευνητών

Ο επίσης συγγραφέας καθηγητής Eric Morand, ο οποίος είναι κοσμήτορας της Σχολής Κλινικής & Μοριακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Monash περιέγραψε την αποτελεσματικότητα της θεραπείας ως «σημαντική, που αλλάζει το παιχνίδι». Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει κλινικές δοκιμές που αναμένεται να ξεκινήσουν το 2026 για να διερευνήσει εάν αυτή η μέθοδος είναι μια μακροπρόθεσμη θεραπεία για άτομα με λύκο.

«Η ικανότητα στόχευσης, συγκεκριμένα, του ανοσοποιητικού ελαττώματος που προκαλεί ασθένειες, χωρίς την ανάγκη καταστολής ολόκληρου του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλάζει το παιχνίδι. Ακόμη και αν τα αποτελέσματα είναι μόνο μεσοπρόθεσμα, είμαστε βέβαιοι ότι η θεραπεία μπορεί εύκολα να επαναληφθεί όπως απαιτείται».

«Αυτή η ανακάλυψη προσφέρει τεράστια ελπίδα όχι μόνο για τον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο αλλά και για όλο το φάσμα των αυτοάνοσων νοσημάτων. Υπάρχει ένα τεράστιο φάσμα αυτοάνοσων ασθενειών που θα μπορούσαν να στοχευθούν με αυτήν την προσέγγιση», καταλήγουν οι επιστήμονες.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top