Τι είναι η κρεατινίνη και τι αυξάνει τα επίπεδα της, ποια είναι τα συμπτώματα της υψηλής κρεατινίνης, πότε πρέπει να ανησυχήσουμε και τι επιλογές θεραπείας έχουμε στη διάθεση μας.
Η κρεατινίνη είναι υποπροϊόν της φυσιολογικής μυϊκής λειτουργίας. Είναι ένας μεταβολίτης της φωσφορικής κρεατίνης, την οποία οι μύες χρησιμοποιούν ως πηγή ενέργειας. Όσο μεγαλύτερη είναι η μυϊκή μάζα κάποιου, τόσο υψηλότερα και τα επίπεδα κρεατινίνης του. Για το λόγο αυτό, οι άνδρες τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα από τις γυναίκες.
Ο κύριος τρόπος με τον οποίο ένα υγιές σώμα αφαιρεί την κρεατινίνη από το αίμα είναι με διήθηση μέσω των νεφρών και στη συνέχεια απέκκριση στα ούρα. Τα υψηλά επίπεδα μπορεί να υποδηλώνουν προβλήματα με τα νεφρά.
Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές της κρεατινίνης
Τα υψηλά επίπεδα κρεατινίνης μπορεί να υποδεικνύουν μια σειρά υποκείμενων παθήσεων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της νεφρικής λοίμωξης και της νεφρικής ανεπάρκειας.
Σε γενικές γραμμές, τα επίπεδα κρεατινίνης θεωρούνται υψηλά:
- Στους άντρες: πάνω από 1,2 χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο (mg/dl)
- Στις γυναίκες: 1,0 mg/dl για τις γυναίκες.
Ωστόσο, τα επίπεδα κρεατινίνης που οι ειδικοί θεωρούν φυσιολογικά μπορεί να διαφέρουν μεταξύ διαφορετικών νοσοκομείων και εργαστηρίων.
Σύμφωνα με το British Medical Journal, το συνηθισμένο εύρος αναφοράς για την κρεατινίνη ορού είναι:
- Στους άντρες: 60–110 μικρογραμμομόρια ανά λίτρο (mcmol/l), ή 0,7–1,2 χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο (mg/dl), Στις γυναίκες: 45–90 mcmol/l ( 0,5–1,0 mg/dl).
Εάν η κρεατινίνη είναι πάνω από αυτά τα επίπεδα, οι γιατροί μπορεί να τη θεωρήσουν υψηλή. Ωστόσο, η απόφασή τους θα εξαρτηθεί από τη μυϊκή μάζα κάποιου και ορισμένους άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο και τα επίπεδα ενυδάτωσης.
Ποιες είναι οι αιτίες των υψηλών επιπέδων κρεατινίνης
Τα υψηλά επίπεδα κρεατινίνης συνήθως δείχνουν ότι τα νεφρά δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε. Οι πιθανές αιτίες αυτής της δυσλειτουργίας περιλαμβάνουν:
- λοίμωξη των νεφρών
- σπειραματονεφρίτιδα, η οποία είναι φλεγμονή των δομών των νεφρών που φιλτράρουν το αίμα
- πέτρες στα νεφρά που φράζουν το ουροποιητικό σύστημα
- νεφρική ανεπάρκεια
Εκτός της νεφρικής λειτουργίας, αρκετοί άλλοι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν προσωρινά τα επίπεδα κρεατινίνης πάνω από το φυσιολογικό. Αυτά περιλαμβάνουν την εγκυμοσύνη, την αφυδάτωση και την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων πρωτεΐνης -είτε μέσω πηγών τροφίμων είτε μέσω συμπληρωμάτων διατροφής.
Η άσκηση υψηλής έντασης μπορεί επίσης να αυξήσει ορισμένους βιοδείκτες αίματος, συμπεριλαμβανομένης της κρεατινίνης.
Επίσης, ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν προσωρινή αύξηση των επιπέδων κρεατινίνης ορού ή να βλάψουν τα νεφρά. Και κάποιες παθήσεις μπορεί επίσης να βλάψουν αυτά τα όργανα, οδηγώντας σε αυξημένα επίπεδα κρεατινίνης. Αυτές οι προϋποθέσεις περιλαμβάνουν:
- διαβήτης
- υψηλή αρτηριακή πίεση
- καρδιακή ασθένεια
Νόσοι και συμπτώματα υψηλών επιπέδων κρεατινίνης
Τα άτομα με υψηλά επίπεδα κρεατινίνης μπορεί να εμφανίσουν διαφορετικά συμπτώματα, ανάλογα με την αιτία.
1. Η τοξικότητα των φαρμάκων
Τα αντιβιοτικά, τα καρδιαγγειακά φάρμακα, τα διουρητικά και ορισμένα άλλα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στα νεφρά και να επηρεάσουν την καλή λειτουργία τους.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- κατακράτηση υγρών
- αίσθημα αδυναμίας ή κούρασης
- σύγχυση
- ναυτία
- δυσκολία στην αναπνοή
- ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός
- πόνος στο στήθος
2. Η λοίμωξη των νεφρών (πυελονεφρίτιδα)
Μια μη θεραπευμένη νεφρική λοίμωξη μπορεί να βλάψει τα νεφρά και, σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει ακόμη και νεφρική ανεπάρκεια.
Οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν τα ακόλουθα συμπτώματα:
- πυρετός ή ρίγη
- πόνος στην πλάτη, στο πλάι ή στη βουβωνική χώρα
- θολά, σκοτεινά, αιματηρά ή δύσοσμα ούρα
- συχνή, επώδυνη ούρηση
- ναυτία και έμετος
3. Η σπειραματονεφρίτιδα
Ο λύκος, το σύνδρομο Goodpasture και οι λοιμώξεις μπορούν να προκαλέσουν σπειραματονεφρίτιδα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη και νεφρική ανεπάρκεια.
Τα πιθανά συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- υψηλή πίεση του αίματος
- μειωμένη παραγωγή ούρων
- πόνος στα πλευρά
- αίμα ή πρωτεΐνη στα ούρα
- αφρώδη ούρα λόγω των υψηλών επιπέδων πρωτεΐνης
- πρήξιμο των αστραγάλων και του προσώπου
4. Ο διαβήτης
Σε άτομα με διαβήτη, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να γίνουν πολύ υψηλά, οδηγώντας σε προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της νεφρικής νόσου.
Τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 1 μπορεί να αναπτυχθούν ξαφνικά, αλλά τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2 τείνουν να εμφανίζονται πιο σταδιακά.
Και στους δύο τύπους διαβήτη, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
- αυξημένη δίψα και όρεξη
- συχνουρία
- κούραση
- θολή όραση
- αργή επούλωση πληγών
- μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα των χεριών και των ποδιών
5. Η υψηλή αρτηριακή πίεση
Οι μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης δείχνουν ότι η δύναμη του αίματος στα τοιχώματα των αρτηριών είναι πολύ υψηλή.
Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία στα νεφρά, επηρεάζοντας τη λειτουργία τους και, στη συνέχεια, προκαλώντας υψηλή κρεατινίνη.
Πολλοί άνθρωποι με υψηλή αρτηριακή πίεση δεν εμφανίζουν συμπτώματα και οι γιατροί μπορεί να εντοπίσουν το πρόβλημα μόνο κατά τη διάρκεια ενός τακτικού ελέγχου υγείας.
6. Η στεφανιαία νόσος
Η αθηροσκλήρωση, η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια και άλλες καταστάσεις που επηρεάζουν την καρδιά μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη λειτουργία των νεφρών. Τα συμπτώματα της στεφανιαίας νόσου εξαρτώνται από τον συγκεκριμένο τύπο αυτής της πάθησης, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν:
- πόνος στο στήθος (στηθάγχη)
- δυσκολία στην αναπνοή
- ναυτία
- κόπωση και αδυναμία
- ακανόνιστος καρδιακός παλμός
- πρήξιμο στα πόδια ή τα πόδια
7. Η απόφραξη του ουροποιητικού συστήματος
Εάν το ουροποιητικό σύστημα μπλοκαριστεί από πέτρες στα νεφρά, όγκους ή διευρυμένο προστάτη, τα ούρα μπορεί να συσσωρευτούν στα νεφρά, οδηγώντας σε υδρονέφρωση.
Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
- πόνος στην πλάτη ή στο πλάι
- ναυτία και έμετος
- επώδυνη ούρηση
- αίμα στα ούρα
- πυρετός
8. Η νεφρική ανεπάρκεια
Νεφρική ανεπάρκεια σημαίνει ότι τα νεφρά έχουν σταματήσει να λειτουργούν. Μπορεί να είναι είτε οξεία, με συμπτώματα που εμφανίζονται γρήγορα, είτε χρόνια, με συμπτώματα να αναπτύσσονται με την πάροδο του χρόνου.
Οι άνθρωποι πρέπει να προσέχουν για αυτά τα συμπτώματα, τα οποία θα μπορούσαν να υποδηλώνουν οξεία νεφρική ανεπάρκεια:
- πρήξιμο στα πόδια και τους αστραγάλους
- πάρα πολλά ή πολύ λίγα ούρα
- αναπνευστικές δυσκολίες
- ναυτία και έμετος
- ακανόνιστος καρδιακός παλμός
- σύγχυση
- αδυναμία
Τα ακόλουθα συμπτώματα μπορεί να υπάρχουν εάν η νεφρική ανεπάρκεια είναι χρόνια:
- δυσκολία στον ύπνο
- φαγούρα
- έλλειψη όρεξης
- κράμπες στους μύες
Θεραπείες για τη μείωση της κρεατινίνης
Η θεραπεία για υψηλά επίπεδα κρεατινίνης εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία. Όταν μια λοίμωξη των νεφρών ευθύνεται για υψηλά επίπεδα κρεατινίνης, η θεραπεία με αντιβιοτικό θα πρέπει να τα επαναφέρει στο φυσιολογικό.
Ομοίως, εάν τα αυξημένα επίπεδα κρεατινίνης οφείλονται σε υψηλή αρτηριακή πίεση, η λήψη φαρμάκων για τη θεραπεία θα πρέπει επίσης να μειώσει τα επίπεδα.
Ανάλογα με την αιτία, οι γιατροί μπορεί επίσης να συστήσουν αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες, όπως η μείωση της πρόσληψης πρωτεΐνης και η αύξηση των διαιτητικών ινών. Τέτοιες προσαρμογές μπορεί να βοηθήσουν κάποιον να διαχειριστεί τα επίπεδα κρεατινίνης.
Ένα άτομο που υποβάλλεται σε τεστ κρεατινίνης θα πρέπει να ενημερώσει τον γιατρό εάν παίρνει φάρμακα, νηστεύει ή ακολουθεί μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες.