Καθώς όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι διαγιγνώσκονται με καρκίνο του παχέος εντέρου, είναι φυσικό να είμαστε νευρικοί για την ασθένεια.
Τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα κάτω των 50 ετών αυξάνονται από τη δεκαετία του 1990, σύμφωνα με τον Δρ. Michael Cecchini, συνδιευθυντή του προγράμματος παχέος εντέρου στο Κέντρο Γαστρεντερικών Καρκίνων και ιατρό ογκολόγο στο Κέντρο Καρκίνου του Yale.
Καρκίνος παχέος εντέρου: Το πρώιμο σύμπτωμα που πενταπλασιάζει τον κίνδυνο στους κάτω των 50 ετών
Ο ακριβής λόγος για τον οποίο τα ποσοστά αυξάνονται είναι άγνωστος. «Οι ειδικοί θεωρούν ότι είναι κάτι που σχετίζεται με τον τρόπο ζωής και το περιβάλλον, αλλά τι ακριβώς είναι αυτό, δεν γνωρίζουμε», είπε ο Δρ, Cecchini μιλώντας στη Huffington Post. Οι ερευνητές διερευνούν τι μπορεί να συμβαίνει, αλλά είναι σημαντικό να παραμένετε σε εγρήγορση, ακόμα κι αν είστε νέοι.
Μέρος αυτού είναι η γνώση των προειδοποιητικών σημαδιών. Και υπάρχει ένα συγκεκριμένο σύμπτωμα που έχει κερδίσει την προσοχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: τα κόπρανα σαν μολύβι.
Όπως εξήγησε μια χρήστρια του TikTok, παρατήρησε ότι τα κόπρανα της ήταν πιο λεπτά από το κανονικό, μαζί με άλλα συμπτώματα όπως η ανεξήγητη απώλεια βάρους και η διάρροια. Σκέφτηκε ότι είχε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, οπότε δεν πήγε στο γιατρό στην αρχή. Όταν τελικά το έκανε, διαγνώστηκε με καρκίνο του παχέος εντέρου σταδίου 4.
@s1oux13 Diagnosed with stage 4 colon cancer at 28. These were my symptoms. #coloncancer #rectalcancer #symptoms #cancer #fyp #stage4 ♬ original sound – Carolina Herrera
Τα στενά κόπρανα μπορεί να είναι σύμπτωμα καρκίνου του παχέος εντέρου
«Οι γιατροί βλέπουν μερικές φορές ασθενείς των οποίων τα κόπρανα είναι πολύ πιο λεπτά ή πάχος και μέγεθος σαν μολύβι, κάτι που είναι μια περιγραφή που έχουν ορισμένοι ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου», είπε ο Δρ. Cecchini. Αυτό τείνει να συμβαίνει εάν υπάρχουν όγκοι κοντά στο άκρο του παχέος εντέρου ή εάν καλύπτουν ολόκληρο το εσωτερικό του παχέος εντέρου, το οποίο κάνει πιο στενά τα κόπρανα που περνούν.
Καρκίνος παχέος εντέρου: Η ώρα που τρώτε μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο
Τα υγιή κόπρανα πρέπει να είναι μακριά και σε σχήμα λουκάνικου, σύμφωνα με το Medical News Today, και να βγαίνουν σαν ένα κομμάτι ή πολλά μικρότερα κομμάτια. Αυτό που είναι πιο ανησυχητικό είναι όταν τα λεπτά κόπρανα είναι μια νέα αλλαγή που είναι επίμονη, είπε ο Δρ. Jeffrey Dueker, γαστρεντερολόγος στο UPMC και αναπληρωτής καθηγητής γαστρεντερολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ.
Σύμφωνα με τον Δρ. Dueker, οποιαδήποτε αισθητή αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου σας θα μπορούσε να είναι πιθανό προειδοποιητικό σημάδι (αλλά, τόνισε, δεν είναι πάντα σημάδι καρκίνου του παχέος εντέρου). Εκτός από μια αλλαγή στο σχήμα ή τη συνοχή των κοπράνων, αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το να πηγαίνετε στο μπάνιο περισσότερο ή λιγότερο συχνά.
Τα λεπτά κόπρανα σαν μολύβι είναι ένα από τα λιγότερο κοινά σημάδια καρκίνου του παχέος εντέρου. «Όταν υπάρχει, είναι πολύ ανησυχητικό. Απλώς δεν είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της νόσου», είπε ο Δρ. Cecchini. Τα πιο διαδεδομένα σημάδια είναι το αίμα στα κόπρανα και ο κοιλιακός πόνος. Η ακούσια απώλεια βάρους είναι ένα άλλο. Και ορισμένες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου δεν έχουν καθόλου συμπτώματα.
Εάν παρατηρήσετε συμπτώματα, θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας
Οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν πρέπει ποτέ να απορρίπτετε τα συμπτώματά σας. Εάν παρατηρήσετε αίμα στα κόπρανα, χρόνιο κοιλιακό άλγος, αλλαγή στις κινήσεις του εντέρου ή ανεξήγητη απώλεια βάρους, είναι σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό σας.
«Είναι πολύ εύκολο στα νεότερα άτομα να σκεφτούν ότι πρόκειται απλώς για αιμορροΐδες ή κάτι τέτοιο. Και μπορεί πράγματι να είναι, αλλά αυτά τα πράγματα μπορεί να συνυπάρχουν. Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν αιμορροΐδες και καρκίνο ή μπορεί να είναι κάτι εντελώς άλλο», υπογράμμισε ο Δρ. Cecchini.
Γενικά, η κολονοσκόπηση ή άλλος έλεγχος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο ή να τον εντοπίσετε στα αρχικά στάδια. Μπορείτε να υποβληθείτε σε προληπτικό έλεγχο με κολονοσκόπηση ή εξετάσεις με βάση τα κόπρανα. Συζητήστε με το γιατρό σας για να καθορίσετε τον καλύτερο έλεγχο για εσάς.
Πότε πρέπει να ξεκινά ο προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου
Για τους περισσότερους ανθρώπους, οι προληπτικοί έλεγχοι ξεκινούν στα 45. Αλλά εάν έχετε κάποιο από τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν παραπάνω ή πληροίτε ορισμένα κριτήρια, μπορεί να χρειάζεστε κολονοσκόπηση πριν από τα 45.
«Όποιος έχει συγγενή πρώτου βαθμού -μητέρα, πατέρα, αδερφό, αδερφή, γιο ή κόρη- που είχε καρκίνο του παχέος εντέρου, ειδικά εάν το άτομο αυτό είχε διαγνωστεί πριν από την ηλικία των 50 ετών, θα διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου λόγω του οικογενειακού ιστορικού και θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους για το πότε πρέπει να αρχίσουν να κάνουν κολονοσκοπήσεις», εξήγησε ο Δρ. Dueker.
Εάν είχατε φλεγμονώδη νόσο του εντέρου ή ακτινοθεραπεία στην περιοχή της πυέλου ή της κοιλιάς ή εάν έχετε ορισμένα γενετικά σύνδρομα ή προσωπικό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου, θα πρέπει επίσης να κάνετε κολονοσκόπηση πριν από τα 45, πρόσθεσε.
Αρκεί να πούμε ότι είναι σημαντικό να ενημερώνετε τον γιατρό σας για το ιατρικό σας ιστορικό και για τυχόν προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζετε. Αλλά ενώ πρέπει να τα πάρετε όλα αυτά στα σοβαρά, δεν πρέπει επίσης να πανικοβάλλεστε.
«Όλα αυτά τα συμπτώματα δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι έχετε καρκίνο του παχέος εντέρου», είπε ο Δρ. Dueker. Αντίθετα, θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι μια κολονοσκόπηση είναι απαραίτητη για να προσδιοριστεί τι συμβαίνει. Και ενώ η αιτία μπορεί να είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου ή ένας προκαρκινικός πολύποδας, η έγκαιρη ανίχνευση της νόσου είναι ο καλύτερος τρόπος για να την αντιμετωπίσετε.
«Είναι σημαντικό να εντοπίσουμε τον καρκίνο νωρίς μέσω προληπτικού ελέγχου ή ειδοποίησης για ορισμένα από αυτά τα συμπτώματα, ώστε να διαγνώσουμε τον καρκίνο σε πρώιμο στάδιο, όπου είναι πιο θεραπεύσιμος και ελπίζουμε ιάσιμος. Εξακολουθούμε να θεραπεύουμε την πλειοψηφία των ανθρώπων με αυτόν τον καρκίνο κάθε χρόνο», κατέληξε ο Δρ Cecchini.