LDL χοληστερόλη: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές και πόσο συχνά πρέπει να την ελέγχετε – Πώς μειώνεται

LDL χοληστερόλη: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές και πόσο συχνά πρέπει να την ελέγχετε - Πώς μειώνεται

Παρόλο που η χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών, μια έρευνα δείχνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που επιβιώνουν από αυτά τα γεγονότα δεν γνωρίζουν ότι η LDL χοληστερόλη μπορεί να βάλει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία τους.

Η LDL χοληστερόλη παίζει βασικό ρόλο στη συσσώρευση λιπαρών εναποθέσεων μέσα στις αρτηρίες που μπορεί να προκαλέσουν στένωση των αιμοφόρων αγγείων με την πάροδο του χρόνου, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών.

Σύμφωνα μάλιστα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, τρεις στους τέσσερις επιζώντες καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού έχουν υψηλή χοληστερόλη.

Παρόλα αυτά, λιγότεροι από τους μισούς επιζώντες από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό δίνουν προτεραιότητα στη μείωση της χοληστερόλης ή ακόμη γνωρίζουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης τους, σύμφωνα με την έρευνα.

Πώς η LDL χοληστερόλη προκαλεί καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια

Τα σωματίδια χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL) που περιέχουν χοληστερόλη μπορούν να συσσωρευτούν στα τοιχώματα των αρτηριών με την πάροδο του χρόνου, όταν οι άνθρωποι έχουν παράγοντες κινδύνου όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, κάπνισμα ή διαβήτη.

Μπορούν επίσης να συσσωρευτούν με την πάροδο του χρόνου με τη γήρανση, ακόμη και σε άτομα χωρίς υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η συσσώρευση αυτών των σωματιδίων οδηγεί στο σχηματισμό πλάκας. Όταν οι πλάκες μεγαλώνουν και αποκτούν φλεγμονή, μπορεί να σπάσουν, προκαλώντας σχηματισμό θρόμβου αίματος στην αρτηρία που εμποδίζει τη ροή του αίματος στην καρδιά στην περίπτωση της καρδιακής προσβολής ή στον εγκέφαλο σε ορισμένους τύπους εγκεφαλικού επεισοδίου.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι πλάκες μπορούν να αναπτυχθούν από μόνες τους σε σημείο που περιορίζουν τη ροή του αίματος αρκετά ώστε να προκαλέσουν καρδιακή προσβολή, όταν η καρδιά είναι υπό πίεση για άλλους λόγους και η ζήτηση υπερβαίνει την παροχή αίματος.

Γιατί είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης σας

Η LDL χοληστερόλη είναι ένας σιωπηλός παράγοντας κινδύνου. Χωρίς τη μέτρησή της μέσω εξέτασης αίματος είναι αδύνατο να γνωρίζετε ποια είναι τα επίπεδά της.

Δεν υπάρχει «φυσιολογικό» επίπεδο, επομένως είναι σημαντικό να συζητήσετε με το γιατρό σας εάν το επίπεδό σας είναι το βέλτιστο ή πολύ υψηλό για την κατάστασή σας.

Πόσο συχνά πρέπει να ελέγχετε την LDL χοληστερόλη

Εάν είστε υγιείς και χωρίς ιστορικό καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου, η Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση συνιστά να ελέγχετε τη χοληστερόλη σας περίπου κάθε πέντε χρόνια. Εάν έχετε παράγοντες κινδύνου όπως ο διαβήτης ή ιστορικό πολύ υψηλής χοληστερόλης, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται μία φορά τον χρόνο.

Τα επίπεδα χοληστερόλης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό του κινδύνου για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό, κάτι που μπορεί να βοηθήσει εσάς και το γιατρό σας να αποφασίσετε εάν τα επίπεδά σας είναι πολύ υψηλά.

Εάν είχατε υποστεί έμφραγμα ή εγκεφαλικό, θα πρέπει να ελέγχετε τα επίπεδά σας τουλάχιστον μία φορά το χρόνο ή και πιο συχνά εάν ξεκινάτε φαρμακευτική αγωγή ή προσαρμόζετε τις δόσεις των φαρμάκων.

Ποιες είναι οι καλές τιμές για την LDL χοληστερόλη

Εάν κάποιος είναι υγιής και χωρίς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια, όπως το κάπνισμα ή ο διαβήτης, θα πρέπει να στοχεύει σε επίπεδα LDL χοληστερόλης κάτω από 100 χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο (mg/dL).

Αλλά εάν έχει παράγοντες κινδύνου και ειδικά εάν πάσχει από καρδιακή νόσο ή έχει υποστεί εγκεφαλικό, πρέπει να ρίξει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης στα 70 mg/dL ή και χαμηλότερα σε ορισμένες περιπτώσεις.

Το χαμηλότερο είναι πάντα καλύτερο, αλλά το πόσο επιθετικά αντιμετωπίζουμε την LDL χοληστερόλη εξαρτάται από τις περιστάσεις. Τα υγιή άτομα χωρίς παράγοντες κινδύνου πιθανότατα αρκούνται σε αλλαγές στον τρόπο ζωής για να διαχειριστούν την LDL χοληστερόλη, αλλά τα άτομα με παράγοντες κινδύνου πιθανότατα χρειάζονται και φάρμακα για τη μείωσή της.

Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε την LDL χοληστερόλη

Οι διατροφικές αλλαγές μπορεί να είναι σημαντικές για πολλούς ανθρώπους για να βοηθήσουν στον έλεγχο της LDL χοληστερόλης. Συγκεκριμένα, πρέπει να αποφεύγουν τα κόκκινα κρέατα, τα γαλακτοκομικά λίπη και τους κρόκους αυγών, καθώς και τα τροπικά έλαια όπως το λάδι καρύδας και το μουρουνέλαιο.

Μπορούν να επικεντρωθούν σε πιο υγιεινά λιπαρά και να μαγειρέψουν με πράγματα όπως το ελαιόλαδο ή το λάδι canola. Αυτά έχουν οφέλη για την υγεία ακόμα κι αν οι άνθρωποι δεν έχουν υψηλή χοληστερόλη. Ωστόσο, όταν οι άνθρωποι έχουν υψηλή χοληστερόλη, συχνά θα πρέπει να λαμβάνουν στατίνες ή άλλα φάρμακα που τη μειώνουν.

Ειδικά όταν οι άνθρωποι έχουν ήδη υποστεί έμφραγμα ή εγκεφαλικό ή έχουν άλλους παράγοντες κινδύνου, χρειάζονται ένα πιο επιθετικό σχέδιο θεραπείας που περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή και μπορεί να περιλαμβάνει χαμηλότερο στόχο για τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης από ό, τι χρειάζεται κάποιος που είναι υγιής και δεν έχει παράγοντες κινδύνου.

Υπάρχουν πράγματα που κάνουν οι άνθρωποι και αυξάνουν την LDL χοληστερόλη;

Τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης στο αίμα καθορίζονται εν μέρει από το μείγμα γονιδίων που κληρονομούμε από τους γονείς μας.

Μερικοί άνθρωποι είναι ευαίσθητοι στην ποσότητα της χοληστερόλης και των κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή τους, πράγμα που σημαίνει ότι όταν τρώνε γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά όπως βούτυρο ή τυρί ή τρώνε πολύ κόκκινο κρέας, μπορεί να προκαλέσει αύξηση της LDL χοληστερόλης.

Αυτό είναι μόνο περίπου το 25 με 30% του πληθυσμού που είναι ευαίσθητο σε αυτά τα τρόφιμα, για τους οποίους η διατροφή μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στα επίπεδα χοληστερόλης τους. Για όλους τους άλλους, η διατροφή δεν κάνει μεγάλη διαφορά στις τιμές. Επιπλέον, το πόσο ασκείται κάποιος δεν επηρεάζει την LDL χοληστερόλη.

Όλο Υγεία

Scroll to Top