Site icon Όλο Υγεία

Που κρύβεται το μυστικό για τη θεραπεία της αλωπεκίας;

κρεατοελιές

Στις τριχούλες που φυτρώνουν στις κρεατοελιές του δέρματός μας ίσως να κρύβεται το μυστικό για τη θεραπεία της αλωπεκίας.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στις τρίχες στις κρεατοελιές και υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία νέων αποτελεσματικότερων θεραπειών για τη φαλάκρα, με τη μέθοδο του micro-needling στο τριχωτό της κεφαλής. Στόχος τους είναι να ξεκινήσουν άμεσα τις κλινικές δοκιμές, την περίοδο του φετινού καλοκαιριού. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η νέα θεραπεία θα εφαρμόζεται όπως το Botox στο τριχωτό της κεφαλής.

Η τεχνική του micro-needling

Σκοπός του micro-needling δεν είναι η διάνοιξη περιοχών επιδερμικά, αλλά η διάνοιξη διόδου σε βάθος, ώστε να διεισδύσει εκεί το μείγμα των ευεργετικών ουσιών. Αυτό κατ’ επέκταση σημαίνει μειωμένη αίσθηση του πόνου, αλλά και της ερυθρότητας του δέρματος. Το βασικότερο χαρακτηριστικό του micro-needling είναι η πρόκληση μεγαλύτερου τραυματισμού της επιδερμίδας.

Με αυτό τον τρόπο, ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται πιο γρήγορα ότι πρέπει να αντιμετωπίσει τη «βλάβη» που υφίσταται και έτσι, παράγει κολλαγόνο και ελαστίνη που οδηγούν στην ανάπλαση των επιθυμητών περιοχών.  Συνεπώς, στόχος είναι η επιτάχυνση της κολλαγονογένεσης.

οι κρεατοελιές κρύβουν τη θεραπεία

Οι δοκιμές ξεκινούν το καλοκαίρι

Ο ειδικός Maksim Plikus από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας δηλώνει χαρακτηριστικά: “Η φύση τα έχει όλα. Μια πρώτη δοκιμή αυτής της προσέγγισης που μοιάζει με Botox πρόκειται να ξεκινήσει αυτό το καλοκαίρι. Ορισμένες κρεατοελιές είναι, τολμώ να πω, σχεδόν υπερβολικά καλές στο να αναπτύσσουν τρίχες”. Αλλά πρώτα, αυτή η νέα τεχνική κατά της φαλάκρας – η οποία έχει ήδη δοκιμαστεί σε ποντίκια – πρέπει να αποδειχθεί επιτυχής σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους,

Σύμφωνα με νέα έρευνα, υπάρχει μία μη κολλαγονούχα ουσία που κάνει τις κρεατοελιές στο δέρμα μας να υπερπαράγουν τρίχες. Και οι ερευνητές, που ανακάλυψαν το δυναμικό της τριχοφυΐας, πιστεύουν ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της τριχόπτωσης που σχετίζεται με την ηλικία. “Δεν χρειάζεται στην πραγματικότητα να εφεύρει κανείς νέα μόρια”, δήλωσε ο Maksim Plikus.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, ο Pliku και οι συνάδελφοί του αποκάλυψαν ότι η οστεοποντίνη – μία γλυκοπρωτεΐνη  που δεν έχει συνδεθεί προηγουμένως για την ανάπτυξη μαλλιών  – είναι πολύ ενεργή στο δέρμα του τριχωτού της κεφαλής.

Ο Pliku πιστεύει ότι αυτή η πρωτεΐνη θα μπορούσε να εισαχθεί με βελόνα στο τριχωτό της κεφαλής των ανδρών με αλωπεκία αλλά και γυναικών με προβλήματα απώλειας μαλλιών για να ενεργοποιήσει  ξανά τους θύλακες τρίχας που έχουν αδρανοποιηθεί, σε μια σχεδόν ανώδυνη διαδικασία που μοιάζει με το Botox.

Είναι η οστεοποντίνη η λύση;

Ο Plikus δήλωσε ότι γνωρίζει ότι πολλοί άνθρωποι είναι κάπως “ενοχλημένοι” από τις τριχωτές κρεατοελιές τους. Ίσως τις βγάζουν ή τις ξυρίζουν. Ο Plikus πιστεύει ότι με την έγχυση οστεοποντίνης γύρω από τους παλιούς θύλακες που έχουν σταματήσει να παράγουν τρίχες, τα αδρανή βλαστικά κύτταρα θα μπορούσαν να επανενεργοποιηθούν, αναγεννώντας τις κενά που αναπτύσσονται στο κεφάλι με την ηλικία.

Η οστεοποντίνη δεν είναι το μόνο που απαιτείται για να σκουρύνει η χρωστική ουσία του δέρματος και να μετατραπεί σε ελιά, οπότε δεν ανησυχούν οι ειδικοί για το ενδεχόμενο το τριχωτό της κεφαλής των ασθενών που υποβάλλονται σε θεραπεία να γίνει μία περιοχή με ελιές.

Όπως ανέφερε ο εμπνευστής αυτής της δοκιμής, Maksim Plikus, οποιαδήποτε “χαρακτηριστικά της τρίχας” στο κεφάλι ενός ατόμου – όπως το φυσικό χρώμα ή η υφή της – θα πρέπει να διατηρηθούν, επειδή αυτές οι “ιδιότητες είναι κωδικοποιημένες μέσα στον θύλακα”. Θα μεγαλώσουν όπως τα θυμάστε όταν ήσασταν 18 ετών, δεν θα μεγαλώσουν όπως οι πυκνές, συρμάτινες τρίχες της μασχάλης”, είπε.

Με πληροφορίες από Insider.com

Σοφία Λαλιωτίτη
Σοφία Λαλιωτίτη

Η Σοφία Λαλιωτίτη έχει καλύψει το ιατρικό ρεπορτάζ σε έντυπα μέσα και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες. Πιστεύει ότι ο ρόλος του δημοσιογράφου, στη σύγχρονη εποχή με τα social media, δεν είναι να "προσανατολίζει" και να “προτείνει συμπεράσματα”, αλλά να παρακινεί τους αναγνώστες να μάθουν περισσότερα από τις ίδιες του τις πηγές, ειδήσεων και γνώσεων. Κατά κάποιον τρόπο ο σημερινός δημοσιογράφος ελάχιστα διαφέρει από μία μηχανή αναζήτησης.

Exit mobile version