Καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου σε νέους ανθρώπους και ένας γνωστός ογκολόγος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, αποκαλύπτοντας παράλληλα το κοινό χαρακτηριστικό που εμφανίζουν οι νέοι σε ηλικία ασθενείς του.
Ο Δρ Nicholas DeVito, ογκολόγος του Πανεπιστημίου Duke της Βόρειας Καρολίνας, υποστήριξε στη Mirror ότι κάθε νέος ασθενής που μπαίνει στην κλινική του είναι κάτω των 45 ετών, ενώ εξέπεμψε SOS για τη διατροφή των νέων.
Ο γνωστός ογκολόγος και οι συνάδελφοί του έχουν παρατηρήσει ένα κοινό στοιχείο μεταξύ των ανθρώπων που περνούν τις πόρτες της κλινικής τα τελευταία χρόνια και εμφανίζουν καρκίνο.
Το κοινό χαρακτηριστικό των νέων που εμφανίζουν καρκίνο
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου σε νέους ανθρώπους οφείλεται στην κακή διατροφή και στο πρόχειρο φαγητό. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν στους νέους να ακολουθούν μία υγιεινή διατροφή και να περιορίσουν την κατανάλωση του γρήγορου και έτοιμου φαγητού, των επεξεργασμένων τροφών που είναι πλούσιες σε επιβλαβή συστατικά.
Μια σειρά από μελέτες έχουν διαπιστώσει τη σύνδεση μεταξύ της διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα (UPFs) και περισσότερων από 30 παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων πολλών τύπων καρκίνου.
Ο ογκολόγος Δρ Nicholas DeVito δήλωσε στο STAT News ότι η προστασία των πολιτών από ουσίες που προκαλούν καρκίνο και άλλες ασθένειες πρέπει να είναι πάνω από όλα. Και οι πολιτικοί πρέπει να πιέσουν τη βιομηχανία τροφίμων να περιορίσουν και να κόψουν τη χρήση καρκινογόνων ουσιών.
Όπως έγινε με τον καπνό, έτσι πρέπει να γίνει και με τα τρόφιμα, λένε οι ειδικοί.
Ο ογκολόγος συνέκρινε την υψηλή κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων με τον καπνό, ο οποίος ρυθμίστηκε μόλις το 2009, χωρίς να υπάρχει καμία ρύθμιση γι’ αυτά τα τρόφιμα. Υποστήριξε επίσης ότι μια συλλογική προσπάθεια από οργανισμούς και εμπειρογνώμονες υγείας θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αγορά επεξεργασμένων τροφίμων και ενδεχομένως να μειώσει τους θανάτους που σχετίζονται με τον καρκίνο.
Οι ιατροί ζητούν να γίνεται περισσότερος έλεγχος στις βιομηχανίες και συμβουλεύουν τους νέους να κόψουν το πρόχειρο φαγητό και τα επεξεργασμένα τρόφιμα.
Τι πρέπει να προσέξουν οι νέοι
Όπως είπε ο ογκολόγος, πρέπει οι νέοι να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές τους στη διατροφή τους και να δίνουν έμφαση στην υγεία τους.
Μάλιστα μελέτες δείχνουν ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν επίσης να αλλάξουν το μικροβίωμα του στομάχου, τη συλλογή των υγιών βακτηρίων στο σώμα μας. Οι τροφές αυτές έχει επίσης αποδειχθεί ότι ερεθίζουν τα εντερικά τοιχώματα και μπορούν να προκαλέσουν χρόνια φλεγμονή, με όλα αυτά να συμβάλλουν σε αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου.
Παγκοσμίως, ο αριθμός των κρουσμάτων καρκίνου στους νέους έχει αυξηθεί κατά 79%, ενώ οι θάνατοι έχουν αυξηθεί κατά 28%.
Οι ΗΠΑ έχουν το έκτο υψηλότερο ποσοστό καρκίνου πρώιμης έναρξης, με 87 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών.
Εκτιμάται επίσης ότι οι διαγνώσεις των καρκίνων πρώιμης έναρξης θα αυξηθούν κατά 31% και οι θάνατοι κατά 21% μέχρι το 2023. Ωστόσο, το 40% των καρκίνων στις ΗΠΑ πιστεύεται ότι προκαλείται από παράγοντες που μπορούν να αλλάξουν, σύμφωνα με μελέτη της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.
Στους παράγοντες που μπορούν να αλλάξουν περιλαμβάνονται η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, η έλλειψη δραστηριότητας και η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το 2023 δημοσιεύθηκε μια μελέτη στο περιοδικό Clinical Nutrition που διαπίστωσε μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης επεξεργασμένων τροφίμων και του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων καρκίνων.