Site icon Όλο Υγεία

Κρύο: Μυστικά από τους κατοίκους του πιο κρύου χωριού του κόσμου για να προφυλαχτούμε

κρύο

Αν έχετε ευαισθησία στο κρύο σίγουρα δεν Θα αντέχατε να μένετε εκεί. Γνωρίστε το πιο κρύο χωριό του κόσμου και ανακαλύψτε τα μυστικά που εφαρμόζουν οι κάτοικοί του για να προστατευτούν.

Ακόμη και το θερμόμετρο σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Σιβηρίας γνωστό ως το πιο κρύο κατοικημένο μέρος στη γη κάθε χειμώνα κοντεύει να παγώσει καθώς οι θερμοκρασίες γίνονται απίστευτα χαμηλές αυτή την περίοδο.

Το πιο κρύο χωριό στον κόσμο είναι το Oymyakon, το οποίο γεωγραφικά βρίσκεται στη Σιβηρία. Η θερμοκρασία στη συγκεκριμένη περιοχή έχει έχει αγγίξει μέχρι τους 72 βαθμούς Κέλσιου υπό του μηδενός!

Παρόλα αυτά η θερμοκρασία αυτή είναι πιο υψηλή σε σχέση με τη χαμηλότερη που έχει καταγραφεί στον πλανήτη και η οποία έφθασε τους -94.7C και καταγράφηκε από έναν δορυφόρο της NASA στην ανατολική Ανταρκτική το 2013.

Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και η διάρκεια της ημέρας εκεί κυμαίνεται από τρεις ώρες το Δεκέμβριο έως 21 ώρες το καλοκαίρι, ενώ υπάρχει ένα και μοναδικό σχολείο. Η θερμοκρασία φθάνει κατά μέσο όρο τους -50C τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο που είναι οι πιο παγωμένοι μήνες.

Το 2016, ο φωτογράφος, Amos Chapple, πέρασε κάποιο χειμώνα γύρω στις πέντε εβδομάδες στο συγκεκριμένο χωρίο για τις ανάγκες της δουλειάς του. Χαρακτήρισε το περιβάλλον διαβίωσης ως “εξαντλητικό”. “Θυμάμαι ότι αισθάνθηκα πολύ έντονο κρύο. Μερικές φορές το σάλιο μου πάγωνε τόσο πολύ που το ένιωθα σαν βελόνες που τρύπησαν τα χείλη μου.

Τα μυστικά μακροζωίας και επιβίωσης των κατοίκων

Οι κάτοικοι του χωριού βέβαια, που φθάνουν γύρω στους 500 σε αριθμό, έχουν συνηθίσει το κρύο και γνωρίζουν καλά πως να επιβιώνουν σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες, αφού έχουν μάθει όλα όσα πρέπει να κάνουν για να ζεσταθούν.

Παρά το κρύο, όλες οι δραστηριότητες των 500 ατόμων συνεχίζονται πολύ κανονικά. Το πιο εκπληκτικό είναι ότι οι άνθρωποι εκεί ζουν πολύ περισσότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Το μέσο προσδόκιμο ζωής των κατοίκων του Oymyakon είναι τα 100, ακόμη μερικοί άνθρωποι ζουν μέχρι 120 ετών.

Σύμφωνα με έρευνες, χάρη στην προσαρμογή στις δύσκολες καιρικές συνθήκες, οι άνθρωποι στο χωριό αυτό έχουν πιο υγιή και ανθεκτικό οργανισμό. Επιπλέον, το σκληρό κλίμα καθιστά αδύνατο στα παθογόνα μικρόβια να πολλαπλασιαστούν και να αναπτυχθούν, δημιουργώντας ένα ασφαλές περιβάλλον διαβίωσης για τους κατοίκους. Ωστόσο, αυτό το πλεονέκτημα είναι παράλληλα και ένα μειονέκτημα, καθώς το Oymyakon είναι ένα ακατάλληλο μέρος για να γεννήσει κάποια γυναίκα, επομένως το ποσοστό γεννήσεων είναι πολύ χαμηλό.

Σε ένα βιβλίο που δημοσιεύτηκε το 2021, ο αθλητής Wim Hof, 61 ετών, υποστηρίζει επίσης ότι ο καθένας μπορεί να γίνει δυνατότερος, υγιέστερος και πιο ευτυχισμένος μέσα από το κρύο, να αναπνέει σωστά και να σκέφτεται πιο καθαρά. Έτσι, μπορεί κανείς να ξεπεράσει τις προκλήσεις της ζωής. Ο αθλητής φημίζεται για το ότι μπορεί να αθλείται σε κρύο καιρό και κατέχει το ρεκόρ στο να τρέχει ξυπόλητος μαραθώνιο στο χιόνι.

Όταν ζουν στο κρύο, οι άνθρωποι χρειάζονται ισχυρή θέληση και συγκέντρωση για να καταπολεμήσουν το κρύο. Επιπλέον, η σφοδρότητα του καιρού βοηθά επίσης το σώμα να παράγει ουσίες που ενισχύουν τη διάθεση, να ρυθμίζει την ποσότητα της ορμόνης του στρες (κορτιζόλη), έτσι ώστε οι άνθρωποι να γίνονται πιο ανθεκτικοί. .

Μακριά από εργοστάσια, σκόνη και αυτοκίνητα το χωριό Oymyakon διατηρεί ακόμα τα παρθένα χαρακτηριστικά του, ανήκοντας πραγματικά στη φύση. Ο καθαρός αέρας είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει άμεσα την υγεία και την ζωτικότητα των κατοίκων.  Εκμεταλλευόμενοι πλήρως αυτό το πλεονέκτημα, οι άνθρωποι στο Oymyakon είναι πιθανό να ζήσουν περισσότερο από αλλού.

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο (ΗΠΑ) διαπίστωσε ότι η ζωή σε μια περιοχή με καθαρό αέρα μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ζήσουν 5 χρόνια περισσότερο από τις μολυσμένες περιοχές. Μια άλλη μελέτη του 2023 έδειξε ότι από την άλλη πλευρά η μόλυνση μπορεί να στερήσει έως 5 χρόνια ζωής στους κατοίκους περιοχών με υψηλή ρύπανση.

Πως αντιμετωπίζουν το κρύο:

Χρήσιμες συμβουλές

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά <a href="https://www.vita.gr/">Vita</a>, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες <a href="https://tv.pathfinder.gr/">pathfinder.gr</a>, <a href="https://dailypharmanews.gr/">dailypharmanews.gr</a>, liveit.gr, <a href="https://www.worldsecrets.gr/">worldsecrets.gr</a>, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Exit mobile version