Η κύστη κόκκυγος εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες ενώ τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται ραγδαία αύξηση στους εφήβους.
Η κύστη κόκκυγος ή αλλιώς τριχοφωλεακό συρίγγιο μπορεί να ξεκινήσει ως οξεία κατάσταση (απόστημα) ή να εγκατασταθεί ως χρόνια φλεγμονή. Εμφανίζεται στην περιοχή του κόκκυγα (εξού και το όνομα), ανάμεσα στους γλουτούς. Συνήθως προκαλείται από τη διείσδυση των τριχών μέσα στο δέρμα.
Η κύστη κόκκυγος εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες, ενώ τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται ραγδαία αύξηση περιστατικών στους εφήβους. Για την εμφάνιση τις νόσου έχουν ενοχοποιηθεί, η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή, τα καθιστικά επαγγέλματα και η έντονη τριχοφυΐα.
Σε ποιους εμφανίζεται συχνότερα η κύστη κόκκυγος
- Άνδρες: Οι άνδρες έχουν τρεις έως τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με κύστη του πυλώνα από τις γυναίκες
- Άτομα μεταξύ εφηβείας και ηλικίας 40 ετών (η μέση ηλικία είναι μεταξύ 20 και 35 ετών).
- Εργαζόμενοι που κάθονται πολλές ώρες
- Άτομα υπέρβαρα/παχυσαρκία.
- Άτομα με πυκνές ή τραχιές τρίχες σώματος
- Άτομα που φορούν στενά ρούχα
Ποια είναι τα συμπτώματα της κύστης κόγγυγος
Τα συμπτώματα ποικίλλουν από ένα απλό, μικρό «σπυράκι» μέχρι μια μεγάλη επώδυνη φλεγμονώδη μάζα. Συχνά, η περιοχή μπορεί να παράγει υγρά τα οποία μπορεί να είναι διαυγή, θολά ή αιματηρά.
Όταν η περιοχή έχει φλεγμονή, τότε είναι ερυθρή, διογκωμένη και σκληρή ενώ από αυτήν μπορεί να εκρέει πύον το οποίο και θα έχει πολύ άσχημη οσμή. Η φλεγμονή μπορεί να συνοδεύεται από πυρετό και κακουχία. Υπάρχουν πολλοί συνήθεις «τύποι» της πάθησης.
Σχεδόν όλοι οι ασθενείς έχουν ένα επεισόδιο οξέος αποστήματος.
Στη συνέχεια το απόστημα θεραπεύται είτε με ιατρική παρέμβαση είτε από μόνο του (παροχετεύεται-«σπάει» κατά το κοινώς λεγόμενο), και πολλοί ασθενείς αναπτύσσουν συρίγγιο κύστεως κόκκυγος. Έτσι η κοιλότητα (κύστη) συνδέεται πλέον με πόρους με το δέρμα από τους οποίους κατά καιρούς γίνεται εκροή υγρού.
Ένας μικρός αριθμός ασθενών αναπτύσσουν υποτροπιάζουσες φλεγμονές. Η χρόνια νόσος προκαλεί επεισόδια πρηξίματος, πόνου και απώλειας υγρών ή πύου.
Σε τι γιατρό πάω για την κύστη κόκκυγος;
Εάν έχετε κύστη κόκκυγος ο γιατρός στον οποίο θα απευθυνθείτε είναι ο ειδικός Γενικός Χειρουργός, ο οποίος θα αναλάβει όλη τη διαδικασία αντιμετώπισης της βλάβης. Η διάγνωση της κύστης κόκκυγος πραγματοποιείται με κλινική εξέταση του ασθενούς. Η θεραπεία σχεδόν πάντα εξαρτάται από την κατάσταση της νόσου.
Σε πρώιμες μορφές της κύστης κόκκυγος, συστήνεται συνήθως συντηρητική θεραπεία με φαρμακευτική αγωγή αντιβιοτικών. Ένα οξύ απόστημα συνήθως ελέγχεται με διάνοιξη και παροχέτευση προς απελευθέρωση του πύου και ελάττωση της φλεγμονής και του πόνου.
Μία χρονίζουσα κύστη κόκκυγος θεραπεύεται καλύτερα με χειρουργική επέμβαση.
Η χειρουργική επέμβαση έχει ως στόχο την πλήρη αφαίρεση της κύστης μαζί με τους συνοδούς πόρους και τα συρίγγια, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί χαμηλό ποσοστό υποτροπής.
Η επέμβαση είναι η συριγγοτομή. Με χρήση ειδικών εργαλείων (μήλες) ανοίγεται και καθαρίζεται το συρίγγιο με τη χρήση laser ή υπερήχων. Η συγκεκριμένη χειρουργική τεχνική διαρκεί 10-15 λεπτά, πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία ή με πολύ μικρή καταστολή (μέθη) και ο ασθενής επιστρέφει σπίτι και στην καθημερινότητα του σε 2-3 ώρες. Είναι πλήρως ενεργός από την πρώτη μέρα, καθώς ο πόνος και η εν γένει ταλαιπωρία του είναι ελάχιστη.
Μετά το χειρουργείο χρειάζεται καθημερινή φροντίδα στο τραύμα με αλλαγές που μπορεί να γίνουν στο ιατρείο ή ακόμα και στο σπίτι του ασθενούς.