Site icon Όλο Υγεία

Το κόλπο για να είμαστε υγιείς μέχρι τα βαθιά γεράματα – Δεν είναι ούτε η άσκηση ούτε η διατροφή

γεράματα

Η υγιεινή διατροφή και η άσκηση είναι από τις πιο κοινές συμβουλές που δίνουν οι ειδικοί υγείας για όσους θέλουν να γεράσουν καλά. Υπάρχει όμως και ένα άλλο «συστατικό», εξίσου σημαντικό για να παραμείνουμε υγιείς μέχρι τα βαθιά γεράματα, λέει η καθηγήτρια Rose Anne Kenny.

Είναι στο χέρι μας να μεγαλώσουμε όμορφα και να καταφέρουμε να γεράσουμε με καλή υγεία.Υπάρχει ένα μοτίβο ζωής που έχει αποδειχθεί ότι έχει προστατευτική δράση απέναντι στον καρκίνο και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η παγκοσμίως αναγνωρισμένη γηρίατρος στο Trinity College του Δουβλίνου τόνισε ότι η κοινωνική δέσμευση, η φιλία και το γέλιο και η αλληλεπίδραση με τους άλλους είναι στοιχεία που ενισχύουν την υγεία του εγκεφάλου και μπορεί ακόμη και να προστατεύσουν από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο.

«Η κοινωνική συμμετοχή, η φιλία, οι κοινωνικές σχέσεις είναι εξίσου σημαντικά με όλα τα άλλα μέτρα για τα οποία μιλάμε τόσο συχνά, όπως η άσκηση και η διατροφή και η σωματική δραστηριότητα, ακόμη και το κάπνισμα. Οι άνθρωποι έχουν εξελιχθεί για να χρειάζονται άλλους, όπως ακριβώς χρειάζονται φαγητό και νερό», είπε η καθηγήτρια Kenny είπε στο podcast του ZOE.

«Όταν αρνούμαστε στον εαυτό μας αυτή την έκθεση, το αποτέλεσμα είναι στην πραγματικότητα ό,τι χειρότερο και πιο τοξικό μπορείτε να κάνετε βιολογικά», συμπλήρωσε η ειδικός, τονίζοντας ότι το να περνάμε χρόνο με φίλους και οικογένεια μπορεί να μετριάσει τη γνωστική έκπτωση και την άνοια.

Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο για κακή εγκεφαλική υγεία

Μια σειρά από μελέτες έχουν δείξει ότι η μοναξιά είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη συνθηκών απώλειας μνήμης. Δείχνουν μάλιστα ότι η απομόνωση συνδέεται με μικρότερο μέγεθος εγκεφάλου και δυσκολίες σε ζωτικές δεξιότητες στα γεράματα, όπως η ικανότητα προγραμματισμού, εστίασης της προσοχής και απομνημόνευσης οδηγιών.

«Όσοι είναι οδυνηρά κοινωνικά απομονωμένοι στα γεράματα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για κακή εγκεφαλική υγεία» υπογραμμίζει η καθηγήτρια Kenny.

Εκτός από αυτόν τον κίνδυνο, η μοναξιά στα γεράματα έχει συνδεθεί με χρόνια φλεγμονή. «Η χρόνια φλεγμονή είναι πιθανώς η υποκείμενη βιολογική δυσλειτουργία ή ανωμαλία που στηρίζει όλες τις σοβαρές ασθένειες που γνωρίζουμε -τον καρκίνο, τις καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια, κ.λπ» εξηγεί η ειδικός και προσθέτει:

«Έτσι, η μοναξιά πυροδοτεί χρόνια φλεγμονή, γι’ αυτό και αυτές οι ασθένειες συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με τη μοναξιά στα γεράματα, όπως η άνοια».

Η Δρ. Kenny σημείωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας να καταβάλλετε τόση προσπάθεια για να χτίσετε τις φιλίες σας όσο και για να επιλέξετε τις τροφές ή την φυσική δραστηριότητα που σας αρέσει. Ωστόσο, σημείωσε ότι η κοινωνικοποίηση δεν αφορά τον αριθμό των σχέσεων που έχει ένα άτομο αλλά την ποιότητα.

«Αν μια φιλία ή ένα μέλος της οικογένειας ή η ενασχόληση με ένα μέλος της οικογένειας είναι τεταμένη ή δυσάρεστη, αυτό δεν είναι καλό για εμάς. Διαπιστώνουμε μάλιστα ότι αυτό πυροδοτεί μια διαδικασία άγχους», τόνισε η ειδικός.

Τέλος, εκτός από τις συναντήσεις με φίλους στα γεράματα, συνέστησε τον εθελοντισμό, τη συμμετοχή σε μια λέσχη ή τη συμμετοχή σε μαθήματα άσκησης για να επωφεληθείτε από την ομαδική αλληλεπίδραση.

Όλο Υγεία

Exit mobile version