Site icon Όλο Υγεία

Κρυώνετε και παίρνετε βάρος; Μπορεί να είναι σημάδια «αόρατης» ασθένειας

κρύο, βάρος

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορεί μερικές φορές να φαίνεται αδύνατο να ζεσταθούμε, ό,τι κι αν δοκιμάσουμε. Αυτή την περίοδο, επίσης, τείνουμε να τρώμε περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε θερμίδες, κάτι που αναπόφευκτα μας κάνει να παίρνουμε βάρος.

Τι μπορεί να σημαίνουν αυτά τα σημάδια; Μπορεί να είναι κοινές παρενέργειες της γήρανσης, καθώς ο μεταβολισμός μπορεί να επιβραδύνεται και η λέπτυνση του δέρματος μπορεί να δυσκολέψει τη διατήρηση της θερμότητας.

Αλλά τόσο η αύξηση του σωματικού βάρους όσο και η συνεχής αίσθηση κρύου είναι συμπτώματα μιας «αόρατης» ασθένειας που μπορεί να παραμείνει αδιάγνωστη για χρόνια.

Σύμφωνα με το NHS, αυτά είναι δύο κλασικά συμπτώματα ενός υπολειτουργικού θυρεοειδούς -κατάστασης γνωστής και ως υποθυρεοειδισμός.

Τι είναι ο θυρεοειδής αδένας

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας μικρός αδένας που βρίσκεται στο λαιμό, ακριβώς μπροστά από την τραχεία. Μία από τις κύριες δουλειές του είναι να δημιουργεί τις ορμόνες που βοηθούν στη ρύθμιση του μεταβολισμού του σώματος, που είναι η διαδικασία μετατροπής της τροφής σε ενέργεια.

Υποθυρεοειδισμός: Συπτώματα

Ένας υπολειτουργικός θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετές ορμόνες. Τα πιο κοινά σημάδια υπολειτουργίας του θυρεοειδούς είναι:

τα οποία μπορούν εύκολα να αγνοηθούν ή να μπερδευτούν με άλλα προβλήματα.

«Πολλά συμπτώματα ενός υπολειτουργικού θυρεοειδούς (υποθυρεοειδισμός) είναι ίδια με εκείνα άλλων καταστάσεων, επομένως μπορεί εύκολα να συγχέονται με κάτι άλλο. Τα συμπτώματα συνήθως αναπτύσσονται αργά και μπορεί να μην συνειδητοποιήσετε ότι έχετε ιατρικό πρόβλημα για αρκετά χρόνια», αναφέρει το NHS και εξηγεί:

«Για παράδειγμα, εάν είστε σε μια ηλικία που μπορεί να περιμένετε την εμμηνόπαυση, μπορεί να νομίζετε ότι έχετε μπει στην εμμηνόπαυση και όχι ότι έχετε υπολειτουργικό θυρεοειδή».

Μεγάλες καθυστερήσεις στη διάγνωση του υποθυρεοειδισμού

Στην πραγματικότητα, τα συμπτώματα θα μπορούσαν εύκολα να αγνοηθούν για χρόνια. Μια μελέτη που επικεντρώθηκε σε 1.200 ασθενείς, από το Πανεπιστήμιο του Aberdeen, διαπίστωσε ότι χρειάζονται κατά μέσο όρο τεσσεράμισι χρόνια για να διαγνωστούν οι παθήσεις του θυρεοειδούς. Και αυτό είναι σημαντικά περισσότερο για ασθενείς με υποθυρεοειδισμό, είπαν οι ερευνητές.

Μιλώντας σε μια πανεπιστημιακή δημοσίευση, μια ασθενής με θυρεοειδή, η 48χρονη Natalie Guy από το Bournemouth, είπε:

«Κοιτάζοντας πίσω, για περισσότερο από μια δεκαετία είχα κλασικά συμπτώματα θυρεοειδούς όπως αύξηση βάρους, πεπτικά προβλήματα, πρησμένο πρόσωπο, ομίχλη εγκεφάλου, ορμονικά προβλήματα και βαριές περιόδους που αγνοήθηκαν αδικαιολόγητα με χειριστικά σχόλια όπως “τρώγε περισσότερα λαχανικά”, “ασχολήσου με το τζόκινγκ”, “είναι τεμπελιά”, “όλα είναι στο κεφάλι σου” από τον τότε γιατρό μου και από έναν σύμβουλο.

Ελπίζω ότι αυτή η σημαντική έρευνα για τον αντίκτυπο της νόσου του θυρεοειδούς, την επίδρασή της στην ευημερία και τον οικονομικό αντίκτυπό της είναι μέρος της αρχής για την αλλαγή. Αυτή η έλλειψη διάγνωσης και έγκαιρης θεραπείας επηρεάζει την κοινωνική και οικονομική ευημερία του ατόμου και της κοινωνίας».

Άλλα συμπτώματα υποθυρεοειδισμού

Άλλα συμπτώματα ενός υπολειτουργικού θυρεοειδούς περιλαμβάνουν:

Αν και ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να επηρεάσει τους άνδρες, είναι πολύ πιο συχνός στις γυναίκες. Εάν εμφανίσετε οποιαδήποτε ανεξήγητα συμπτώματα, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version