«Λιποθυμούσα συνεχώς χωρίς να κάνω τίποτα, αλλά μου έλεγαν ότι όλα είναι καλά» – Το σύνδρομο με το οποίο διαγνώστηκε η 32χρονη

σύνδρομο

Η αιφνίδια απώλεια συνείδησης σε ένα φαινομενικά υγιές άτομο προκαλεί εύλογα ανησυχία και εγείρει ερωτήματα ως προς την υποκείμενη αιτία. Στην περίπτωση μιας 32χρονης Αγγλίδας, το γεγονός ότι λιποθυμούσε συχνά, ακόμα και όταν απλώς περπατούσε στο σπίτι της, ήταν απαρχή μιας σειράς συμπτωμάτων που ανέδειξαν το σύνδρομο από το οποίο έπασχε. Ποια ήταν τα σημάδια ότι κάτι δεν πήγαινε καλά;

Φραγμένες αρτηρίες: Τα συμπτώματα που δείχνουν ότι υπάρχει κίνδυνος για ακρωτηριασμό

Τι είχε η 32χρονη που λιποθυμούσε τόσο συχνά που κατέληξε σε αναπηρικό καροτσάκι

Δύο μέρες μετά τον μαραθώνιο, η 32χρονη Catrina Vargo λιποθύμησε καθώς περπατούσε απλά στο σαλόνι της. Το επόμενο πράγμα που θυμάται είναι ότι ξύπνησε στον καναπέ. «Δεν ήξερα τι είχε μόλις συμβεί», λέει η 35χρονη σήμερα γυναίκα στο TODAY.com. «Μίλησα με μερικούς φίλους γιατρούς και πήγα στα επείγοντα. Όλοι έλεγαν το ίδιο πράγμα: “Μόλις έτρεξες έναν μαραθώνιο. Το σώμα σου είναι μάλλον κουρασμένο“».

σύνδρομο
Φωτογραφία: Catrina Vargo/TODAY.com

Αν και ξεκουραζόταν, όπως συνέστησαν οι γιατροί, συνέχιζε να λιποθυμά τόσο συχνά που διατάρασσε τη ζωή της. Επισκεπτόταν τον έναν ειδικό μετά τον άλλον και δεν λάμβανε σαφείς απαντήσεις στο γιατί ένιωθε αδιαθεσία. Τελικά, διαγνώστηκε με σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας, το οποίο μπορεί να προκαλέσει λιποθυμία και ταχυπαλμία σύνδρομο, για παράδειγμα.

Όταν η Vargo έτρεξε στον Μαραθώνιο του Pittsburgh στις αρχές Μαΐου του 2022, κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. «Κατέληξα να περπατάω. Ένιωθα σαν να μην υπήρχε βενζίνη στο ρεζερβουάρ μου», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δύο μέρες αργότερα, λιποθύμησε για πρώτη φορά. Στην αρχή, φαινόταν σαν να είχε εξαντληθεί από τον μαραθώνιο. Αλλά μετά λιποθύμησε ξανά σε ένα κατάστημα. Επισκέφτηκε τα επείγοντα για να καταλάβει γιατί και οι γιατροί της είπαν ότι ήταν καλά και ότι πιθανώς ακόμα αναρρώνει. «Τίποτα δεν είναι ανησυχητικό. Η καρδιά σου φαίνεται καλά. Τα ζωτικά σου όργανα επίσης. Απλώς πήγαινε σπίτι και ξεκουράσου», θυμάται να της λένε οι γιατροί.

Η Vargo ένιωθε καλά για μερικές μέρες και μετά λιποθύμησε ξανά. Μέχρι τα τέλη Μαΐου, ένιωθε τόσο εξαντλημένη που δυσκολευόταν να κάνει τις καθημερινές της εργασίες.

σύνδρομο
Φωτογραφία: Catrina Vargo/TODAY.com

«Δεν μπορούσα να περπατήσω, δεν μπορούσα να σηκώσω το κεφάλι μου. Δεν μπορούσα να σηκωθώ από το κρεβάτι. Δεν μπορούσα να οδηγήσω αυτοκίνητο. Δεν μπορούσα να δουλέψω. Δεν μπορούσα καν να καθίσω στην καρέκλα και ήταν σαν να είχα χάσει όλες μου τις λειτουργίες», περιγράφει. Όταν επισκεπτόταν τους γιατρούς, όμως, της έλεγαν ότι δεν υπήρχε τίποτα ανησυχητικό.

«Είχα δει πέντε ή έξι διαφορετικούς γιατρούς στα επείγοντα, ειδικούς, τον οικογενειακό μου γιατρό και όλοι έλεγαν συνέχεια ότι όλα ήταν εντάξει. Αυτό  με μπέρδευε πολύ γιατί… προφανώς κάτι δεν πήγαινε καλά», αναφέρει. Μέχρι τον Ιούνιο, χρειαζόταν αναπηρικό καροτσάκι για να τη βοηθά να μετακινείται. Απογοητευμένη, αναρωτιόταν αν η ζωή θα ήταν πάντα έτσι για εκείνη τώρα.

Τα 8 σημάδια του θρόμβου – Ποια τα συμπτώματα όταν η θρόμβωση είναι σε χέρι, πνεύμονες, εγκέφαλο και νεφρά

Πώς διαγνώστηκε με το σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας

Τελικά, ένας γιατρός της πρότεινε να υποβληθεί σε μια εξέταση σε τραπέζι με κλίση, η οποία συχνά βοηθά τους γιατρούς να προσδιορίσουν την υποκείμενη αιτία της λιποθυμίας. Ενώ η εξέταση έδωσε κάποιες απαντήσεις, η Vargo εξακολουθούσε να αντιμετωπίζει την αβεβαιότητα.

σύνδρομο
Φωτογραφία: Catrina Vargo/TODAY.com

Περίπου την ίδια εποχή, μερικοί από τους φίλους της γιατρούς ανέφεραν το σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας. Αυτό την ώθησε να κλείσει ραντεβού με έναν εξειδικευμένο στο σύνδρομο καρδιολόγο. Ενώ περίμενε αυτό το ραντεβού, δυσκολευόταν.

Ο γιατρός διαπίστωσε ότι πράγματι είχε το σύνδρομο επειδή είχε έλλειψη σε πολλά θρεπτικά συστατικά. Το τρέξιμο σε μαραθώνιο άγχωσε ακόμη περισσότερο το σώμα της. «Το νευρικό μου σύστημα ήδη δεν ήταν σε καλή κατάσταση και ουσιαστικά ώθησα το σώμα μου στο όριο. Το νευρικό μου σύστημα σχεδόν επαναπρογραμματίστηκε ώστε να γίνει δυσλειτουργικό», εξηγεί.

Ο γιατρός συνταγογράφησε ένα φάρμακο που αύξησε την αρτηριακή της πίεση για να αντιμετωπίσει την πτώση της όταν στεκόταν όρθια. Αλλά άρχισε επίσης να συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα άσκησης που βοηθά τους ασθενείς με σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας να διαχειρίζονται τη λιποθυμία και την αδυναμία που βιώνουν. Η Vargo αφοσιώθηκε σε αυτό και περίπου ένα χρόνο αργότερα, άρχισε να νιώθει καλύτερα.

Περίπου ένα χρόνο μετά την έναρξη της θεραπείας, η Vargo άρχισε να αισθάνεται καλύτερα. Κατάφερε να ξεκινήσει ξανά το τρέξιμο, αλλά επικεντρώνεται σε δραστηριότητες όπως Pilates, γιόγκα, spinning και softball.

Σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

«Τα άτομα με σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας βιώνουν υπερβολική αύξηση του καρδιακού ρυθμού όταν αλλάζουν θέσεις, όπως όταν μετακινούνται από καθιστή σε όρθια στάση», εξήγησε στο TODAY.com ο Δρ. Matthew Tomey, καρδιολόγος στο Mount Sinai Fuster Heart Hospital στη Νέα Υόρκη. «Αυτό μπορεί να συνοδεύεται από μια δυσάρεστη αίσθηση του επιταχυνόμενου καρδιακού παλμού (αίσθημα ταχυκαρδίας) ή ζάλη», πρόσθεσε.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Κόπωση
  • Αδυναμία άσκησης, γνωστή και ως δυσανεξία στην άσκηση
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Δυσφορία στο στήθος

«Οι άνθρωποι βιώνουν το σύνδρομο διαφορετικά, με ορισμένους να αναφέρουν ήπια συμπτώματα, ενώ άλλοι διαπιστώνουν ότι τα συμπτώματα μπορεί να είναι εξουθενωτικά, εμποδίζοντας την πλήρη συμμετοχή στην εργασία και τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής», σημειώνει ο Δρ. Tome.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η πάθηση εμφανίζεται όταν το καρδιαγγειακό και το αυτόνομο νευρικό σύστημα δεν συνεργάζονται αρμονικά. Ωστόσο, οι γιατροί διερευνούν γιατί συμβαίνει. «Ο ακριβής μηχανισμός της παθογένεσής του παραμένει ατελώς κατανοητός», αναφέρει ο ειδικός.

Ενώ άτομα που βιώνουν παθήσεις όπως η long  COVID μπορεί επίσης να έχουν σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας, ο ειδικός τονίζει σημειώνει ότι μπορεί επίσης να εμφανιστεί χωρίς υποκείμενη πάθηση. Δεν υπάρχει μία θεραπεία που να λειτουργεί καθολικά και οι γιατροί συχνά προσαρμόζουν τις θεραπείες για να αντιμετωπίσουν κάθε ασθενή ατομικά.

Το σημάδι της καρδιακής ανεπάρκειας στα πόδια – Τι πρέπει να προσέξετε

Οι θεραπείες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, χρήση ενδυμάτων συμπίεσης, εστίαση στην ενυδάτωση και την πρόσληψη νατρίου για την εξισορρόπηση των ηλεκτρολυτών και συμμετοχή σε ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα άσκησης.

Πηγές: TODAY.com, Cleveland Clinic, Mount Sinai Fuster Heart Hospital

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top