Η κύφωση ή αλλιώς καμπούρα, όπως τη λένε πολλοί, είναι η κύρτωση προς τα μπροστά της σπονδυλικής στήλης. Η κύφωση στα αρχικά στάδια μπορεί να μην έχει συμπτώματα, ωστόσο δεν αποκλείεται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να τη βελτιώσετε.
Η κύφωση είναι μία από τις παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης. Εμφανίζεται κυρίως στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης (δηλ. στην πλάτη), αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλα σημεία, στον αυχένα ή και στη μέση. Η σπονδυλική στήλη καμπυλώνει υπερβολικά προς τα εμπρός, προκαλώντας στρογγυλεμένο άνω μέρος της πλάτης και του λαιμού.
Κύφωση υπάρχει σε κάθε ηλικία, αλλά συχνότερα παρατηρείται σε γυναίκες μεγάλης ηλικίας λόγω οστεοπόρωσης που αλλάζει το σχήμα των σπονδύλων. Μάλιστα παλαιότερα πίστευαν ότι εμφανίζεται μόνο στις ηλικιωμένες γυναίκες και το έλεγαν «η καμπούρα της χήρας».
Σήμερα όμως η κύφωση εμφανίζεται σε ολοένα και περισσότερα άτομα νεαρής ηλικίας λόγω της κακής στάσης του σώματος, της υπερβολικής χρήσης κινητών και της πολύωρης εργασίας μπροστά στον υπολογιστή.
Τι προκαλεί η κύφωση στη στάση του σώματός σας
Η κύφωση ή καμπούρα δεν προκαλεί μόνο θέματα χαμηλής αυτοπεποίθησης, αλλά μπορεί να σας προκαλέσει κι άλλα σημαντικά προβλήματα υγείας.
«Πολλοί άνθρωποι με κύφωση βιώνουν έντονους πονοκεφάλους καθώς και πόνους στον αυχένα, τους ώμους και την πλάτη» λέει η οστεοπαθητικός με έδρα το Λονδίνο και διευθύντρια της κλινικής Back 2 Well-being Clinic, Nadia Alibhai.
Η περιορισμένη κίνηση και η αυξημένη μυϊκή δυσκαμψία είναι επίσης συνηθισμένα φαινόμενα, ενώ δεν αποκλείεται να εμφανιστούν και αναπνευστικά προβλήματα, καθώς το στήθος υποχωρεί, αυξάνοντας την κούραση που νιώθετε.
Κάποια άτομα με κύφωση μπορεί να έχουν επίσης αστάθεια στο περπάτημα, αδυναμία και μυρμήγκιασμα στα χέρια ή και ακράτεια λόγω της συμπίεσης των νεύρων.
«Στους περισσότερους ασθενείς, η κύφωση προκαλεί μια προεξέχουσα κεφαλή. Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι όσο πιο μπροστά κάθεται το κεφάλι σας, τόσο μεγαλύτερη πίεση ασκείται στη βάση του αυχένα σας και για κάθε εκατοστό που το κεφάλι σας προεξέχει προς τα εμπρός από τη φυσιολογική του ευθυγράμμιση, προσθέτετε περίπου 10 κιλά δύναμης στον αυχένα σας» αναφέρει η Nadia Alibhai.
Αυτό που πρέπει να κάνουν οι ασθενείς που θέλουν να απαλλαγούν από την καμπούρα είναι άσκηση που ενισχύει τους μύες και βελτιώνει την ευλυγισία. Έτσι μπορεί να διορθωθεί η ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης και παράλληλα να μειωθεί ο πόνος.
Ασκήσεις για τη βελτίωση της καμπούρας
Ακολουθούν οι συμβουλές που δίνει η Nadia Alibhai σε όσους έχουν κύφωση και υποφέρουν από τη στάση του σώματός τους. Σύμφωνα με την ίδια, είναι καλό οι ασθενείς να κάνουν αυτές τις ασκήσεις 4-5 φορές την εβδομάδα για να δουν μία ορατή διαφορά στην καμπούρα του αυχένα.
1. Η άσκηση Pec Stretch
Αν έχετε καμπούρα στον αυχένα, είναι πολύ πιθανό οι ραχιαίοι σας να είναι εξαιρετικά σφιχτοί. Για να τους τεντώσετε κάντε αυτό:
- Τοποθετήστε τα χέρια σας σε κάθε πλευρά του πλαισίου της πόρτας, σχηματίζοντας γωνία 90 μοιρών με κάθε χέρι.
- Σκύψτε προς τα μέσα. Αυτό μπορεί να σας φανεί ασυνήθιστο στην αρχή – αλλά θα νιώσετε ένα τέντωμα. Όταν το κάνετε, αναπνεύστε μέσα σε αυτό – επιτρέποντας στους μυς σας να χαλαρώσουν.
- Αν αυτή η διάταση σας φαίνεται πολύ εύκολη, πάρτε τα χέρια σας ψηλότερα πάνω από τις 90 μοίρες και κάντε ξανά τη διάταση.
2. Η διάταση της άνω πλάτης
Μια καμπούρα στον αυχένα μπορεί επίσης να σηματοδοτεί μια πρόσθετη πίεση στο άνω μέρος της πλάτης σας, καθώς προσπαθεί να αντισταθμίσει τους αδύναμους μύες γύρω του.
Κάντε αυτή τη διάταση του άνω μέρους της πλάτης για να ανακουφιστείτε:
- Τοποθετήστε τα χέρια σας επίπεδα σε ένα τραπέζι ή σε έναν πάγκο εργασίας της κουζίνας.
- Κάντε ένα βήμα προς τα πίσω έτσι ώστε τα χέρια σας να είναι τεντωμένα.
- Τώρα ρίξτε το κεφάλι και τον κορμό σας προς τα κάτω ανάμεσα στα χέρια σας.
- Κρατώντας τον αυχένα σας ουδέτερο, βυθιστείτε στη διάταση, αλλά προσπαθήστε να μην αφήσετε το κεφάλι σας να πέσει καθώς κάνετε αυτή τη διάταση.
3. Το τέντωμα του πηγουνιού
Αυτή η διάταση είναι εξαιρετική για τη βελτίωση της στάσης του σώματός σας, καθώς φέρνει τη στάση του κεφαλιού σας προς τα εμπρός πίσω στη φυσική σας ευθυγράμμιση, μειώνει την καταπόνηση του αυχένα και βοηθά στην ανάπτυξη των μυών του πίσω μέρους του αυχένα σας.
- Καθίστε ή σταθείτε αναπαυτικά και τραβήξτε το πηγούνι σας ίσια προς τα πίσω προς τον αυχένα σας, κρατώντας το για 10-20 δευτερόλεπτα.
- Μόλις αυτό σας φανεί εύκολο, μπορείτε να προσθέσετε αντίσταση τοποθετώντας το χέρι σας πίσω από το κεφάλι σας.
Με τις παρακάτω ασκήσεις, μπορείτε να αποτρέψετε την καμπούρα του αυχένα:
1. Στάση Γάτα/Αγελάδα
Η στάση αυτή αυξάνει την ευελιξία στον αυχένα, τους ώμους και τη σπονδυλική στήλη, ενώ παράλληλα απελευθερώνει την ένταση από τον αυχένα και το πάνω μέρος της πλάτης.
- Γονάτισε στο πάτωμα και βάλε τα χέρια σου στο πάτωμα μπροστά σου, έτσι ώστε τα χέρια σου να είναι στο πλάτος των ώμων σου και τα γόνατά σου ακριβώς κάτω από τους γοφούς σου.
- Εισπνεύστε βαθιά ενώ καμπυλώνετε το κάτω μέρος της πλάτης σας και φέρνετε το κεφάλι σας προς τα πάνω, γέρνοντας τη λεκάνη σας προς τα πάνω σαν «αγελάδα».
- Εκπνεύστε βαθιά και φέρτε την κοιλιά σας προς τα μέσα, καμπυλώνοντας τη σπονδυλική σας στήλη και κατεβάζοντας το κεφάλι και τη λεκάνη σας σαν «γάτα».
- Επαναλάβετε αρκετές φορές.
2. Στάση Κόμπρα
Η κόμπρα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσετε τη στάση της σπονδυλικής στήλης και την ευλυγισία. Επίσης, τεντώνει τον αυχένα και το μπροστινό μέρος του κορμού σας.
- Ξαπλώστε μπρούμυτα. Χωρίστε τα πόδια σας έτσι ώστε να είναι στο πλάτος των γοφών.
- Λυγίστε τους αγκώνες σας και τοποθετήστε τα χέρια σας στο πάτωμα δίπλα στα πλευρά σας, στοιβάζοντας τον καρπό και τον αγκώνα σας σαν να κάνετε push-up.
- Εισπνεύστε και σηκώστε το στήθος από το πάτωμα και τεντώστε τα χέρια σας ώστε να είναι ίσια.