Site icon Όλο Υγεία

Κρυολόγημα: Πώς το καταπολεμά κορυφαίος γιατρός χωρίς φάρμακα

γιατρός

Φωτογραφία από Karolina Grabowska: https://www.pexels.com/el-gr/photo/4084646/

Οι θερμοκρασίες πέφτουν και τα μικρόβια εξαπλώνονται, πράγμα που σημαίνει ότι όλοι αναζητούν τρόπους να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα και να καταπολεμήσουν το φτέρνισμα και τον βήχα. Ο γιατρός αυτός τον βρήκε!

Ενώ τα φάρμακα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή είναι ένας κοινός τρόπος αντιμετώπισης του κρυολογήματος, πρόσφατα η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠα διαπίστωσε ότι ένα βασικό συστατικό που βρίσκεται σε πολλά από τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (OTC) για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της αλλεργίας δεν είναι τόσο αποτελεσματικό στην εξάλειψη της ρινικής συμφόρησης.

«Γενικά προσπαθώ να αποφύγω τη λήψη των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, αν μπορώ», λέει ο Δρ. John Mafi, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Τμήμα Γενικής Εσωτερικής Ιατρικής και Έρευνας Υπηρεσιών Υγείας στο David Geffen School of Medicine στο UCLA.

«Η μεγαλύτερη προσοχή μου επικεντρώνεται στην πρόληψη, οπότε προσπαθώ πραγματικά, προσωπικά, να ασκούμαι, να τρώω πολύ υγιεινά, να κοιμάμαι πολύ, να διαχειρίζομαι το άγχος και να αποφεύγω το υπερβολικό αλκοόλ. Έτσι, μπορώ να παραμείνω δυνατός και υγιής», λέει η Mafi στο CNBC Make It.

Ωστόσο, υπάρχουν στιγμές που ο Mafi αρρωσταίνει παρά τις προσπάθειές του. Εκείνες τις στιγμές, στρέφεται σε δύο πράγματα πριν αγοράσει φάρμακα:

2 είδη που διαθέτει ο γιατρός την εποχή κρυολογήματος και γρίπης:

1. Μέλι

Για χρόνια, οι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι η κατανάλωση μελιού, ειδικά αγνού τοπικού μελιού, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσετε τις εποχιακές αλλεργίες. Αποδεικνύεται ότι το μέλι μπορεί επίσης να είναι ένας ευεργετικός τρόπος για την άμβλυνση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος.

Όταν οι λοιμώξεις του αναπνευστικού αρχίζουν να κυκλοφορούν και να μεταδίδονται με ταχύτερους ρυθμούς, ο Mafi έχει πάντα μέλι στο ντουλάπι του το οποίο συνδυάζει με λίγο ζεστό τσάι. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε το 2021 στο British Medical Journal, «το μέλι ήταν αποτελεσματικό στη μείωση της διάρκειας και της σοβαρότητας των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος, ιδιαίτερα σε συμπτώματα, όπως ο πονόλαιμος», λέει. Χρησιμοποιώ μέλι για το κοινό κρυολόγημα και είναι απολύτως ασφαλές, προσθέτει.

Η ανασκόπηση διαπίστωσε ότι το μέλι μπορεί να είναι ακόμη πιο αποτελεσματικό από τη συνηθισμένη θεραπεία για τη μείωση των συμπτωμάτων των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. «Το μέλι είναι φθηνό, άμεσα διαθέσιμο και ουσιαστικά δεν έχει παρενέργειες και οι γιατροί μπορούν να το συστήσουν ως κατάλληλη εναλλακτική λύση στα αντιβιοτικά», σύμφωνα με τους ερευνητές της μελέτης.

«Το μέλι έχει γνωστές αντιμικροβιακές ιδιότητες που χρησιμοποιούνται στην ιατρική εδώ και χιλιάδες χρόνια», λέει ο Mafi. «Χρησιμοποιώ μέλι για το κοινό κρυολόγημα και είναι απολύτως ασφαλές».

Το μέλι φάνηκε αποτελεσματικό στη μείωση της διάρκειας και της σοβαρότητας των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος,

Η Mafi προειδοποιεί ότι το μέλι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται, ειδικά σε ακατέργαστη μορφή, για τη θεραπεία του κρυολογήματος στα μωρά, επειδή μπορεί να προκαλέσει αλλαντίαση, μια σπάνια αλλά απειλητική για τη ζωή κατάσταση η οποία επιτίθεται στο νευρικό σύστημα του σώματος. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής δεν συνιστά να δίνεται μέλι σε παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους.

Για τα άτομα που ζουν με διαβήτη, ο Mafi προτείνει να προσέχουν την πρόσληψη ζάχαρης όταν χρησιμοποιούν μέλι. Και οι άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στις μέλισσες και τις σφήκες θα πρέπει επίσης να είναι προσεκτικοί, όταν τρώνε μέλι, δήλωσε στο CNBC τον Απρίλιο ο Δρ Timothy Wong, πιστοποιημένος γιατρός οικογενειακής ιατρικής.

2. Σκόρδο

Πιθανότατα χρησιμοποιείτε το σκόρδο για να δώσετε γεύση τα γεύματά σας, αλλά δεν είναι το μόνο καλό που μπορεί να κάνει το σκόρδο για σας. Κατά τη διάρκεια της εποχής του κρυολογήματος και της γρίπης, ο Mafi εφοδιάζεται με σκόρδο για να ανακουφιστεί από τα συμπτώματα του κρυολογήματος.

«Υπάρχουν λίγα στοιχεία ότι το σκόρδο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της σοβαρότητας και της διάρκειας του κοινού κρυολογήματος», λέει ο Mafi.

Μια συστηματική ανασκόπηση του 2014 που δημοσιεύθηκε στη Cochrane Database of Systematic Reviews περιελάμβανε μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή όπου 146 άτομα κατευθύνθηκαν από τους ειδικούς είτε να λάβουν ένα συμπλήρωμα σκόρδου είτε ένα εικονικό φάρμακο για 12 εβδομάδες.

Στο τέλος του πειράματος, η ομάδα που έλαβε τα συμπληρώματα σκόρδου είχε περίπου 60% χαμηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσει κρυολόγημα από την ομάδα που δεν έλαβε τα συμπληρώματα. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν βρήκαν σημαντική διαφορά στον χρόνο ανάρρωσης από τα κρυολογήματα μεταξύ των δύο ομάδων. Το μόνο κακό με το σκόρδο είναι ότι θα έχετε κακή αναπνοή.

Μια άλλη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή που δημοσιεύτηκε το 2016 στο Journal of Nutrition ανακάλυψε ότι τα άτομα που έτρωγαν 2,56 γραμμάρια παλαιωμένο σκόρδο για 90 ημέρες κατά την περίοδο του κρυολογήματος και της γρίπης είχαν μικρότερης διάρκειας και λιγότερο σοβαρό κρυολόγημα σε σχέση με εκείνους που δεν το έκαναν.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά <a href="https://www.vita.gr/">Vita</a>, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες <a href="https://tv.pathfinder.gr/">pathfinder.gr</a>, <a href="https://dailypharmanews.gr/">dailypharmanews.gr</a>, liveit.gr, <a href="https://www.worldsecrets.gr/">worldsecrets.gr</a>, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Exit mobile version