Ένα λαμπερό χαμόγελο με κατάλευκα δόντια είναι το ζητούμενο για την πλειοψηφία των ανθρώπων, κάτι που το δείχνουν και οι έρευνες των ειδικών. Αν ανήκετε σε αυτούς που θέλουν να αποκτήσουν πιο λευκά δόντια η Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση (ADA) έχει κάποιες χρήσιμες συμβουλές για σας…
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Αισθητικής Οδοντιατρικής, όταν οι συμμετέχοντες σε σχετική έρευνα ρωτήθηκαν τι ήθελαν περισσότερο να βελτιώσουν στο χαμόγελό τους, οι περισσότεροι απάντησαν ότι επιθυμούσαν να αποκτήσουν λευκότερα δόντια.
Οι αιτίες που τα δόντια χάνουν τη φυσική τους λευκότητα
Με την πάροδο του χρόνου, τα δόντια μας μπορεί να γίνουν λιγότερο λευκά ή να κιτρινίσουν από διάφορες αιτίες, Ο καφές, το τσάι και το κόκκινο κρασί μπορούν να λεκιάσουν τα δόντια λόγω των έντονων χρωστικών ουσιών που ονομάζονται χρωμογόνα, τα οποία προσκολλώνται στο σμάλτο στο εξωτερικό τμήμα του δοντιού σύμφωνα με την Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση (ADA).
Ακόμη, δύο χημικές ουσίες που βρίσκονται στον καπνό -πίσσα και νικοτίνη- προκαλούν επίσης λεκέδες. Η πίσσα είναι από τη φύση της σκούρα, ενώ η νικοτίνη είναι άχρωμη, αλλά στη συνέχεια γίνεται κιτρινωπή, όταν έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο. Κάτω από το σκληρό, λευκό εξωτερικό περίβλημα ενός δοντιού βρίσκεται η οδοντίνη, η οποία είναι πιο μαλακή. Το σμάλτο γίνεται πιο λεπτό με το βούρτσισμα και η οδοντίνη μπορεί να εμφανιστεί όσο μεγαλώνετε. Ένα δόντι μπορεί επίσης να αλλάξει χρώμα επειδή έχει τραυματιστεί δημιουργώντας ένα παχύτερο στρώμα οδοντίνης.
Η λήψη ορισμένων φαρμάκων
Ορισμένα αντιισταμινικά, αντιψυχωσικά και φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση μπορούν να κάνουν τα δόντια πιο σκούρα. Επιπλέον. τα παιδιά που εκτέθηκαν σε αντιβιοτικά, όπως η τετρακυκλίνη και η δοξυκυκλίνη στη μήτρα μπορεί να έχουν αποχρωματισμό των δοντιών τους ως ενήλικες. Τέλος, η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία μπορούν επίσης να σκουρύνουν τα δόντια, σύμφωνα με την ADA.
Οι επιλογές σας για πιο λευκά δόντια
Τα δόντια μπορούν να λευκανθούν χρησιμοποιώντας προϊόντα που περιέχουν υπεροξείδιο του υδρογόνου ή υπεροξείδιο του καρβαμιδίου. Τα συγκεκριμένα λευκαντικά συστατικά διαλύουν τις χρωστικές επαναφέροντας τη φυσική λευκότητα των δοντιών. Οι απλές λευκαντικές οδοντόκρεμες, από την άλλη, βοηθούν πιο πολύ στην αφαίρεση των επιφανειακών λεκέδων. Επιλέξτε μια λευκαντική οδοντόκρεμα που να είναι εγκεκριμένη από τους αρμόδιους φορείς.
Αυτές έχουν πρόσθετους γυαλιστικούς παράγοντες, ενώ σε αντίθεση με τα λευκαντικά προϊόντα οι οδοντόκρεμες δεν αλλάζουν το χρώμα των δοντιών γιατί αφαιρούν μόνο επιφανειακούς λεκέδες. Όλα τα προϊόντα λεύκανσης που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνοι σας στο σπίτι έχουν χαμηλότερη συγκέντρωση λευκαντικών συστατικών σε σχέση με τα προϊόντα που χρησιμοποιεί ο οδοντίατρος.
Η λεύκανση στο οδοντιατρείο συνήθως απαιτεί μόνο μία επίσκεψη. Ο οδοντίατρος χρησιμοποιεί ένα προστατευτικό τζελ ή λαστιχένια επιφάνεια για να προστατεύσει τα ούλα σας και στη συνέχεια εφαρμόζει τη λευκαντική ουσία στα δόντια. Μπορείτε, επίσης, να προμηθευτείτε από τον οδοντίατρό σας έναν ειδικό μασελάκι με τη βοήθεια του οποίου εφαρμόζετε τη λευκαντική ουσία και να λευκάνετε τα δόντια σας μόνοι σας στο σπίτι υπό την καθοδήγησή του. Η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει μερικές ημέρες έως εβδομάδες μέχρι να έχετε το τελικό αποτέλεσμα.
Δυστυχώς, όμως, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η λεύκανση δεν είναι αποτελεσματική σε όλα τα δόντια. Τα κίτρινα δόντια μπορεί να λευκαίνουν εύκολα, αλλά αυτά που είναι καφέ ή γκρι μπορεί να μην ανταποκρίνονται τόσο καλά ή και καθόλου στη θεραπεία. Επιπλέον, η λεύκανση δεν θα είναι αποτελεσματική αν έχετε θήκες, τεχνητά δόντια ή σφραγίσματα. Επίσης, σύμφωνα με την ADA, δεν θα λειτουργήσει σε τραυματισμένα δόντια ή σε αυτά που έχουν αλλάξει χρώμα από τη λήψη φαρμάκων. Αν θέλετε πιο λευκά δόντια, σε κάθε περίπτωση ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας εξηγήσει τις επιλογές σας και να επιλέξετε αυτή που σας ταιριάζει.
Τι να προσέχετε
Είναι πιθανό η λεύκανση των δοντιών να προκαλέσει ευαισθησία. Το υπεροξείδιο μπορεί να ερεθίσει τα νεύρα των δοντιών σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό είναι προσωρινό, αλλά θα πρέπει να καθυστερήστε τη θεραπεία σας εάν συμβεί. Η υπερβολική χρήση λευκαντικών μπορεί ακόμη να βλάψει το σμάλτο των δοντιών ή τα ούλα, επισημαίνει η ADA, οπότε μην το παρακάνετε.
Δείτε στο video που ακολουθεί πως γίνεται η λεύκανση στο ιατρείο: