Site icon Όλο Υγεία

Λεπτόσπειρα: Τι είναι και ποιοι κινδυνεύουν

λεπτόσπειρα

Η αύξηση των βροχοπτώσεων και των πλημμυρών στην Ελλάδα αναμένεται να αυξήσει την επίπτωση της λεπτόσπειρας, η οποία επιβιώνει καλύτερα σε λασπώδες έδαφος.

Κρούσματα λεπτοσπείρωσης έχουν καταγραφεί σε Κέρκυρα και Θεσσαλία. Δύο θάνατοι από λεπτοσπείρωση έχουν επιβεβαιωθεί από το Νοσοκομείο Κέρκυρας και στο νησί έχει μεταβεί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ με ειδικούς επιδημιολόγους.

Το oloygeia.gr απευθύνθηκε στη Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη, ειδική παθολόγο, να μας εξηγήσει τι είναι η λεπτόσπειρα, πού επιβιώνει, πώς μεταδίδεται, ποια τα συμπτώματα και οι τρόποι προφύλαξης.

Τι είναι η λεπτόσπειρα;

Η λέξη λεπτόσπειρα προέρχεται από την ελληνική λέξη λεπτός και σπείρα για να σηματοδοτήσει την χαρακτηριστική λεπτή σπειροειδή εμφάνιση του παθογόνου βακτηρίου, της σπειροχαίτης που προσβάλλει ανθρώπους και ζώα. Η λεπτοσπείρωση θεωρείται η πιο διαδεδομένη ζωονόσος στον κόσμο.

Οι περιοχές με την υψηλότερη συχνότητα προσβολής από λεπτόσπειρα περιλαμβάνουν τη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία, την Ωκεανία, την Καραϊβική, τμήματα της υποσαχάριας Αφρικής και τμήματα της Λατινικής Αμερικής.

Η αύξηση των βροχοπτώσεων και των πλημμυρών στην Ελλάδα αναμένεται να αυξήσει την επίπτωση της λεπτόσπειρας, με δεδομένο ότι η σπειροχαίτη επιβιώνει καλύτερα σε λασπώδες έδαφος εμποτισμένο με μη αλατισμένο νερό.

Τρόποι μετάδοσης της λεπτόσπειρας

Η λεπτόσπειρα ενδημεί σε άγρια θηλαστικά, ιδιαιτέρως τρωκτικά, τα οποία μολύνουν στη συνέχεια ζώα που έρχονται σε επαφή με τον άνθρωπο, το νερό το χώμα ή τη λάσπη.

Υπό ευνοϊκές συνθήκες, η λεπτόσπειρα επιβιώνει σε γλυκό νερό έως και 16 ημέρες και στο έδαφος έως και 24 ημέρες.

Σε αλμυρό νερό η λεπτόσπειρα επιβιώνει μόνο για λίγες ώρες. Ο παθογόνος μικροοργανισμός προσβάλλει τουλάχιστον 160 είδη θηλαστικών όπως χοίρους, σκύλους, γάτες, βοοειδή.

Η λεπτόσπειρα εισέρχεται στο ανθρώπινο σώμα μέσω

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι εξαιρετικά σπάνια.

Ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου 

Κλινική εικόνα – πρόγνωση

Η περίοδος επώασης είναι συνήθως 5-14 ημέρες αλλά μπορεί να διαρκέσει ακόμη και πάνω από μήνα. Μερικοί άνθρωποι έχουν συμπτώματα λεπτοσπείρωσης που μοιάζουν με γρίπη και κάποιοι δεν έχουν καθόλου συμπτώματα.

Στην τυπική της μορφή, η λεπτοσπείρωση είναι χαρακτηριστικά διφασική, αν και σπανιότερα εμφανίζεται ως κεραυνοβόλος μονοφασική ασθένεια. Στην πρώτη φάση μπορεί να εμφανιστεί πονοκέφαλος, μυϊκοί πόνοι, ρίγος, πυρετός, βήχας, φαρυγγίτιδα, πόνος στο στήθος κοιλιακό άλγος, κόκκινα μάτια, βήχας, έμετος, κοιλιακό άλγος και διάρροια. Η έγχυση του επιπεφυκότα (κόκκινοι οφθαλμοί) εμφανίζονται συνήθως την τρίτη ή τέταρτη ημέρα. Αυτή η φάση διαρκεί 4 έως 9 ημέρες.

Η δεύτερη, ή ανοσοποιητική, φάση εμφανίζεται μεταξύ της 6ης και της 12ης ημέρας της νόσου, οπότε αναπτύσσονται αντισώματα έναντι της λεπτόσπειρας. Ο πυρετός και τα προηγούμενα συμπτώματα επανεμφανίζονται και μπορεί να αναπτυχθεί μηνιγγίτιδα. Η ιριδοκυκλίτιδα, η οπτική νευρίτιδα και η περιφερική νευροπάθεια εμφανίζονται σπάνια. Η προσβολή των πνευμόνων μπορεί να είναι σοβαρή με πνευμονική αιμορραγία. Αυτή η φάση συνήθως διαρκεί από 4 έως 30 ημέρες.

Το σύνδρομο Weil (ικτερική λεπτοσπείρωση) είναι νόσος σοβαρότατης μορφής και χαρακτηρίζεται από ηπατική βλάβη με ίκτερο ενώ συχνά συνυπάρχει νεφρική προσβολή, πνευμονική δυσλειτουργία και αιμορραγία. Ο θάνατος είναι εξαιρετικά σπάνιος σε περιπτώσεις χωρίς ίκτερο.

Στο 90% των περιπτώσεων η λεπτοσπείρωση έχει εξαιρετική πρόγνωση. Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία με ειδική αντιβίωση και υποστηρικτική αποκατάσταση νοσούντων οργάνων.

Τήρηση των κανόνων υγιεινής

Η πρόληψη και τήρηση κανόνων υγιεινής γίνεται με:

Όλο Υγεία

Exit mobile version