Μέχρι τώρα γνωρίζατε ότι η κορτιζόλη είναι η ορμόνη του «στρες». Τώρα οι ειδικοί τονίζουν ότι θεωρείται και η ορμόνη της γήρανσης! Πώς εξηγείται αυτό και πώς μπορείτε να τη ρυθμίσετε.
Όταν το στρες αυξάνει πάνω από το μέσο όρο για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα επίπεδα της κορτιζόλης στον οργανισμό είναι υψηλά και προκαλούν ανεπιθύμητες ενέργειες, φθείροντας τον οργανισμό.
Η κορτιζόλη είναι μια στεροειδής ορμόνη που παράγεται από το φλοιό των επινεφριδίων. Με τις πολυποίκιλες δράσεις της, βοηθά τον οργανισμό να ανταπεξέρχεται σε καταστάσεις άγχους και στρες.
Τα επίπεδα αυξομειώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αλλά αν είναι διαρκώς σε υψηλά επίπεδα, η κορτιζόλη μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας, από διαβήτη, απώλεια μνήμης, μέχρι και γήρανση.
Όπως αναφέρει στο Gbnews η γνωστή ιατρός Δρ Aarthi Sinha, «Εάν έχετε υπερβολική κορτιζόλη, μπορεί να έχετε υψηλά επίπεδα σακχάρου, θέτοντάς σας σε αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, υψηλής αρτηριακής πίεσης, καθώς και αυξημένου σωματικού βάρους. Μπορεί να αποκτήσετε και κάποια ενοχλητικά χαρακτηριστικά, όπως λίπος γύρω από την κοιλιά, μωβ ραγάδες στο δέρμα και στρογγυλεμένο λαιμό».
Πώς η κορτιζόλη επηρεάζει τη γήρανση
Η υπερβολική κορτιζόλη μπορεί να συσχετιστεί με το στρες και τη γήρανση, καθώς μπορεί να προκαλέσει τη διάσπαση του κολλαγόνου και της ελαστίνης στο δέρμα.
Ένας αγχώδης τρόπος ζωής μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να φαίνονται περίπου 3,5 χρόνια μεγαλύτεροι.
Όπως τονίζει η Δρ Sinha, «Το στρες σας γερνάει και η κορτιζόλη είναι ένας από τους κύριους ενόχους. Εάν τα επίπεδά σας είναι υψηλά ή μη ρυθμισμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα, επηρεάζει το πόσο αίμα ρέει στο δέρμα».
Αυτό, σύμφωνα με την ίδια, θα προκαλέσει τη διάσπαση του κολλαγόνου και της ελαστίνης σας – και χωρίς ρυθμιζόμενη παροχή αίματος οι ορμόνες σας δεν μπορούν να χτίσουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη σας. Το δέρμα σας θα φαίνεται κουρασμένο και χαλαρό.
Μη ρυθμισμένη κορτιζόλη εμφανίζουν και οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση, γεγονός που οδηγεί σε προβλήματα ύπνου και προβλήματα βάρους. Τα υψηλά επίπεδα επηρεάζει ακόμη και τις θεραπείες αντιγήρανσης που θελήσετε να κάνετε.
Μπορεί να χρησιμοποιείτε αντιγηραντικούς ορούς, κρέμες, μπότοξ, fillers και άλλες θεραπείες, αλλά να μην βλέπετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Κι αυτό γιατί έχετε υψηλά επίπεδα της ορμόνης και κάνει ζημιά από μέσα και δεν αφήνει να αφήνει ένα ωραίο αποτέλεσμα απέξω.
Τι μπορείτε να κάνετε για να ρίξετε την ορμόνη της γήρανσης
Υπάρχουν ορισμένοι τρόποι για την καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων της ορμόνης που περιλαμβάνουν απλές βελτιώσεις στον τρόπο ζωής. Και η τακτική άσκηση θα μπορούσε να είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να το κάνετε αυτό.
Σύμφωνα με την Δρ Sinha, «Μπορείτε να βοηθήσετε τα επίπεδα κορτιζόλης σας κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης με ολιστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής, σωστή διατροφή, καλό ύπνο και τακτική άσκηση».
Καλό είναι, σύμφωνα με την ίδια, να βοηθάμε τους ασθενείς να ρίξουν τα επίπεδα της ορμόνης με δύο τρόπους: με έναν εσωτερικό και έναν εξωτερικό τρόπο.
Το εσωτερικό έρχεται πάντα πρώτο, αναφέρει η ιατρός και σας συμβουλεύει να φροντίσετε τη διατροφή σας και την άσκησή σας. Σας συμβουλεύει να κοιμάστε αρκετά και καλά, να μην ξεχνάτε την ενυδάτωση και στη συνέχεια να φροντίζετε για την υγεία του δέρματος εξωτερικά, με διάφορες θεραπείες, κρέμες και ορούς.
Ακολουθώντας αυτές τις αρχές, θα καταφέρετε να ρυθμίσετε τα επίπεδα της κορτιζόλης και να προστατεύσετε τον οργανισμό σας από διάφορες παθήσεις.